31.8.08

8# Windowstips- Disneytema för Windows Vista





Denna gång blir Windowstipset lite annorlunda, det blir inga kortkommandon eller "hemliga" funktioner utan något helt annat.

När jag var liten var älskade jag Disneys figurer. Jag tycker fortfarande om dem även fast jag inte sätter på en Disneyfilm varje lördag. Jag har hittat ett snyggt Disneytema med Musse Pigg, Kalle Anka, Tingeling, Mimmi Pigg med flera. Vill du ha ett läckert nostalgitema till Windows Vista, titta då in den här länken för fler bilder och nedladdning.

Via| Windows Vista Weblog

Läs mer om Windows:
Windows 7- Microsofts kommande operativsystem
7# Windowstips- 7 användbara kortkommandon i Windows
6# Windowstips- töm papperskorgen fort & infoga toppdomän snabbt
5# Windowstips- byt användarbild
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
3# Windowstips- lås datorn snabbt
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd


Läs mer om , , , , ,

30.8.08

12 anledningar att byta till Gmail

Blogging Tips n Tricks har listat 12 anledningar att byta till Gmail. Jag använder många av Googles tjänster och Gmail är en av dem. Innan hade jag konto hos Exite, Hotmail och Spray. Visserligen har jag (haft) fler mailadresser, men hos dessa har jag använt mailen och upplevelsen har varit ganska dålig. Spam, tung reklam och nertid har varit några av de problem jag stött på under mina år på internet. Detta tills jag skaffade Gmail som jag är nöjd med. Men du som inte använder Googles Gmail, varför skulle du byta? Här får du 12 anledningar:

1. Enkel och effektiv design. Personligen tycker jag att designen är okej, den är som sagt enkel och överskådlig- men tråkig. Detta går att fixa med exempelvis Google Redesigned.

2. Spamfiltren som blockerar 99% av den spam som annars hade hamnat i inboxen. Här kan jag absolut hålla med, jag har fått ungefär 3 spammail under den tid jag använt Gmail, alla andra hamnar i mappen för spam.

3. Du kan forwarda dina andra mailadresser till ditt Gmailkonto, eller tvärtom. På så sätt missar du inga viktiga mail om du glömmer att logga in på dina gamla adresser. Jag använder forwarding då jag inte orkar kontrollera universitetsmailen.

4. Du kan skapa worddokument, kalkylblad och pdf med Gmail via Google Docs (jag vet själv inte hur man skulle göra detta förutom att klicka på "dokument" i menyn upptill och därmed öppna ett nytt fönster med Google Dokument). Får du ett mail med en bifogad fil kan du öppna det online, med Google Docs.

5. Du kan planera möten med Google Kalender som kommer påminna dig om det. Google kan även skicka ut påminnelser till alla inblandade.

6. Du kan stjärnmärka viktiga meddelanden. Du hittar dessa mail i vänstra menyn med rubriken "stjärnmärkt" foljt av en stjärna. Detta är ett bra sätt att snabbt markera de viktigaste mailen.

7. Dina email blir ihopsatta till trådar vilket innebär att du inte behöver leta efter gamla mail för att komma ihåg konversationen. Mycket användbart.

8. Om du vill städa din inbox kan du arkivera din meddelanden. Då återfinns de i "alla mail" i vänstermenyn.

9. Du kan använda filter för att ha en organiserad inbox. Läs mer om filter i Gmail hos Softtype.

10. Sökfunktionen som är snabb och lika enkel som en vanlig Googlesökning. Om jag letar efter ett mail som inte finns på förstasidan är mailsökningen utmärkt.

11. Dina email är online och du kan komma åt de även när du inte sitter vid din dator. På Bloggin Tips n Tricks har de skrivit att det inte går med Outlook. När jag, för ett bra tag sedan, använde Outlook ändrade jag i inställningarna. Jag lämnade nämligen en kopia av varje meddelande på servern vilket innebar att jag visst kunde komma åt mina mail från vilken dator som helst- bara jag loggade in på den tjänsten jag använde.

12. Du behöver aldrig radera dina meddelanden. Just nu erbjuder Google 7058 MB utrymme och det är ständigt växande.

Jag gillar också de relativt nya ettikettfärgerna där du kan ge en färg åt en tag, t ex så kan taggen "personligt" omges av blå färg. Då hittas dessa mail lättare. Du som inte använder Gmail, blev du övertygad?

Intressant?

Läs mer om , , , , ,

29.8.08

10 tips för att skydda din dator mot stöld och användning

säljer som smör idag. Dels får man ganska bra prestanda för en överkomlig penning och dels kan man resa med datorn. När du beger dig ut med din laptop ökar naturligtvis stöldrisken men även risken för att glömma din dator. Och visst skulle det vara surt om någon snodde ens dator, men ofta kan det vara värre att filerna försvinner än att själva datorn gör det (därför ska du ta en backup på dina filer). Det finns sätt att undvika stöld på, samt vägar att skydda sig inför eventuell laptopstöld. Här listar jag 10 tips som handlar om just detta.

1. Om tjuvarna ser att du bär en är det lättare att bli bestulen. Om du bär din laptop i en ryggsäck eller i en som inte ser ut som en så syns det inte direkt att det finns en laptop i den. Tips på detta finns här och här.
2. Lås fast din laptop, även om du sitter på en lugn vagn på tåget eller på biblioteket där du alltid sitter. Har du din laptop på samma stället hemma, lås fast den även där. Visserligen är det inte svårt att knipsa upp dessa lås men de kan hindra tjuven i förbifart. Väsklarm som reagerar på rörelse eller avklippning av kabeln fungerar också. Se här för exempel på lås för bärbara datorer.
3. Installera ett spårningsprogram. Det låter dig spåra din dators position när den använder internet.
4. dina filer. Detta är viktigt om datorn stjäls, tappas bort, förstörs, kraschar...
5. Krypetera dina filer.
6. Använder du din dator mycket utomhus eller på språng, fundera över att teckna en försäkring.
7. Eller, stöldmärk din laptop. Dels kan det bli avskräckande, dels mer jobb för att ta bort märket och dels kan ärliga människor återlämna datorn till dig om den blir "bortkastad" av tjuvarna. Å andra sidan har de då uppgifter om dig, men det har de antagligen iallafall, om de kommer in i ditt OS.
8. Låt inte datorn ligga framme. Dels så syns då inte datorn från fönstret och dels så syns den inte direkt vid ett inbrott. Har du datorn vid samma ställe jämt? Fundera på att låsa fast den.
9. Använd BIOS-lösenord och login-lösenord.
10. Förvara inte så mycket viktig information på datorn, utan använd istället en extern hårddisk, ett usb-minne eller för över filer till laptopen när du behöver dem.

Intressant?

28.8.08

Topp 10 webbaserade anteckningsapplikationer

Sitter du mycket vid datorn? I så fall kanske du har ersatt vissa saker med mjukvara? Jag pratar kalender, anteckningsblock, receptbok, väckarklocka... Detta inlägg kommer handlar om anteckningar på datorn. Visst är det smart att föra anteckningar via datorn. Du har all information samlad och det är lätt att ta en backup för att skydda sig från eventuell förlust. Ett anteckningsblock kan försvinna men är å andra sidan litet och går ner i fickan. En dator tar du inte med dig överallt, även om du har en Asus Eee. Din mobiltelefon kan möjligtvis ersätta ett anteckningsblock om du har med dig den överallt.

Hur som helst, om du ska börja föra anteckningar på datorn finns det två frågor att ställa sig: Webbaserad applikation eller ett program som installeras på datorn och körs i offline-läge? Det finns en del tjänster som fungerar på bägge sätten och det finns fördelar och nackdelar med varje sätt. En webbaserad applikation kan nås från vilken dator som helst, med internetuppkoppling. Har du inte tillgång till internet har du inte heller tillgång till ditt anteckningsblock. Ett program har du alltid tillgång till, om du sitter vid din dator (eller har med dig en portabel enhet, om programmet har en sådan version). Om offlineprogram skriver jag en annan gång. Detta inlägg kommer ge dig tips på onlinebaserade anteckningsböcker. Mashable har listat topp 10 online anteckningsprogram med en del intressanta alternativ.

1. Evernote är ett väldigt kompetent program för att anteckna. Du kan använda Evernote offline. Det finns versioner för Windows, Mac, iPhone, Windows Mobile. Du kan t ex använda din iPhone för att ta bilder och skicka till ditt konto.

2. Google Anteckningsblock är Googles bidrag till anteckningsapplikationerna. Google Bookmarks finns integrerade. Du kan dela dina anteckningsblock, spara webclips och exportera dem till Google Dokument.

3. Übernote fungerar ungeför som Google Notebook men det finns en funktion som särskiljer dessa tjänster åt: Du kan lägga till uppgifter i vilken anteckning som helst för att senare se alla uppgifter samlade när du väljer "Open tasks" i vänstermenyn. Du kan även här spara web clips och maila anteckningar till din privata Übernote-email som sedan dyker de upp i dina anteckningar.

4. Springnote är en anteckningsapplikation som du kan använda OpenID till. Du kan infoga videos och ljudfiler i dina anteckningar och tjänsten erbjuder 2 GB lagringsutrymme. Springnote har även stöd för plugins, publicering till din blogg och delning av dina anteckningar. Det finns även några mashups.

5. WebAsyst Notes är en applikation som låter dig bifoga filer till dina anteckningar som du senare kan ordna i kategorier och dela ut. Du kan även ladda upp bilder med mera.

6. Luminotes erbjuder wiki- anteckningsböcker. Du kan även här bifoga filer till din wiki och dela med dig. När din wiki är klar kan du ladda ner den.

7. Stikkit är en lite annorlunda men smart anteckningstjänst. Den läser av vissa ord från dina anteckningar och organiserar dessa till kontaktlistor, bokmärken, att-göra-listor osv. Du kan dela med dig av dina Stikkits och bjuda in folk till händelser.

8. Fruitnotes är ett verktyg för anteckningar och bloggande (vad jag har förstått så är bloggandet begränsat till en blogg under Fruitnotes). Du kan bifoga bilder, ljud- och videoklipp till dina anteckningar. Du får också 2 GB lagringsutrymme. Det finns lite socialt nätverk över tjänsten- du skapar din egen profil som blir tillgänglig för andra användare.

9. Notefish erbjuder en tjänst för dina anteckningar. Du kan dra och släppa dina anteckningar, ändra storlek och dela.

10. Zoho Notebook är enligt Mashable den mest sofistikerade och funktionsrika applikationen av alla i listan. Du kan lägga till bilder, videos, webbadresser, RSS med mera. Du kan exempelvis spela in ljud direkt i dina anteckningar och intregrera de med Skype. Det går också att dela med sig av en specifik del av ett dokument. Avancerat.

Läs artikeln i sin helhet hos Mashable.

Personligen använder jag som webbaserad applikation Google Notes men jag för inte mina anteckningar där utan sparar web clips. För spontana anteckningar använder jag Tomboy och organiserar de senare i Basket, men om det skriver jag en annan gång.


Relaterat:
Vilken mjuk- och hårdvara använder du?
7 program för att blogga med iPhone
4 sätt att skapa web clips- klipp ut de delarna av en webbsida du vill spara!
6 program för att skriva dagbok i datorn

Intressant?

27.8.08

Nu åker jag på semester...

Som ni märkt har det varit lite tunt med inlägg de senaste dagarna. Det beror på att jag dels har haft kalas och lagat mat i flera dagar för 25 personer och dels för att jag har skrivit framtida blogginlägg. Jag åker nu på en välbehövd semester till Grekland i 2 veckor. Efter det åker jag till Italien.

Misströsta inte, kära läsare, det kommer blogginlägg under tiden jag är borta. När jag är Italien kommer jag förhoppningsvis övergå till ett mer "normalt bloggande".

Ha det så bra!

6-cellsbatteri till MSI Wind för under 800 kr

Jag har skrivit om MSI Wind U100 flera gånger tidigare. Den lilla netbooken släpptes ju bekant med ett 3-cellsbatteri. Vill man ha ett 6-cellsbatteri som ger upp till 4 timmars batteritid finns det nu 6-cellsbatterier att köpa, tredjepartstillverkare. Priset ligger på 79 euro i Frankrike. Går att köpa hos denna franska butik. Undra om det blir samma pris i Sverige.


Via: Tecnophone.it

Upplåst iPhone 3G finns att köpa i svensk butik

billigakonsoler.se ska det går att köpa upplåsta iPhone 3G. Telefonerna är importerade från Grekland men menyerna är på svenska. 8GB kostar 5699 kr och 16GB 6399 kr. Den enda betalningen som gäller är förskottsbetalning.

Denna artikel läser jag på Macfeber som inte verkar särskilt positiva till företagets trovärdighet. Priset är hur som helst lägre än Telias+månadskostnad. Om leveransen går bra, varan är i originalskick som den verkar vara samt att det hela är lagligt så är det inte en dum idé, särskilt om man vill använda en annan operatör.

billigakonsoler.se hittar du även ett par iPhone-kloner, men de är slutsålda för tillfället.

Läs mer om , , , ,

25.8.08

Undersökning

Jag har precis gjort en liten undersökning. Vore tacksam om ni läsare ville svara på den. Problemet är att jag inte vet om jag ska ta med mig min umpc på semester. 3 veckor utan åäö är jobbigt och det är bäst att ha sin egen dator. Å andra sidan kommer jag ha tillgång till internet och andra datorer men utan åäö. Vill heller inte bli av med min dator och jag har inte heller fodralet (utlånat). Vet inte riktigt hur jag ska göra och jag vet att det är ganska pinsamt och ett stort i-landsproblem.
Ni har fram till kl 9:00 på onsdag morgon att svara.

24.8.08

Veckans alla inlägg!

Här kommer veckans senaste 13 inlägg:

Bloggmeddelande
Konvertera till PDF med Google Docs
IDG listar de 10 bästa gratisprogrammen för säkerhetskopiering
Gratis Wi-Fi på flygplatser med ett url-hack
TwitterSafe låter dig göra en backup av dina followers
Acer Aspire One har testats med gott reslutat
Asus Eee PC 900 och Acer Aspire One i affärerna- båda under 3000 kr
Hur "hackvänligt" är dina lösenord?
Uppdaterad bloggroll
Windows 7- Microsofts kommande operativsystem
USB 3.0 på väg- se bilder och lär dig mer om tekniken
16 sajter för recensioner av iPhoneprogram
68 gratis e-böcker om Linux

Bloggmeddelande

Idag blir det tyvärr inget bloggande idag, och det har varit lite tunt med inlägg de senaste dagarna med pga förberedelser (bakning och matlagning) inför min födelsedag idag då jag bombarderas av släktingar. Jag har dock några inlägg på hög, men de ska användas när jag åker på semester. Möjligtvis blir det något inlägg ikväll/i natt. Så nu är ni uppdaterade!

23.8.08

Konvertera till PDF med Google Docs

Ofta behöver man spara vissa dokument i pdf-filer. Det kan röra sig om exempelvis ett CV, en guide eller ett dokument som ska delas ut till en arbetsgrupp. Det finns flera olika sätt att konvertera textdokument till pdf, dessa är två: Du kan skriva ut till eller använda webbtjänster som Youconvertit.




Använder du eller har du ett Googlekonto? Bra, då har jag ett bra och snabbt tips för att förvandla ett textdokument (doc, odt etc.) till pdf.
1. Logga in på Google Dokument
2. Ladda upp ditt dokument, eller välj ett dokument om du redan har ett uppladdat
3. I verktygspanelen upptill, välj File- Download file as-PDF.
4. Klart!

Tips:
är ett utmärkt verktyg för att hantera olika filformat. Om du har fått ett dokument av en klasskompis i Wordformat (du har inte Office-paketet), ladda upp dokumentet till Google Docs och redigera det där. Vill du ha dokumentet på din dator och öppna det med ditt ordbehandlarprogram som i detta fall är OpenOffice Ordbehandlare? Spara dokumentet som OpenOffice (nu vet jag att man kan öppna Worddokument i OpenOffice, men det är principen).

Intressant?

IDG listar de 10 bästa gratisprogrammen för säkerhetskopiering

Jag har för inte så längesen skrivit ett inlägg om lagring av filer på nätet då jag ställde upp olika tjänster och jämförde dem. Det finns många sätt att förlora data på och det är alltid surt när det händer. Gör regelbundna backups så slipper du råka ut för detta. Nu har idg.se listat de 10 bästa gratisprogrammen för säkerhetskopiering. Flera "kändisar" är med på listan, bland annat Cobian, Filehamster, Mozy och SyncToy.

22.8.08

Gratis Wi-Fi på flygplatser med ett url-hack

Läser på Lifehacker att det går att "hacka" sig till gratis Wi-Fi å"hotspots som kostar genom att lägga till "?.jpg" i slutet av webbadressen. Om jag har förstått det rätt så funkar det bara i nätverk som laddar bilder utan redirect. Jag antar att detta är olagligt?

Relaterat:
Surfa trådlöst var du än befinner dig
Letar du efter trådlösa nätverk?

TwitterSafe låter dig göra en backup av dina followers


Nu har inte Twitter fått världens genomslag i Sverige, men vi är en del som använder tjänsten iallafall. Twitter har som bekant haft en hel del problem under den senaste tiden som har fått amerikanska bloggare att skriva om Twitters undergång. I USA är Twitter onekligen mer använt än i Sverige, men vi får se när valkampanjen börjar- kommer svenska politiker följa trenden att promota sig men hjälp av social nätverk? Kommer de använda Twitter eller någon annan tjänst?

Nåja, det jag ville komma till: Om du inte vill förlora sina followers så kan du köra en backup med TwitterSafe. Du laddar sedan ner backupfilen till datorn och öppnar den medförslagsvis Excel. Jag blev personligen inte särskilt imponerad, jag har hellre sett en backup av Twitterdata. Dock har TwitterSafe planer på det.

Via| Techissimo

21.8.08

Acer Aspire One har testats med gott reslutat

Jag läser hos IDG att Acer Aspire One har testats. Det är ännu en i raden av netbooks- små bärbara datorer som konkurrerar med Asus Eee som var först ut samt med MSI Wind, Dell, HP, Lenovos (med flera) umpc.

Specifikationerna för den lilla datorn är följande: Intel Atom N270, 1.6 GHz, 512 MB RAM, 8 GB SSD, 8.9" skärm, 3xUSB, WLAN, minneskortsläsare, webcam 0.3 megapixel, vikt 1 kg.

Acers Aspire One har en Intel Atom-processor som ger bra prestanda men tyvärr drar en del batteri: testarna får ut dryga två timmar. Det går bra att komplettera med ett större batteri. Dock "putar" batteriet ut från datorn och snyggheten minskar.

Designen på Aspire One är bra och datorn känns robust och redig. Netbooken finns i färgerna blå och bit. Det finns planer för svarta och rosa datorer också, skrivs det.

Vad gäller skärmen når den ett gott resultat med bra ljusstyrka och kontrast. Tangentbordet är som vanligt litet men upplevs som bättre än motsvarande på en Asus Eee. Under tangentbordet finns en liten pekplatta som enligt testarna inte har särskilt bra precision och de hade hellre sett en styrpinne där.

När det kommer till anslutningar har Aspire One 3 usb-portar och två minneskortsläsare (en av dessa används för att bygga ut lagringsstorleken). Självklart finns stöd för trådlöst nätverk och en webbkamera har också fått plats i datorn. Trots att upplösningen är låg ger kameran en "oväntat bra vild även under taskiga förhållanden". Testarna saknar bluetooth och mobilt bredband med noterar att det under batteriet finns en plats för simkort.

Operativsystemet som följer med är Linpus Lite, en Linuxdist som startar på 20 sekunder. Användargränssnittet rapporteras vara överskådligt men det finns några nötter att knäcka: att byta tangentbordslayout till svenska kan vara svårt för en person som inte är särskilt insatt. Det går att köpa en Aspire One med Windows XP för ett högre pris.

Fördelarna är priset, skärmen och den robusta känslan datorn ger. Nackdelarna är batteritiden och pekplattan. Recensionen avslutas med slutsatsen att Acer Aspire One är en värdig utmanare till Asus Eee då den "ger mer krut och känsla av robusthet till samma pris". Linpus Lite har tydligen en del problem som går att fixa med lite googlande.

Relaterat:
MSI Wind Netbook Love Edition- en välgörenhetsdator från MSI
Lenovo Ideapad S10 ger sig in i umpc-kriget
MSI Wind U100 med 6-cellsbatteri finns att köpa på internet
Köpa bärbar dator? Här får du tips och köpråd!
Nu är det Gigabyte's tur att ge sig in i umpc-kriget!
MSI Wind U100 med längre och bättre batteritid- i augusti
Acer Aspire ONE trappar upp kriget mellan de ultraportabla datorerna
Snart släpps kanske MSI Wind, följt av HP Mini-Note och Dell Inspiron Mini
Asus Eee PC ute i butikerna (uppföljning på min recension)
Första dagarna med Asus Eee PC
MSI Wind U100 och batteritid
Så blev det premiär av MSI Wind U100 med 3-cellsbatteri
MSI Wind låter riktigt lovande!

Intressant?

Läs mer om , , , , , , , , ,

Asus Eee PC 900 och Acer Aspire One i affärerna- båda under 3000 kr

Jag fick nyss hem två intressanta reklamblad från PC City och Media Markt. Det verkar som att Acer Aspire One finns hos PC City där priset ligger på 2990 kr. På Media Markt finns Asus Eee PC 900 att köpa för 2890 kr, 100 kronor billigare än vad som har sagts, om jag inte missminner mig. Nu är ju inte 100 kronor särskilt mycket att hänga i julgranen, men iallafall.

I eftermiddag kommer ett inlägg om Acer Aspire One- missa inte det.

Hur "hackvänligt" är dina lösenord?

Jag har tidigare skrivit om vikten av bra och säkra lösenord. Vill du testa hur "hackbart" ditt lösenord är, titta då in den här länken hos Hackosis. Hur bra resultatet stämmer uttalar jag mig inte om, men om det stämmer någorlunda får man åtminstone en hint om det är dags att byta lösenord.

Relaterat:
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
Spåra din stulna laptop med Adeona
Spara dina lösenord i mobilen och surfa säkrare
Har du ett starkt lösenord?

20.8.08

Uppdaterad bloggroll

Det händer inte ofta men nu har jag uppdaterat min blogroll! Nya bloggar på min lista är: Webmastern, Mattias Sandberg, Din IT Kunskap och Bloggproffs. Jag tackar för intressant läsning!

Windows 7- Microsofts kommande operativsystem

lanserades för privatpersoner under 2007. var, och är fortfarande en snackis i bloggvärlden. Microsoft planerar som bekant en ny Windows-version som går under namnet . Visserligen kommer Windows 7 inte att släppas än på ett tag men jag läser hos PC-feber att Microsoft redan börjat sin PR-kampanj för OS:et.

Den 27 oktober kommer förmodligen att avslöja mer information. Så länge har Microsoft startat en blogg vid titeln "Engineering Windows 7" som kommer att tillhandahålla information om utvecklingen av operativsystemet. Just nu finns det inte särskilt detaljerade nyheter men de kanske kommer, möjligtvis efter den 27 oktober. Det återstår att se hur mycket information som Microsoft vill hålla hemligt. Du kan läsa bloggen här.

Läs mer om Windows:
7# Windowstips- 7 användbara kortkommandon i Windows
6# Windowstips- töm papperskorgen fort & infoga toppdomän snabbt
5# Windowstips- byt användarbild
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
3# Windowstips- lås datorn snabbt
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd


Intressant?

USB 3.0 på väg- se bilder och lär dig mer om tekniken

De flesta vet nog av Universal Serial Bus är . USB 2.0 eller USB Hi-Speed har en överföringshastighet på 480 megabit per sekund och den tekniken har florerat i 8 år. Nu är USB 3.0 på gång. Överföringshastigheten kommer vara 4.8 gigabit per sekund, alltså mycket snabbare än föregångaren.

Vill du veta mer om så bör du läsa artikeln "everything you need to know about USB 3.0" hos Maximimpc.

19.8.08

16 sajter för recensioner av iPhoneprogram

Jag skrev i fredags om Gotapps.com som recenserar program till . Om ett program verkar intressant men kostar vill man ju inte köpa grisen i säcken. Därför listar jag här 16 sajter som innehåller recensioner och/eller nyheter, information, tips och guider- om iPhone.

AppCraver- nyheter och recensioner
App Store Apps
Apple iPhone apps.com- här hittar du nyheter, recensioner och how-tos.
Appletell
Apptism- jämför, recensera och få information om iPhoneapplikationer (lanseras inom kort).
AppVee
Ars technica
iPhone Alley- nyheter, tips och recensioner.
iPhoneAppPodcast.com- programrecensioner via podcast.
iPhone App Review Marathon Liveblog (Gizmodo)- ännu fler recensioner där du har chans att påverka innehållet.
iPhone App Reviews.net- överskådlig recensionsblogg.
iPhone Atlas- nyheter, guider, how-tos, program...
iPhoneTipz- program och tips.
iPhone Toolbox- recensioner av program där du ser programmen i telefonen.
i use this- programrecensioner.
Apple iPhone School- här kan du lära dig iPhone (, , , ). Du hittar även programrecensioner och videoguider.
Touch Arcade- program- och spelnyheter för iPhone.
What's On iPhone- bra programrecensioner.

Nu ska jag placera min blogg på Bloggkartan.se och se om det funkar.

18.8.08

68 gratis e-böcker om Linux

LinuxHaxor listar 68 gratis e-böcker som handlar om . Böckerna är på engelska och många finns på webben i html medan vissa finns i pdf. Perfekt för dig som vill migrera från Windows men även den vane Linuxanvändaren.Bland titlarna hittar vi:

  • Advanced Linux Programming
  • The Linux Cookbook: Tips and Techniques for Everyday Use
  • Linux Installation and Getting Started
  • Securing and Optimizing Linux
  • Linux Security Howto
  • Writing GNOME Applications
  • Linux From Scratch
  • Advanced Linux Programming
  • Unofficial Ubuntu Guide
  • The Easiest Linux Guide You'll Ever Read- An Introducion to Linux for Windows users
  • PHP Essentials
  • Debian GNU/Linux Desktop Survival Guide
  • Linux Dicionary
  • Pocket Linux Guide
Fler gratis e-böcker:
20 gratis e-böcker om social media

11 extensions till Firefox för den internetberoende



är en väldigt populär och bra webbläsare som har en mängd tillägg. När man lever ett internetliv, d v s bloggar, networkar, gör research osv går det inte att komma ihåg allting. Man behöver hjälpmedel. Här listar jag 11 olika för dig som är beroende av internet.

Shareaholic: Surfar du mycket och upptäcker många sajtar som du vill dela med dig av? kan vara något för dig. Har stöd för delicious, Twitter, Facebook, MySpace, Digg, Friendfeed, Pownce, StumbleUpon, Google Bookmarks... Listan kan göras lång.

ScribeFire: är en bloggredigerare i Firefox. Den stöder flera bloggar, taggar, bilder, kategorier. För Blogger, LiveJournal, Wordpress etc.

iMacros: Spela in en aktivitet du utför i Firefox så kommer iMacros ihåg den tills nästa gång då allt sker automatiserat.

FireFTP: En FTP-klient för Firefox.

Fireuploader
: Ladda upp/ner filer till Flickr, Picasa, YouTube, Google Docs etc. Har stöd för köande av filer.

Web Developer toolbar: Lägger till en meny och ett verktygsfält med olika verktyg för webbutvecklare.

IE Tab: Du kan köra Internet Explorer i Firefox. Ibland kan det vara nödvändigt.

TinyUrl Creator
: Förkorta lätt webbadresser.

Wired-Marker: Använder du internet för research? Då vore det bra att kunna stryka under vissa ord och meningar. Det kan du göra med Wired-Marker. Markeringarna är permanenta och kommer i olika färger och storlekar.

Foxmarks
: Använder du Firefox på fler än en dator är Foxmarks perfekt. Du får dina bokmärken synkade automatiskt!

Sxipper: Här har du en lösenordshanterare som gör mer än att hålla koll på dina lösenord: fyller i formulär, en tidskrävande syssla.

Via| How to split an atom samt mina egna tips


Relaterat:
Snowl- nu ska Firefox sköta din kommunikation på internet
70 snygga wallpapers för Firefox fans
4 sätt att skapa web clips- klipp ut de delarna av en webbsida du vill spara!
Firefox 3 redan i portabel version
Social bookmarking (Del.icio.us)- dina bokmärken är alltid med dig!
2 smarta verktyg för den aktive surfaren
5 nya och bra funktioner i Firefox 3 Genvägar i Firefox
Snabba upp nedladdningen i Firefox
Flock- en webbläsare för den sociala surfaren
Readbag- spara intressanta webbsidor till senare
Firefox extensions

Intressant?

20 gratis e-böcker om social media

Chris Brogan har listat 20 gratis e-böcker. Om du är intresserad av , och marknadsföring på internet föreslår jag att du kikar in på hans blogg. Bland titlarna hittar vi:

  • marketing Apple
  • Google Adwords Secrets
  • Get Viral Get Visitors
  • SEO for WordPress blogs
  • Social Web Analytics
  • Geeks Guide to Promoting Yourself With Twitter
  • What is Social Media
  • We Have a Website. Now What?
  • Blogs & Social Media
Glöm inte att titta längst ner i inlägget samt i kommentarerna för fler tips som kan vara värdefulla. Läs artikeln med direktlänkar till böckerna här.

Via| Techissimo

17.8.08

Jag har blivit intervjuad av TkJ

Jag har fått äran att bli intervjuad av Tommy k Johansson på hans blogg! Han har börjat en artikelserie med intervjuer, mycket läsvärt. Jag är själv nyfiken på vad det är för människor bakom alla IT-bloggar. Eftersom vi inte bloggar om vårt privatliv så vet man ju inte så mycket om de andra bloggarna. Tommy har hunnit med att intervjua tre personer och här kommer länkarna:

Intervju med Christian på Mjukvara.sephone+bookmarks
Intervju med Maria på Scary Mary
Intervju med John Ankarström på Softtype
Intervju med Bloggkoll.com

Med Bookmarks når du Delicious på din iPhone

När man surfar så mycket som jag gör stöter man på många intressanta webbsidor som man vill spara till senare. Jag har då tre alternativ:
1. Sidor jag ska hämta information från till min blogg eller som inte riktigt kvalificerar sig till punkt 2 och tre hamnar bokmärker jag med Read it later för vidare kontroll.
2. Jag bokmärker sidan med Delicious för att spara den, eller som en förvaring inför punkt 3.
3. Om sidan är bra och har ett RSS feed hamnar den i Google Reader.

Att surfa utan detta applikationer är för mig idag krångligt. För ägare har det nu kommit en lösning gällande Delicious. Du kan bläddra bland dina bokmärken via taggar med hjälp av Bookmarks. Du kan tyvärr inte redigera dem eller lägga till taggar, än. Applikationen är gratis Läs mer hos Lifehacker.

7# Windowstips- 7 användbara kortkommandon i Windows

Här kommer de mina bästa tips på kortkommandon i Windows. Jag tar inte med kopiera, klistra in eller markera alla utan här blir det lite andra tips.

  • Har du många fönster uppe samtidigt och snabbt vill till skrivbordet? Windowslogga+m
  • Har du många fönster uppe och vill till ett särskilt fönster? Tryck in alt+tab så får du upp en rad av fyrkantiga ikoner, en ikon för ett program.
  • Vill du stänga ett fönster? Alt+f4 fixar biffen!
  • Vill du se en fil eller en mapps egenskaper, snabbt? Markera och välj alt+enter.
  • Ett känt men superbra tips: för att gå bakåt, till en högre nivå, välj bakåttangenten, backspace.
  • Du stoppar in en skiva som sedan startar automatiskt. Jobbigt? Håll in shift så slipper du det.
  • Du ska byta namn på en fil. Du kan antingen högerklicka på filen och välja "byt namn", dubbelklicka sakta eller markera och trycka f2.
Läs mer om Windows:
6# Windowstips- töm papperskorgen fort & infoga toppdomän snabbt
5# Windowstips- byt användarbild
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
3# Windowstips- lås datorn snabbt
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

16.8.08

10 anledningar till varför N82 är bättre än iPhone

har varit de senaste månadernas snackis numero uno. Det är en snygg telefon med bra funktioner. Och den kommer ifrån . Men den har även fått mycket kritik. Dålig batteritid, kamera och höga priser ligger på minussidan. Här tänkte jag göra en mycket enkel jämförelse med mitt personliga perskeptiv mellan och . När det gäller iPhone har jag gjort testet med standardversionen i åtanke. Jag vet att många av dess brister går att lösa med diverse tredjepartsprogram. Jag har ibland även länkat till exempel på dessa. Så här kommer de- 10 anledningar till varför N82:an "knäcker" iPhone.

Kamera
N82:ans kamera har 5 megapixlar mot iPhones 2.0 megapixlar. Blixt återfinnes även i N82.

Bluetooth-stöd
Med iPhone kan du ansluta till ett Bluetooth-headset. Det kan du göra med en Nokia . Du kan även nyttja filöverföring, synkronisering och streaming. Det kan du inte göra med en iPhone.

MMS
iPhone har inget inbyggt stöd för MMS. Dock finns det program som låter dig skicka och ta emot MMS, exempelvis SwirleyMMS. I N82 utgör MMS en standardfunktion.

Videoinspelning
Även här saknar iPhone inbyggt stöd för ytterligare en ganska viktig funktion när det gäller dyrare telefoner. Det finns program som iPhone Video Recorder som åtgärdar problemet. N82 har videoinspelning, i god kvalité!

Minne
iPhone finns att köpa i två versioner, 8 GB eller 16 GB. N82 har expanderbart minne där du själv kan välja minneskortsstorleken samt byta mellan flera olika.

Program
Det finns många bra program till iPhone. Till Symbian finns det också många program och en större frihet då de inte behöver bli godkända av Apple.

Användning
N82 är en multitaskingmobil. Du kan surfa, läsa sms och kolla upp ett nummer i telefonboken samtidigt. iPhone är en singletaskingmobil vars webbläsare stannar om du vill läsa ett sms.

Webbläsare
Medan N82 har en okej webbläsare har iPhone en bra, Safari. Dock stöder N82:ans webbläsare java och flash.

Röstuppringning

iPhone saknar röstuppringning medan N82:an har det, tillsammans med mobiltelefoner som börjar bli riktigt gamla.

Kopiera & klistra in

I iPhone kan du som bekant inte kopiera och klistra in, vilket kanske inte gör så mycket. Men, ska du blogga, använda internet mycket eller skriva med din iPhone- då kommer det nog kännas av. I N82 kan du kopera och klistra in. Dock finns iCopy för iPhone som löser detta.

Och vad är iPhone bättre på?

Design
N82 är en stilren men dangska tråkig candybar. Styrkorset sitter lite löst och det sitter en liten menyknapp mitt i en större knapp- dåligt då man råkar trycka in den lilla knappen av och till. iPhone är en tunn och snygg mobiltelefon som i princip består av en skärm. En touchscreen.

Skärm
N82 har en skärm på 2.4" medan iPhones skärm ligger på 3.5".

Batteri
Nokia har drygt 4 timmars taltid och 225 timmars passningstid. iPhone vinner med en taltid upp till 8 timmar och passningstid på 250. Batteriet i iPhone är dock inbyggt vilket innebär att du inte kan ta med ett extra för nödfall eller byta ut det inbyggda hur som helst om du märker att det blivit sämre.

Något måste väl vara oavgjort? Jo...

Tangenter
N82:ans tangenter är små och det tar tid att vänja sig med dem. iPhone har ett virtuellt qwerty-tangentbord, snyggt och smart. Frågan är om det går fortare att skriva på iPhones tangentbord än på N82:ans, då det torde vara ganska svårt att skriva snabbt med en hand. T9 går fort, tar liten plats och man kan skriva med en hand utan problem. Detta är nog en smaksak.


Jag har här ovan jämfört 14 variabler och 10 av dessa vinner N82:an, som är en all-round telefon. iPhone är bättre när det gäller batteritid, design och skärmstorlek. Tangenterna anser jag å ena sidan vara till iPhones fördel då de är innovativa, i qwerty-stil samt på en touchscreen. Å andra sidan funderar jag över om det verkligen går bättre att använda iPhones tangenter. Om jag skulle skriva på dem, med båda händerna, vore jag tvungen att antingen ha ett underlag att luta telefonen emot eller öva in ett grepp. Med en hand tvivlar jag på att jag skulle skriva snabbare än på N82:ans T9-tangenter. Jag låter saken vara osagd.

Relaterat:
Recensioner av iPhoneprogram (minitips)
Släng dina prylar- iPhone ersätter många av dem
iPhone tips och tricks
Spara dina lösenord i mobilen och surfa säkrare
7 program för att blogga med iPhone
iPhone 3G kommer att säljas av fler operatörer?
Chatta med din iPhone
iPhone vs N95 vs Touch DiamondWordpress för iPhone är på väg
Ta skärmdumpar med din iPhone!
15 tips som förlänger batteritiden hos iPhone (eller andra mobiler)
Anledningar till att undvika iPhone
22 länkar för att ladda ner bakgrunder till iPhone
Nokia N82
Gör egna teman till iPhone

Intressant?

6# Windowstips- töm papperskorgen fort & infoga toppdomän snabbt

Ibland ska man tömma papperskorgen. Istället för att dubbelklicka på papperskorgen och sedan välja "töm", kan du högerklicka på papperskorgen på skrivbordet och välja "töm". Detta tips var ju väldigt grundläggande så här kommer ett till:
Detta är inte ett rent Windowstips utan funkar i IE och Firefox, även under Linux.
Skriv in "google" i adressfältet och tryck:
ctrl+enter för ".com"
shift+enter för ".net"
ctrl+shift+enter för"org"


Läs mer om Windows:
5# Windowstips- byt användarbild
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
3# Windowstips- lås datorn snabbt
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

Intressant?

15.8.08

Recensioner av iPhoneprogram (minitips)

Är du nyfiken på programmen som finns till ? Kolla då in Gotapps.com där du hittar recensioner av iPhoneprogram. Sidan meddelar också när nya program som matchar dina tidigare angivna nyckelord dyker upp i AppStore. Sidan är ny och der finns få recensioner men de kommer antagligen ramla in. Ta dig en titt på Gotapps.com.

Läs mer om :
Släng dina prylar- iPhone ersätter många av dem
iPhone tips och tricks
7 program för att blogga med iPhone
iPhone 3G kommer att säljas av fler operatörer?
Chatta med din iPhone
iPhone vs N95 vs Touch DiamondWordpress för iPhone är på väg
Ta skärmdumpar med din iPhone!
15 tips som förlänger batteritiden hos iPhone (eller andra mobiler)
Anledningar till att undvika iPhone
22 länkar för att ladda ner bakgrunder till iPhone
Gör egna teman till iPhone

Spåra din stulna laptop med Adeona

Adeona är ett gratis -program som spårar platsen där din laptop befinner sig. Detta program är självklart bra om din bärbara dator blir stulen eller om du råkar tappa bort den. Kopplar tjuven upp sig med din stulna dator får du alltså reda på dess position. Detta beror således på tre olika saker:
1. Att programmet inte avinstalleras
2. Att datorn inte formateras om
3. Att tjuven kopplar upp sig mot internet

För Mac OS X finns ytterligare en cool funktion: iSight-kameran kan användas föratt fotografera tjuven. Precis som informationen om datorns position är dessa bilder skyddade så bara datorns ägare kan nå dem.

Det finns fler alternativ som gör ungefär samma sak, exempelvis Smart Tracer och PC PhoneHome. Dessa program är inte gratis men det är Adeona. Läs mer och ladda hem Adeona här. Tillgängligt för Linux, Mac OS X och Windows XP/Vista.

PC för Alla har listat 5 tips för att skydda en bärbar dator:
1. Docka eller lås fast datorn
2. Stöldmärk datorn
3. Använd ett spårningsprogram
4. Anväd lösenord för BIOS
5. Säkerhetskopiera och kryptera

Läs mer om dessa 5 tips hos PC för Alla.

Relaterat:
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
9+1 snygga laptopväskor
Har du ett starkt lösenord?
Köpa bärbar dator? Här får du tips och köpråd!

Intressant?

5# Windowstips- byt användarbild

Är du trött på Windows standardinloggningsbilder i form av en fotboll eller en blomma? Välj en egen bild istället! Detta är en väldigt enkel process och tipset är antagligen bekant för många, dock har jag aldrig sett någon som använt egna bilder.

1. Gå till kontrollpanelen (se till att vara inloggad som admin)
2. Välj "användarkonton".
3. Välj det kontot vars bild du vill ändra.
4. Klicka på "byt bild".
5. Bläddra till din bild , välj den och klicka på "ok".

Läs mer om Windows:
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
3# Windowstips- lås datorn snabbt
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

14.8.08

Vilka IM-klienter är populärast i olika länder?



Jeff LaPorte på EQO Comunications har sammanställt en världskarta som visar vilka IM-klienter de olika delarna av världen använder. Kartan är byggd på de användare som använder EQO. I Sverige är inte helt oväntat MSN (Windows Live Messenger) mest vanligt. Visserligen är MSN väldigt utspritt över hela världen, det ser vi på kartan då blått står för just MSN. Intressant är att ICQ är den mest använda klienten i Ryssland medan människorna i Kina kör QQ. Yahoo blir vinnaren i Indien, Indonesien och Saudiarabien. I USA är AIM störst, tätt följt av Yahoo och MSN. Argentinarna och brasilianarna älskar MSN då nästan 80% använder det.

Precis som jag skrev innan gäller denna karta användandet av de olika protokollen via EQO, som är ett program för mobiltelefonen som låter dig chatta med en rad protokoll, ungefär som Fring.

Via| Billions Connected

Relaterat:
Chatta med din iPhone
Fring- chatta och ring gratis med mobilen!
Trött på MSN? Testa något nytt!
Hur stora är de sociala nätverken?

4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk

Idag kommer ett tips för dig som på ett enkelt sätt vill låsa andra folk ute från en hårddisk och använder (fungerar på XP?). För att vara på den säkrare sidan kan du använda TrueCrypt och dölja en volym. Låt oss säga att en familj på fyra personer delar på en dator. Ni har partionerat hårddisken så varje familjemedlem har varsin del. Du vill inte att mamma, dina kompisar eller syrran ska rota i dina filer. Du kan förhindra detta genom att göra din egen användare den ända ägaren av din partiotion:

1. Logga in som administratör (om du kan, se till att du är admin).
2. Välj din hårddisk.
3. Välj "egenskaper".
4. Välj fliken "säkerhet".
5. Nu bör du se en lista på användare, klicka på "redigera".
6. Markera en användare som inte ska ha tillgång till hårddisken och sedan "ta bort". Gör likadant för alla användare förutom din egen.
7. Finns inte din användare med i listan? Välj "lägg till" . Gör likadant för alla användare som ska få använda hårddisken.

Om du vill göra detta så har jag hittat en how-to med skärmdumpar.

Läs mer om Windows:
3# Windowstips- lås datorn snabbt
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

Bygg en egen Nintendo lunchbox

Vissa människor tar med sig mat till jobbet. Oftast för att spara pengar eller kanske för att det inte finns en matsal eller restauranger i närheten av arbetsplatsen. För att vara sådär coolt nördig måste du ha en lunchbox som speglar dina intressen (?). Jag har hittat den ultimata lunchlådan för tv-spelsnördar, särskilt för de som nu är 25-30 år som upplevde storheten i denna konsol. Det rör sig om att återanvända ett gammalt 8-bit. Chansen är inte liten att du har ett sådant ligger hemma, som du inte spelar, inte fungerar och du orkar inte laga det. Varför inte göra om ditt Nintendo till en dock inte särskilt liten luncbox? Se guiden här!

Håll koll på dina favoritserier med mytvrss

TV-serier har under de senaste åren blivit ännu mer populära men kända titlar som 24, The OC, CSI, Lost, Prison Break, Desperate Housewives med flera. Många av oss följer några av alla serier som produceras, en del på svensk tv och en del tar hem de nyaste avsnitten direkt när de visats i USA. Dock har alla serier säsongsuppehåll och andra uppehåll. Det kan därmed vara jobbigt att hålla koll på när alla serier börjar sändas igen. Surfa in på varje series hemsida kan bli tröttsamt. Mytvrss hjälper dig med detta. Surfa in på sidan, bocka för alla serier du följer och vill ha uppdateringar för. Du får sedan en personlig feedlänk som du lägger in i din feedläsare. Du behöver sedan inte surfa runt för att se om en viss serie har börjat sända igen utan får uppdateringar bekvämt i din rss-läsare. Du får även notifieringar om när varje nytt avsnitt sänder. Här kan du besöka mytvrss.

Fler resurser:
Pogdesign
Tv.com
LocateTV
tvRSS
MyEpisodes
TV-serieguiden (svensk)

13.8.08

Dell lanserar laptop med upp till 19 timmars batteritid!

Jag läser på PC för Allas hemsida att planerar att släppa nya bärbar datorer i Latitude-serien. Det är inte vilken dator som helst utan en dator som kommer ha nellan 10-19 timmars . Dell har utvecklat en ny batteriteknik som ger upp till 19 timmars batteritid- helt otroligt med dagens mått! Tydligen ska strömadaptern halveras i storlek men samtidigt vara mer effektiv: efter en timme ska 80% av batteriet vara laddat. Mycket intressant, jag ser fram emot denna uveckling då jag idag är glad över 3 timmars batteritid. När kommer datorerna släppas och hur kommer priset se ut? Frågor som förhoppningsvis besvaras inom kort. Läs artikeln hos PC för Alla här.

Släng dina prylar- iPhone ersätter många av dem

Det är dags att rensa ur dina lådor om du har en . Mycket av det som tar upp plats får nu plats i telefonen. Mashable har skrivit om 11 som ersätter dessa prylar som ligger och "skräpar" hemma. Det rör som om äggklocka för teet (svenskt namn?), vattenpass, ficklampa, tärningar, brandvarnare, röstmemo, pruttkudde, papper och penna. Läs mer här.

Läs mer om :
iPhone tips och tricks
7 program för att blogga med iPhone
iPhone 3G kommer att säljas av fler operatörer?
Chatta med din iPhone
iPhone vs N95 vs Touch DiamondWordpress för iPhone är på väg
Ta skärmdumpar med din iPhone!
15 tips som förlänger batteritiden hos iPhone (eller andra mobiler)
Anledningar till att undvika iPhone
22 länkar för att ladda ner bakgrunder till iPhone
Gör egna teman till iPhone
iPhone kommer säljas av 3 Italia i september- prissäkningar utlovas!
Priser fastställda för iPhone i Italien
Nya rykten om iPhone 3G: kostar mer än $199 upplåst?
iPhone 3G släpps snart i Sverige!

3# Windowstips- lås datorn snabbt

Om du måste lämna din men sitter på jobbet, biblioteket eller, för all del, hemma och inte vill att obehöriga ska nosa på dina filer kan du låsa dator. Gör det snabbt genom kombinationen windows+L. Du kan även skapa en genväg på skrivbordet för att låsa datorn:
1. Vänsterklicka på skrivbordet, välj nytt och sedan genväg.
2. I textrutan skriver du följande: rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation.
3. Döp genvägen till förslagsvis "lås datorn".
4. Vill du byta ikon? Högerklicka på ikonen och välj "egenskaper".
5. Fliken "genväg".
6. Klicka på "byt ikon".
7. Välj en av ikonerna i listan eller bläddra till dina egna.

Läs mer om :
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

Snowl- nu ska Firefox sköta din kommunikation på internet

Snowl är intressant experiment från Mozilla. Snowl fungerar som ett tillägg som Firefox och tjänar till att hålla reda på dina aktiviteter på internet. Det ska inte spela någon roll vilket slags meddelande det handlar om. Det kan röra sig om email, RSS-feeds, diskussioner, sociala nätverk etc. Det vore ju toppen att på något sätt kunna spåra även diskussioner, då jag ofta glömmer bort att delta i dessa eller att kontrollera nya svar.

Den första versionen stöder RSS-feeds och Twitter. Responsen kommer att avgöra eventuell utveckling av applikationen.

Tycker du att det låter intressant? Då kan du ladda ner testversionen för Firefox. Vill du veta mer om Snowl? Läs på idg.se.

De bästa Vista- gadgets

Gillar och kör du Vista? I så fall kanske du använder dig av gadgets, i detta fall småprogram som placeras i sidpanelen på ditt skrivbord. Dessa gagets kan ge dig användbar information om t ex väder, datorns prestanda och senaste aktiveterna på Twitter. Techworld listar de 20 bästa gadgetsen till Windows Vista. Plats 11-20 här samt 1-10 här.

Uppdatering:
Jag såg att Tkj hade skrivit om detta tidigare.

Läs mer om Vista-gadgets:
Läsarnas bästa gadget-tips
Användbara gadgets
Topp 5
De bästa gadgetsen för Vista

12.8.08

Sälja stationär dator- värde?

Jag ska sälja en av mina stationära datorer och jag skulle behöva lite hjälp med värdet. Datorn är ganska gammal, inköpt sommaren 2005. Specifikationerna är följande: Dell Dimension 8400, Intel Pentium 4, CPU 3.60 GHz, 320 GB HDD, 2 GB RAM, RADEON X850 XT Platinum Edition. Chassit är lite repigt pga flytt men datorn funkar bra. 17" LCD-monitor följer med, samt kablar. Hur mycket är datorn värd?

2# Windowstips- hoppa över papperskorgen

Använder du din dator mycket hamnar säkerligen en hel del filer i papperskorgen. Ibland kan det vara jobbigt att tömma den. Använd shigt+delete för att ta bort filen permanent, utan att passera via papperskorgen.

Läs mer om Windows:
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

Nu har jag installerat Wordpress lokalt på en Apache server

Nu har jag kommit ett steg närmare mitt mål i bloggandet- att flytta min blogg till ett webbhotell och köra Wordpress. Jag har installerat en Apache2 server, MySql, PhpMyAdmin och Wordpress så nu kan jag fixa och trixa och framförallt, lära mig. Nu kommer jag antagligen spendera ännu mer tid framför datorn. Längtar redan till imorgon (läs: idag) eftermiddag efter jobbet så jag kan greja med detta. Undra hur jag importerar min existerande blogg... En sak att ta reda på imorgon!

11.8.08

3 datorväskor och 2 idéer för att skapa billiga laptopväskor

Igår listade jag 9+1 . Idag tänkte jag visa två väskor till, varav en jag använder. De är snygga, slitstarka och ganska billiga. Jag använder väskan även fast jag inte har en dator i
den.



Nike C.O.R.E Laptop Messenger Bag. Kostar £30, d v s ca 360 kronor på NikeStore.




Nike Core Converge Laptop Messenger Bag. Kostar ca 360 kronor på NikeStore. Den här väskan har jag.

Det finns många fack; ett för laptopen, ett annat stort fack för övriga grejer. I ytterfacket, men under fliken, finns ett fack med många småfack- perfekt för mobiltelefonen, den externa hårddisken, pass, plånboken osv. Det finns även ett fack på fliken och ett på baksidan av väskan.

Tycker du att datorväskor, trots att modellerna har blivit fler och snyggare, är dyra och/eller fula? Då kan du köpa ett fodral, exempelvis här eller här. Använd sedan din vanliga väska med laptopfodralet. Då borde du ha en väska du tycker är snygg. Det negativa är att väskan i vissa fall inte är fodrad och lika beskyddande som en vanlig. Du kan även köpa en ny, "vanlig" och tillräckligt stor väska för att senare stoppa in laptopfodralet.

Du kan även sy din egen dataväska. Eller som precis har gjort; gå och köp ett snyggt tyg och något slags skydd och lämna bort för att återfå ett färdigsytt fodral.

Uppdatering:
Softtype tyckte väskorna från gårdagens inlägg var lite dyra. Då kanske detta inlägg kan vara något? :)
Läs mer:
9+1 snygga laptopväskor
Pimpa din laptop med dekaler/ laptop skins
Datorväskor för bärbara datorer- från Aftonbladet

1# Windowstips- hantera dubletter

Om du ska kopiera exempelvis musikfiler från en mapp till en annan där det redan finns musik kan det finnas dubletter. Du måste då välja om du ska ersätta den aktuella filen, hoppa över eller avbryta. Det kan vara ganska jobbigt att hela tiden välja svar, särskilt om det rör sig om många filer. Håll istället nere "shift" och gör ditt val, så appliceras det på alla följande dubletter.

Läs mer om Windows:
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

9+1 snygga laptopväskor

säljer som aldrig förr. De är ofta snygga, små och portabla. När du reser med din kamrat är det viktigt att skydda den från stötar, repor, fukt osv. har länge sett ut som en mjukare variant av en portfölj, vilket jag inte är särskilt förtjust i. Därför tänkte jag ge lite tips och inspiration till snygga och praktiska . Här kommer nio av dessa + ett skin.



The Clyde City
- snygg sportig laptopväska från Acme Made som ger ett hållbart och slitstarkt intryck, $99.




The Courier- ännu en väska från Acme Made. Många bra fack. Pris $249.


Cheesy Disco White & Red från Crumpler- en av deras snygga laptopväskor. 1234 kr hos Megastore.



Snyggt fodral från Golla. Kostar 299 kronor hos Pikmee.se.


Radical Stripe från Krusell. Sportig messenger bag med priset 595 kronor hos Pikmee.se



AO Ally Capellino, en snygg datorväska. 1490 kronor hos Apple Store.




Canvas Vertical Sling för Macbook- $69.



STM Alley, smidig väska. 476 kronor på Macoteket.


Till sist, den klassiska, snygga och praktiska Timbukt2 Commodore Messengerbag. 1116 kr på Macoteket.


Relaterat:
Pimpa din laptop med dekaler/ laptop skins

Pimpa din laptop

7.8.08

Vilken mjuk- och hårdvara använder du?

Softtype har skrivit en lista på hans hård- och mjukvara. Jag älskar intressanta listor och hoppar på tåget.

Stationära datorer:
En IBM, modell okänd
En Dell (Dimension?) 8400

Bärbara:
HP 530
Asus Eee 700

Mobiltelefoner:
Sony Ericsson K800i
Nokia N82

Övrigt:
Western Digital Passport (extern hårddisk)

Mjukvara
OS: Windows XP Professional på de stationära,Ubuntu 8.04 på HP:n och Xubuntu 7.10 på Eee:n.
Webbläsare: Mozilla Firefox
Film och musik: VLC, Winamp, Streamtuner, Audacious
Bildprogram: GIMP, Picasa, Flickr Uploader
Arkivhanterare: WinRar
Skrivbord: Compiz Fuzion, Cairo Dock
IM-klient: Pidgin, Digsby och WLM (patchad), Skype
Kontorspaket & dokument: Microsoft Office, OpenOffice.org, KPDF, Foxit, Google Docs
PIM-hanterare: Kontact med Basket, Tomboy (anteckningar), Evernote (anteckningar)
Fildelning: µTorrent
Brännprogram och dvd-rip: Brasero, AcidRip
Säkerhet: Truecrypt, KeePassX

Det var nog allt. Vilka program använder du?

iPhone tips och tricks

Apples har blivit en succé. Det är en väldigt snygg mobiltelefon, men den har sina brister (vilket de flesta har, skillnaden är priset med funktioner som har funnits i år hos konkurrenterna). Självklart vill man utnyttja sin iPhone till max, men det är tråkigt att läsa manualen. Det är mycket roligare med självinlärning- genom att läsa bloggar. Här får tu tips och tricks till iPhone.

1. Tvinga ett program att avsluta
När telefoner blir som små datorer uppkommer vissa problem- det är inte så konstigt att program låser sig. Håll in hemskärms-knappen i 6 sekunder för att tvinga avslut.


2. Ring utan krångel
Om du letar efter ett telefonnummer i webbläsaren så behöver du inte lämna den för att ringa. Du kan slå numret direkt på sidan och iPhone ringer upp.

3. Scrolla smart
Många webbsidor innehåller text i separata ramar med egen scroll. Vill du scrolla så zooma in och scrolla med två fingrar istället för en. Då kan du scrolla inom ramen utan att flytta hela sidan.



4. Maximera batteritiden, del 1
iPhone har flera sensorer, bland annat en sensor för omgivningsljus. Sensoren används varje gång du låser upp telefonen. Om du täcker för sensorn, som sitter ovanför delen där örat lutar emot, känner iPhone av att du är i ett mörktrum och kommer därmed att sänka ljusstyrkan.


5. Maximera batteritiden, del 2
Mailsynkroniseringen drar mycket batteritid. Du kan höja batteritiden med att under "hämta ny data" välja "timvis" och sedan "push off".


6. Ta en screenshot
Du kan ta screenshots på nästan allt. För att göra detta, håll nere hemskärmsknappen och tryck på knappen för vila/väckning. Nu hamnar skärmbilden i iPhones fotoprogram.


7. Fixa ett större tangentbord i Safari
Innan du börjar surfa, rotera telefonen. Klicka på adressfältet och tangentbordet växer..


8.Ha adressfältet nära
När du scrollar nedåt på en sidan försvinner adressfältet- inget konstigt med det. Men du behöver inte scrolla upp för att se adressfältet. Det räcker med att klicka på den översta delen av skärmen och aderssfältet dyker upp.


9. Använd dig av interpunktion- snabbt!
Om du vill skriva punkt "." medan du använder tangentbordet, håll nere interpunktionsknappen, välj "."och släpp knappen. Detta funkar för all interpunktion och inte bara punkter.


10. Skriv toppdomänen enkelt
När du skriver webbadresser finns en knapp för ".com" så du slipper skriva ".com" manuellt. Men du kan slippa trycka på den knappen då Safari skriver den åt den. Om du håller ner ".com"-knappen får du en lista på andra toppdomäner, som .org.

Via| PC Magazine

Läs mer om :
7 program för att blogga med iPhone
iPhone 3G kommer att säljas av fler operatörer?
Chatta med din iPhone
iPhone vs N95 vs Touch DiamondWordpress för iPhone är på väg
Ta skärmdumpar med din iPhone!
15 tips som förlänger batteritiden hos iPhone (eller andra mobiler)
Anledningar till att undvika iPhone
22 länkar för att ladda ner bakgrunder till iPhone
Gör egna teman till iPhone
iPhone kommer säljas av 3 Italia i september- prissäkningar utlovas!
Priser fastställda för iPhone i Italien
Nya rykten om iPhone 3G: kostar mer än $199 upplåst?
iPhone 3G släpps snart i Sverige!

Intressant?