20.4.08

6 program för att skriva dagbok i datorn

Uppdaterad version: 6 program för att skriva dagbok i datorn

Med anledning av min dagbokstorka har jag för längesedan börjat fundera på möjligheten att skriva dagbok på datorn. Visst är det många gånger tråkigare och en stor del av charmen av dagboksskrivande (och läsande) är just att bläddra i dagboken och läsa handskriven text. Men vill man skriva men struntar i det för att det är jobbigt att skriva för hand, eller hämta dagboken- då kanske datorn ändå är ett bra sätt?

Jag har valt ut 6 program, gratis och har bra funktioner, som ska testas.

Det första programmet heter Smart Diary och är på engelska. Det finns även en kom-ihåg-funktion samt en planeringskalender i programmet. En ny dagbok skapas lätt och varje post sparas med datum och tid. En rolig sak med detta program är att du kan välja humör, trötthet, fysisk hälsa, vikt, om du har mens, om du har haft sex före postningen (!) och hur du har drömt (det går bra att ändra orden för humör, drömmar osv). Du kan även formatera texten men däremot går det inte att infoga bilder och länkar. Designmässigt har Smart Diary inte mycket att komma med.

+ lätt att komma igång
+ det går enkelt och fort att beskriva humör, drömmar mm utan att behöva skriva om det i inlägget
+ kan överföras på ett usb-minne (kom bara ihåg att backa upp din information ofta om du skulle råka tappa bort minnespinnen)

- designen
- programfönstret går inte att maximera

Det andra programmet heter iDailyDiary, finns på svenska och påminner mycket om en ordbehandlare. Längs den vänstra marginalen ligger en spiral för att ge en anteckningsblockskänsla (den går att välja bort). Det är väldigt lätt att komma igång och skapa nya sidor. Texten går att formatera och i detta program går det bra att infoga länkar och bilder. Inläggen autosparas med jämna intervaller och det finns även stöd för automatisk backup. Längst ner i fönstret ligger en horisontell linje med månadens dagar vilket är smart så man slipper byta program för att hålla koll på datum. Designen påminner väldigt mycket om Wordpad, vilket enligt mig är ganska negativt. Dock blir programmet därmed lättanvänt.

+ finns på svenska
+ användarvänligt
+ autospar och autobackup

- ful design
- få funktioner

Det tredje programmet i mitt lilla test heter MSD Organizer och kommer med en hel drös funktioner: kalender, alarm, dagbok, uppgifter, kontakter, budget, hälsa, musik, ägodelar (hus, bil, investeringar osv) och fack. Utöver detta finns en inbyggd ordbehandlare, kalkylator, kalkylprogram, bildvisare, klocka, måninformation (eller vad det nu heter, månålder, fullmåne etc.) samt genvägar till Windowskalkylatorn och anteckningar.

Vid start av programmet ligger det redan en mängd poster i programmet som jag antar är exempel på hur man kan använda programmet. Väldigt drygt då man själv inte vill ha detta i programmet och får ta bort allt för hand. Det går väldigt lätt att i "options" välja vilka funktioner man vill visa i programmet; jag har för närvarande tre: kalender, dagbok och budget. Det är lätt att skriva en ny post som man själv döper på lämpligt sätt, väljer datum och typ av post. Även i detta program är designen tråkig men bäst hittills.

+ många funktioner
+ lätt att komma igång

- förifylld information vid första programstarten som måste tas bort

Det fjärde programmet är EasyNoter Lite. Vid start av programmet möts jag av en bok på skärmen med klocka, datum och flikar för dagbok, anteckningar, adresser och kom-ihåg. På dagbokssidan finns det en kalender och en blank sida, redo för att fyllas med text. Programmet är lätthanterligt och ganska häftigt. Det finns direktlänkar till några program, viss textformatering samt infogande av bild. Det går inte att maximera till helfönsterläge men det fungerar bra att minimera, antingen så att bara klockan och datumet syns, eller minimera hela programmet.

+ programmet ser precis ut som en dagbok
+ lätt att skriva
+ fotoalbum inkluderat

- går inte att maximera fönstret...
- ... med konsekvensen att det kanske inte är det ultimata programmet för att skriva långa inlägg

Det femte programmet är ett fullfjärdat anteckningsprogram jag använder väldigt mycket för diverse anteckningar, att-göra-listor och annat, nämligen Evernote. Jag ändrar fort om kategorierna och skapar en "dagbok"-kategori. Trycker på "new note" och börjar skriva. Alla anteckningar i Evernote sparas automatiskt.

+ enkelheten
+ snygg men enkel design
+ alla funktioner som finns i Evernote- allt finns på samma ställe
+ finns även i portabel version, men vad jag har förstått så går den inte att synka med Evernotes desktopversion (om man inte köper programmet)

- kostar i full version

Det sjätte och sista programmet heter EssentialPIM (jag har testat den portabla versionen) och funktioner som att-göra-lista, kalender, anteckningar och kontakter. Programmet verkar direkt organiserat och lättöverskådligt. Det finns även en infogad kalender på "startsidan". Det är lätt att skapa en ny anteckning och programmet stöder trävisning av inläggen vilket innebär att det går bra att skapa olika kategorier, t ex "dagbok-2008-januari". Programmet jag testat är den portabla verionen som man också kan lägga på hemmadatorn. Autospar och backup finns som alternativ, samt import/export. Textredigering, infogande av länkar och bilder stöds samt infogande av datum och tid (så man slipper skriva det för hand), lösenordsskydd finns.

+ välorganiserat program
+ trävisning
+ designen

- ingen (vad jag har hittat) synkronisering utan det gäller att importera och exportera

Ett annat sätt att föra dagbok på, som jag dock inte testat, är genom Google Anteckningsblock (Google Notebook). Alla poster finns på samma stället (nätet) och du kommer åt de från vilken dator som helst. Du slipper komma ihåg usb-minnet. Det negativa är att du måste vara uppkopplad och innebär att Googles anteckningsblock går bort om man inte har internet hemma (visserligen kan man ju skriva sina inlägg i en ordbehandlare för att när man är online flytta över texten till anteckningsboken, men det tycker jag tar bort lite av idén att föra dagbok). En trevlig sak med Googles anteckningsblock är integrationen med Googles andra tjänster samt tilläggen för Firefox. Det kan du läsa mer om här.

Jag står i valet och kvalet mellan EssentialPIM och Evernote. Båda programmen har bra funktioner och finns som portabla versioner. Jag tror dock att det lutar mot Evernote, dels därför att jag är van vid det programmet, dels för att jag har många viktiga dokument på samma ställe och dels för att jag enkelt sparar webbsidor.

Jag får se.

8 kommentarer:

digitalfarm sa...

Bra genomgång! Ska testa några av dem. Har Evernote installerat, dock inte version 3, utan 2, och det programmet är verkligen imponerande. Blandannat funktionen där man kan söka efter text i bilder är cool.

//digifarm

Anonym sa...

Hej - jag söker runt efter en gratis motsvarighet till Life Journal (ett slags dagboksprogram). Perfekt att hitta din dagboksjämförelse då.

Vet du om dom här programmen som du provat har någon funktion som gör det möjligt att se en tidskurva för olika saker...t ex testresultat, vikt, trötthet osv?

Jag gillar Evernotes sökfunktion, den verkar riktigt bra, särskilt om man som jag gillar att samla bilder och använder mobilens kamera som anteckningsblock ofta.

mvh
/Tess

scarymary sa...

Anonym: Jag skulle testa Smart Diary. Annars kanske du kan testa onlinedagböcker tyo shapelink.com, funbeat.se eller traningsguiden.se. Men det är iofs mer inriktat på träning, kanske inte exakt det du ville ha? En engelsk version är http://www.fitday.com/.

Anonym sa...

Ok, ska kolla Smart Diary.
Träning är inte första prio.

Vill kunna göra helt egna kategorier och värdera vissa faktorer på en skala för att kunna se samband eller jämföra olika perioder och projekt med varandra.

Gärna på ett estetiskt-kreativt sätt.

...Ja man kanske kräver för mycket!! :-)

/Tess

Anonym sa...

Hej!

Jag vill så gärna börja skriva dagbok på datorn eftersom det är framför den jag spenderar mest tid. Jag undrar om du kan tipsa om någon hemsida där man kan hitta dessa program på gratis. Vet du vart man kan få tag på någon av de programmen där man kan lägga in bilder?

scarymary sa...

@Anonym: Klicka på de bruna länkarna i texten, då kommer du till dagboksprogrammens hemsida. Min nya blogg hittar du på: scarymary.se

Anonym sa...

Hej! Tack för din fina undersökning! Jag har ladat ner Evernote samt även en testversion Av Alpha Journal. Den senare har en kalender på vänster sida där man kan bläddra bland åren bakåt i tiden hur långt som helst verkar det som, vilket är bra. Jag är nämligen ute efter att så här i efterhand skriva ner lite kortfattade anteckningar om vad som hänt de senaste åren. Jag har aldrig orkar skriva en personlig dagbok men tar hjälp av mina gamla almanackor som ligger och tar plats i en låda. Nu skulle jag vilja slänga dem . Vad jag saknar i programmet är en årsöversikt liknande den som finns på första sidan i en vanlig papperskalender. Där skulle det vara bra om man kunde markera en vecka med tex en färg och lägga till en anteckning tex "Skidsemester i Åre" eller bara en veckodag med en text och färg tex "Bröllop Martin och Helene". Årsöversikten bör få plats i ett fönster så att man snabbt får en överblick över året och sen kan gå in specifikt på en särskild dag och läsa mer.
Har du koll på om det finns något program som klarar detta. Det får gärna vara gratis eller att det finns en gratis testversion så jag får prova först.
Hälsningar Johanna

Anonym sa...

Nä... Vet ni vad.. ni har ju missat IDaily Diairy

http://www.splinterware.com/