29.4.08

Har du ett starkt lösenord?

Det är väldigt viktigt att skydda sin personliga integritet på , så se till att använda bra och svårknäckta lösenord och olika lösenord till olika tjänster. Har du samma lösenord till t ex Bilddagboken, mailen samt Facebook så blir du ett lätt byte för hackare när de bestämmer sig för att hacka Bilddagboken, exempelvis.

Här kan du testa hur säkert ditt lösenord är. Har du ett svagt lösenord så kan du gå in på den här sidan som genererar lösenord åt dig. Där väljer du hur långt lösenordet ska vara samt om det ska innehålla symboler. Klicka på "generate password" och upp kommer ett lösenord som inte kan liknas vid "iloveyou" eller "melon". Du får även ett förslag på hur du kan komma ihåg lösenordet samt vad du ska tänka på vid val av lösenord (längd, både stora och små bokstäver, siffror, tecken, var tecknen ska placeras i lösenordet mm).

Jag genererade ett lösenord med 7 tecken samt symboler och fick upp:
}s36Z+V
Som kan kommas ihåg med:
} sony 3 6 ZODIAC + VIRGIN

Ett annan gullig lösenordsgenerator är Password Bird som skapar ett lösenord genom att du fyller i ett speciellt namn, ord och datum för dig. Jag skulle inte vilja påstå att lösenordet blir särskilt starkt, men däremot lättare att komma ihåg. Sött är det iallafall!

Säg att du vill byta ut dina lösenord och du har cirka 5-10 (eller fler) olika onlinesidor eller tjänster som kräver lösenord, då är det nästan omöjligt att komma ihåg alla lösenord. Just därför finns det en mängd olika . Jag använder mig av KeePass Password Safe för att spara mina . Vill du inte använda en onlinelösenordsgenerator kan du använda den inbyggda i KeePass. Det är även lätt att gruppera lösenord samt att dra och släppa de i webformulär.

KeePass finns för linux, mac, windows mobile, symbian, i portabel version... Kan laddas ner här.

------------------------
Intressant?

Inga kommentarer: