30.8.08

12 anledningar att byta till Gmail

Blogging Tips n Tricks har listat 12 anledningar att byta till Gmail. Jag använder många av Googles tjänster och Gmail är en av dem. Innan hade jag konto hos Exite, Hotmail och Spray. Visserligen har jag (haft) fler mailadresser, men hos dessa har jag använt mailen och upplevelsen har varit ganska dålig. Spam, tung reklam och nertid har varit några av de problem jag stött på under mina år på internet. Detta tills jag skaffade Gmail som jag är nöjd med. Men du som inte använder Googles Gmail, varför skulle du byta? Här får du 12 anledningar:

1. Enkel och effektiv design. Personligen tycker jag att designen är okej, den är som sagt enkel och överskådlig- men tråkig. Detta går att fixa med exempelvis Google Redesigned.

2. Spamfiltren som blockerar 99% av den spam som annars hade hamnat i inboxen. Här kan jag absolut hålla med, jag har fått ungefär 3 spammail under den tid jag använt Gmail, alla andra hamnar i mappen för spam.

3. Du kan forwarda dina andra mailadresser till ditt Gmailkonto, eller tvärtom. På så sätt missar du inga viktiga mail om du glömmer att logga in på dina gamla adresser. Jag använder forwarding då jag inte orkar kontrollera universitetsmailen.

4. Du kan skapa worddokument, kalkylblad och pdf med Gmail via Google Docs (jag vet själv inte hur man skulle göra detta förutom att klicka på "dokument" i menyn upptill och därmed öppna ett nytt fönster med Google Dokument). Får du ett mail med en bifogad fil kan du öppna det online, med Google Docs.

5. Du kan planera möten med Google Kalender som kommer påminna dig om det. Google kan även skicka ut påminnelser till alla inblandade.

6. Du kan stjärnmärka viktiga meddelanden. Du hittar dessa mail i vänstra menyn med rubriken "stjärnmärkt" foljt av en stjärna. Detta är ett bra sätt att snabbt markera de viktigaste mailen.

7. Dina email blir ihopsatta till trådar vilket innebär att du inte behöver leta efter gamla mail för att komma ihåg konversationen. Mycket användbart.

8. Om du vill städa din inbox kan du arkivera din meddelanden. Då återfinns de i "alla mail" i vänstermenyn.

9. Du kan använda filter för att ha en organiserad inbox. Läs mer om filter i Gmail hos Softtype.

10. Sökfunktionen som är snabb och lika enkel som en vanlig Googlesökning. Om jag letar efter ett mail som inte finns på förstasidan är mailsökningen utmärkt.

11. Dina email är online och du kan komma åt de även när du inte sitter vid din dator. På Bloggin Tips n Tricks har de skrivit att det inte går med Outlook. När jag, för ett bra tag sedan, använde Outlook ändrade jag i inställningarna. Jag lämnade nämligen en kopia av varje meddelande på servern vilket innebar att jag visst kunde komma åt mina mail från vilken dator som helst- bara jag loggade in på den tjänsten jag använde.

12. Du behöver aldrig radera dina meddelanden. Just nu erbjuder Google 7058 MB utrymme och det är ständigt växande.

Jag gillar också de relativt nya ettikettfärgerna där du kan ge en färg åt en tag, t ex så kan taggen "personligt" omges av blå färg. Då hittas dessa mail lättare. Du som inte använder Gmail, blev du övertygad?

Intressant?

Läs mer om , , , , ,

7 kommentarer:

Daniel30 sa...

Bra lista. Det man saknar är foldrar, men som du skriver finns etiketter.

Manou sa...

Bra tips Mary! Det finns säkert hundra andra anledningar men de här 12 sammanfattar allt.

Mattias sa...

Och man kan hotta upp designen om man vill med ett enkelt tillägg i Firefox:

http://lifehacker.com/400156/google-redesigned-facelifts-gmail-and-gcal

tinate sa...

Hur gör man om man vill forwarda sin mail till gmail, som du beskriver. Går det att förklara lätt?

Marcus W sa...

Jag håller med. Jag har använt Gmail ett par år och är helnöjd.

Vill man säkerhetskopiera går det att tanka ner all e-post till datorn via POP3 med t.ex. Mozilla Thunderbird.

ilias Bennani sa...

Gmail fungerar som ett vanligt e-postprogram, dvs du kan hämta mail till Gmail ifrån ditt pop3-konto hos någon annan e-postleverantör. Klicka på inställningar uppe till höger, och därefter på fliken Konton. Resten ger sig självt, så att säga.

Dessutom kan du SVARA avsändaren av dessa brev med samma adress som breven skickades till.

Själv kör jag gmail för såväl privata mail, arbetsmail och föreningsmail. i vissa uppdrag vill leverantören att jag ska använda deras e-postadress och det kan gmail alltså fixa.

Själva gmail.com-adressen använder jag dock ALDRIG. Det är bara jag som känner till den.

mynona sa...

Lite mer att tänka på..

Ett tips är att ha ett svårgissat lösenord. Jag hade tidigare ett i medelklass som kom i klorna på hackare så jag fick lösenordet ändrat. Finns rätt många guider om hur man hackar GMail-konton.

Kör ssl-anslutning också, skyddar man sig lite mer. (https)

Etiketter är mycket bättre än mappar! I princip är det ju samma sak bara, möjligen ett annat tänk, att ett brev kan ligga i flera mappar.

Automatisk filtrering och arkivering av nyhetsbrev mm är väldigt bra om man vill slippa se dessa i inkorgen.