16.8.08

10 anledningar till varför N82 är bättre än iPhone

har varit de senaste månadernas snackis numero uno. Det är en snygg telefon med bra funktioner. Och den kommer ifrån . Men den har även fått mycket kritik. Dålig batteritid, kamera och höga priser ligger på minussidan. Här tänkte jag göra en mycket enkel jämförelse med mitt personliga perskeptiv mellan och . När det gäller iPhone har jag gjort testet med standardversionen i åtanke. Jag vet att många av dess brister går att lösa med diverse tredjepartsprogram. Jag har ibland även länkat till exempel på dessa. Så här kommer de- 10 anledningar till varför N82:an "knäcker" iPhone.

Kamera
N82:ans kamera har 5 megapixlar mot iPhones 2.0 megapixlar. Blixt återfinnes även i N82.

Bluetooth-stöd
Med iPhone kan du ansluta till ett Bluetooth-headset. Det kan du göra med en Nokia . Du kan även nyttja filöverföring, synkronisering och streaming. Det kan du inte göra med en iPhone.

MMS
iPhone har inget inbyggt stöd för MMS. Dock finns det program som låter dig skicka och ta emot MMS, exempelvis SwirleyMMS. I N82 utgör MMS en standardfunktion.

Videoinspelning
Även här saknar iPhone inbyggt stöd för ytterligare en ganska viktig funktion när det gäller dyrare telefoner. Det finns program som iPhone Video Recorder som åtgärdar problemet. N82 har videoinspelning, i god kvalité!

Minne
iPhone finns att köpa i två versioner, 8 GB eller 16 GB. N82 har expanderbart minne där du själv kan välja minneskortsstorleken samt byta mellan flera olika.

Program
Det finns många bra program till iPhone. Till Symbian finns det också många program och en större frihet då de inte behöver bli godkända av Apple.

Användning
N82 är en multitaskingmobil. Du kan surfa, läsa sms och kolla upp ett nummer i telefonboken samtidigt. iPhone är en singletaskingmobil vars webbläsare stannar om du vill läsa ett sms.

Webbläsare
Medan N82 har en okej webbläsare har iPhone en bra, Safari. Dock stöder N82:ans webbläsare java och flash.

Röstuppringning

iPhone saknar röstuppringning medan N82:an har det, tillsammans med mobiltelefoner som börjar bli riktigt gamla.

Kopiera & klistra in

I iPhone kan du som bekant inte kopiera och klistra in, vilket kanske inte gör så mycket. Men, ska du blogga, använda internet mycket eller skriva med din iPhone- då kommer det nog kännas av. I N82 kan du kopera och klistra in. Dock finns iCopy för iPhone som löser detta.

Och vad är iPhone bättre på?

Design
N82 är en stilren men dangska tråkig candybar. Styrkorset sitter lite löst och det sitter en liten menyknapp mitt i en större knapp- dåligt då man råkar trycka in den lilla knappen av och till. iPhone är en tunn och snygg mobiltelefon som i princip består av en skärm. En touchscreen.

Skärm
N82 har en skärm på 2.4" medan iPhones skärm ligger på 3.5".

Batteri
Nokia har drygt 4 timmars taltid och 225 timmars passningstid. iPhone vinner med en taltid upp till 8 timmar och passningstid på 250. Batteriet i iPhone är dock inbyggt vilket innebär att du inte kan ta med ett extra för nödfall eller byta ut det inbyggda hur som helst om du märker att det blivit sämre.

Något måste väl vara oavgjort? Jo...

Tangenter
N82:ans tangenter är små och det tar tid att vänja sig med dem. iPhone har ett virtuellt qwerty-tangentbord, snyggt och smart. Frågan är om det går fortare att skriva på iPhones tangentbord än på N82:ans, då det torde vara ganska svårt att skriva snabbt med en hand. T9 går fort, tar liten plats och man kan skriva med en hand utan problem. Detta är nog en smaksak.


Jag har här ovan jämfört 14 variabler och 10 av dessa vinner N82:an, som är en all-round telefon. iPhone är bättre när det gäller batteritid, design och skärmstorlek. Tangenterna anser jag å ena sidan vara till iPhones fördel då de är innovativa, i qwerty-stil samt på en touchscreen. Å andra sidan funderar jag över om det verkligen går bättre att använda iPhones tangenter. Om jag skulle skriva på dem, med båda händerna, vore jag tvungen att antingen ha ett underlag att luta telefonen emot eller öva in ett grepp. Med en hand tvivlar jag på att jag skulle skriva snabbare än på N82:ans T9-tangenter. Jag låter saken vara osagd.

Relaterat:
Recensioner av iPhoneprogram (minitips)
Släng dina prylar- iPhone ersätter många av dem
iPhone tips och tricks
Spara dina lösenord i mobilen och surfa säkrare
7 program för att blogga med iPhone
iPhone 3G kommer att säljas av fler operatörer?
Chatta med din iPhone
iPhone vs N95 vs Touch DiamondWordpress för iPhone är på väg
Ta skärmdumpar med din iPhone!
15 tips som förlänger batteritiden hos iPhone (eller andra mobiler)
Anledningar till att undvika iPhone
22 länkar för att ladda ner bakgrunder till iPhone
Nokia N82
Gör egna teman till iPhone

Intressant?

Inga kommentarer: