21.6.08

Social bookmarking (Del.icio.us)- dina bokmärken är alltid med dig!

Ingen kan väl ha undgått de nas framgång och många av oss använder de redan. Likadant som vi börjar lagra viktiga filer på lagrar vi bokmärken. Räck upp handen alla ni som har hittat en intressant webbsida på nätet och vid ett senare tillfälle, kanske hos en kompis eller på jobbet, velat ta fram samma sida men inte hittat den? Det är vid såna här tillfällen kommer till sin nytta.

Varför är dessa onlinetjänster bra?
- Det är möjligt att komma åt favoritsidor från vilken dator som helst, bara den har tillgång till internet
- Det går oftast att importera de du redan har lagrat i din , så du behöver inte göra det för hand
- Det är väldigt lätt att lägga till nya sidor, i många fall installerar man ett tillägg till webbläsaren och det räcker då med ett knapptryck för att lägga till den nya sidan bland bokmärkena
- Du kan dela med dig av dina favoriter- eller behålla de för dig själv (ofta är standardvalet "share" så det kan krävas en bock i en ruta för att bokmärket ska bli privat. När du importerar bokmärken blir de automatiskt klassificerade som privata)
- Du kan tagga dina bokmärken (förse varje bokmärke med några nyckelord/etiketter som beskriver innehållet)
- Det är lätt (och nödvändigt när du har många bokmärken) att tagga de, och att kategorisera taggarna. T ex har du taggarna: Thailand, hotell, stränder, tåg, båtar, backpacking, Spanien, sommarhus. En lämplig kategori kan då vara "resor".
- Eftersom många delar med sig av sina bokmärken kan du hitta nya intressanta webbsidor
- Du kan söka bokmärken efter taggar, bokmärkestjänsten blir som en sökmotor. Det är även möjligt att söka efter taggar hos en viss användare
- Installerar du del.icio.us toolbar i Firefox är det som sagt superenkelt att lägga till nya bokmärken. Vet du inte hur du ska tagga den nyupptäckta sidan får du ibland förslag på taggar. Bokmärkena integrerar sig i webbläsaren så du enkelt kan se vilka sidor du senast bokmärkt och vilka du oftast går in på.

Det finns andra sätt att alltid ha med sig sina bokmärken. Du kan använda Gmail som en bokmärkesbibliotek. Du kan även ha din webbläsare med all information (bokmärken, historia, lösenord) på ett usb-minne som du alltid har med dig. Fördelen här är alla olika program du kan ta med dig. Nackdelen är att du måste komma ihåg usb-minnet.

-tjänster:
del.icio.us
google.com/bookmarks (du kan inte dela dina bokmärken hos Google)
bookmarks.yahoo.com
furl.net (här sparas varje sida som en screenshot)
ma.gnolia.com

Vill du synkronisera dina Firefox-bokmärken mellan olika datorer är Foxmarks en jättebra tjänst som i bakgrunden ser till att dina bokmärken är uppdaterade

----------------------------------------
Dell
10% rabatt på alla Inspirion och XPS system. Minsta beställningsvärde 8990 kr.
5FDKH3ZLBWGS1C
Gäller mellan 19 - 25 juni 2008

Intressant?

1 kommentar:

John Ankarström sa...

Bra inlägg. Jag använder del.icio.us dagligen, men har aldrig bloggar speciellt om det.