27.10.08

Välkommen till min nya Wordpressblogg!

Jag slår nu upp dörrarna till min nya blogg. Där kommer du hitta alla gamla inlägg men självklart också nya artiklar.


Därmed välkomnar jag er till Scary Marys blogg. Prenumererar du på min blogg? Ändra då feed-adressen till följande: http://feeds.feedburner.com/scarymary. Prenumererar du via Bloglovin (fd Bloggkoll) så gäller denna adress: http://www.bloglovin.com/inc/addsubscript.php?id=267395

Ny läsare?
Är du intresserad av Mac, webbapplikationer, iPhone, andra mobiltelefoner, internet, IT-nyheter och web 2.0 så är du mer än välkommen till scarymary.se. Vill du prenumerera på min blogg kan du göra det via Bloggkoll eller andra RSS-läsare som Bloglines och Google Reader.

Varför RSS-läsare?
Vill du veta lite mer om fördelarna av att använda sig av en RSS-läsare? Läs då mitt inlägg om Google Reader- en bra RSS-läsare.

Varför ny blogg?
Jag har länge velat ha en Wordpress-blogg men jag har varit feg och lat. Nu har jag äntligen fixat webbhotell, installerat Wordpress och fixat en blogg. Jag kan utforma min blogg som jag vill när jag använder Wordpress-verktyget. Jag kan även använda mig av plugins, något som jag gillar.

Är ni mer intresserade av en lite mer personlig blogg är ni välkomna till Mary.nu. Ni kan också följa mig på Twitter.

Jag hoppas att ni orkar uppdatera era bokmärken och ändra i feed-adressen så vi ses på min nya blogg. Välkomna!

22.10.08

Tunt med inlägg- ny (Wordpress) blogg på gång

Screenshot WordpressNu är det torrt på bloggen. Anledningen är att jag håller på att greja med min nya blogg. Jag har äntligen tagit tag i något jag har velat göra under en längre tid, d v s fixa webbhotell, installera Wordpress och få en "ny" blogg.

Självklart kommer jag fortfarande blogga om webbapplikationer, IT-nyheter och datorer. Jag vet inte riktigt när jag är klar, det är lite småsaker som ska fixas i designen, lite plugins som ska installeras och inlägg som ska kategoriseras (tidskrävande!).

Jag kommer meddela i den här bloggen när arbetet är klart. Tills dess har jag en fråga till er:
Finns det något sätt att automatiskt redirecta läsare till den nya bloggen? Har läst om något som heter ungefär "301 redirect", kan det vara något? Jag tar tacksamt emot era eventuella svar.



21.10.08

Låt din dator bli lika höstig som hösten

Brilliant orange of sunlight autumn trees.Sommaren försvann fort och för ett bra tag sedan. Hösten har nu kommit och färggranna löv ligger på backen och virvlas runt med vinden. Om du vill att din datorn ska visa vilken årstid det är har jag här samla ihop ett gäng länkar.

Höstiga skrivbordsbilder

Skrivbordsunderlägg med höstmotiv
Fler wallpapers med höstmotiv
Skrivbordsikoner för Windows
I Love Autumn ikonset
Hösttema för Windows Vista
The Leaf Fall: a social icon set


Lär dig använda Google Docs

Image representing Google Docs as depicted in ...Google Docs är ett webbaserat kontorspaket med vilket du kan producera textdokument, kalkylark, enkäter och presentationer. Att använda Google Docs är helt gratis och du behöver ett Google-konto som du kan fixa här.

Lifehacker länkade idag till en Google Docs Guide. Där får du läsa frågor och svar på frågor som har att göra med Google Docs. Det kan vara användbart för dig som inte riktigt har förstått hur man kan utnyttja Google Docs eller undrar en viss sak och inte orkar google.

Andra bloggar om , , , ,

20.10.08

Area 51- gratis skjutspel att ladda ner!



Gillar du blodiga skjut-spel (den rätta termen?)? Då kan jag tipsa om Area 51 som är gratis. I spelet är din person en amerikansk soldat med uppgiften att gå in i ett laboratorium vid namnet Area 51. Area 51 är i karantän på grund av ett farligt virus. All forskningspersonal och militärer är låsta därinne. Han måste gå in i den smittade zonen där äckliga "monster" med mutationer väntar...

Spelet kan laddas ned gratis och filstorleken ligger på knappa 2 GB. Det är underhållande och ganska beroendeframkallande; jag spenderade ett antal timmar bland viruset, fast på Playstation.

Det finns tyvärr en hake: Spelet innehåller reklammedelanden. De ska dock inte störa spelet. Ladda ner spelet här. Det finns många gratis spel att ladda hem i deras arkiv.

Andra bloggar om , , , , ,

Via| Nothing2Hide

Skicka sjungande meddelanden med KakoMessenger



Idag tänkte jag tipsa om en smårolig tjänst som låter dig skicka korta sjungande meddelanden till släkt och vänner. Du får välja mellan två sångare: Humphrey eller Gina. När du valt sångare är det dags att ange orden i sången. Det fungerar självklart bäst på engelska men kan bli riktigt roligt om du skriver på ett annat språk. När du har lyssnat på ditt lilla mästerverk kan du ändra det, spela upp det igen eller skicka iväg det. Du får ett bekräftelsemail till din emailadress i vilket finns en länk du måste klicka på för att meddelandet ska skickas iväg. Testa hos KakoMessenger.

19.10.08

Nyheterna i Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex)

Nu (detta inlägg skrevs för ca 1 vecka sedan) är det inte långt kvar. Den 30 oktober är det dags för en ny version av Ubuntu. Den har döpts till Intrepid Ibex och finns redan nu som betaversion. De största nyheterna med denna release är:

Nätverkshanteraren
Det har blivit snabbare, stöder 3G

Gästkonto
Kontot har tillgång till begränsade resurser och de skapade filerna raderas vid utloggning.

Privat och krypterad katalog
Denna katalog är till för känsliga uppgifter och kan inte användas/ses av andra användare.

Städat system
Efter många uppdateringar och mjukvaruinstallationer är inte systemet så rent och snabbt som när det precis var installerat. Därför finns det ett program som städar ditt system automatiskt.

USB-installation
Det är nu möjligt att installera Ubuntu med ett USB-minne.

Installeraren har snyggat till sig
Systeminstalleraren kommer ha ny grafik, men hur den ser ut vet man tydligen inte.

Flikar i Nauilus
"Utforskaren" i Ubuntu, Nautilus, har nu flikar som låter dig arbeta smidigare.

Snabbsökning i Synaptics
I Synaptics, som du installerar program med, har en snabbsökning implementerats. Nu kan du börja skriva söktermen och paketen filtreras direkt. Som i Google Desktop och Spotlight.

Intreprid Ibex innehåller även en del uppdaterade programversioner, av bland andra Mozilla Firefox, OpenOffice.ord, GIMP, F-Spot, Brasero, Pidgin, Transmision, Evolution, Rhythmbox och Nautilus.

På Techworld läste jag för några dagar sedan en artikel om hur ful Ubuntu-communityn tyckte bakgrundsbilden i Ubuntu 8.10 var. Jag kan själv inte påstå att den är särskilt vacker, men det viktigaste är väl ändå insidan? Snygga bakgrundsbilder är inte speciellt svårt att få tag på.

Via| Lamplandia

Intressant?
Andra bloggar om , , , , , , ,

18.10.08

GPS och PSP-spel till din iPhone

Om du har första generationens iPhone eller en iPod touch finns det en matnyttig grej du är utan: en inbyggd GPS. Det smarta med en smartphone är alla funktioner i en enda telefon. Du ska inte behöva släpa runt på en mobiltelefon, en MP3-spelare, en kamera, en GPS, en stegräknare eller vad det nu kan vara. För att stilla GPS-hungern hos ägarna av iPod touch och 1:a generationens iPhone lanserar Orange Gadgets en GPS-modul, iGPS360. Modulen släpps i 1000 exemplar och kostar 75 dollar styck. Din iPhone eller iPod touch måste vara olåst.

Samma företag planerar att lansera iControlPad som medför att du kan spela PSP-spel på din iPhone med en riktig handkontroll. Kontrollen har knappar på båda sidorna och fungerar som ett hölje till din iPhone. Rekommenderat pris ligger på 35 dollar.

Via| 3 sul Blog

Andra bloggar om , , , , , , ,

17.10.08

10 användbara plugins till Pidgin



Pidgin är en populär instant messaging-klient som tillåter flera protokoll (MSN, Yahoo!, ICQ, Google Talk m fl). Pidgin är ett program som kännetecknas av enkelhet, men det går bra att piffa upp programmet med plugins. Jag hittade en artikeln hos Make Tech Easier som handlar om de 10 bästa plugins till Pidgin:

1. Facebook Chat
Pidgin har ingen funktion för Facebook Chat vid installation, men det går att fixa med denna Facebook Chat-plugin. Du kan se dina inloggade vänner, chatta och uppdatera din Facebook-status.

2. Skicka och ta emot tweets
Det är inte helt fel att kunna uppdatera Twitter samt ta emot tweets i Pidgin. Ladda ner tillägget Microblog för Pidgin här. Detta plugin verkar dock vara lite buggigt.


3. Dina Twitter-meddelanden som Pidgin-status
Precis som rubriken säger: använd dina Twitter-uppdateringar som status i Pidgin. Ladda ner Pidgin Twitterstatus här.

4. Skype i Pidgin
Tyvärr handlar det inte om att ringa med Pidgin, utan om att importera dina Skype-kontakter till Pidgin. Du kan chatta och uppdatera din Skype-status. Du behöver Skype för att kunna använda denna plugin som du laddar ner här.


5. Pidgin Plugin Pack
Det här paketet innehåller fler än 50 plugins för Pidgin. Vissa är väldigt onödiga men en hel del är användbara. För mer information och nedladdning besök denna länk.


6. Guifications
Guifications är ett tillägg till Pidgin Plugin Pack som installeras separat. Den tillhandahåller meddelanden om händelser (en kontakt loggar in, lämnar chatten osv. Ladda ner Guifications här.


7. gSMS
Med detta tillägg skulle du få sms med en lista på de användare som skickat meddelanden till dig medan du inte sitter vid datorn. gSMS använder sig av Google Kalender vilket innebär att du måste ha ett Google-konto. Tyvärr är SMS-notifikationer endast tillgängliga från USA, vilket gör det hela tråkigare.


8. Musictracker
Du kan uppdatera din Pidgin-status med den musik du lyssnar på. En rad medispelare stöds, bland andra WinAmp, Audacious, iTunes, Banshee och XMMS. För mer information se här.


9. Text replacement
Det finns vissa ord som man ofta stavar fel, t ex "dte" istället för "det". Text replacement rättar automatiskt dina stavfel, bara anger dina mer frekventa felstavningar. Detta är en plugin som väntar på att aktiveras direkt i Pidgin.

10. Kontrollera Gmail och Yahoo! Mail
Ett litet trick för att hålla koll på mailen i Pidgin: Även om du inte använder GTalk eller Yahoo! Messenger så kan du skapa ett konto för att kunna se nya email dirent i Pidgin.

Pidgin följer med till en rad olika Linuxversioner men finns även för Windows, OS X (efter en massa krångel) samt i portabel version.

Via| Make Tech Easier

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

16.10.08

10 tips för en snabbare dator (Mac)

White MacBook laptopJag hittade nyligen en interessant artikel hos Iilaria Lab som för övrigt är en interessant IT-blogg skriven av en tjej (jag har fått intrycket att jag är den enda svenska tjejen som bloggar om IT). Artikeln tar upp ett gäng tips på hur man håller sin Mac i trim.

Städa
OS X kräver ungefär 20% utrymme på bootdisken (Macintosh HD), annars kommer din datorn segas ner rejält. En god idé är att ha stora mediefiler som filmer, bilder och musik på en extern hårddisk.

Snabbare hårddiskar
Macbook kommer med en hårddisk på 5400 rpm som standard. En disk på 7200 rom kommer säkerligen göra systemet snabbare.

Uppgradera RAM-minnet
OS X kräver ungefär 1 GB men ju mer minne du stoppar i desto bättre tänker maskinen, så att säga. 2 GB räcker för ett "normalt" system, men för tyngre arbete med exempelvis Garage Band och Photoshop behöver du mer.

Automatiskt startade program
Vissa program startas automatiskt vid inloggning. Vill du snabba upp din dator, se då över dessa program. Vissa av dem kanske du vill ska startas automatiskt, medan resten kan tas bort från listan: Systeminställningar- Konton- Startobjekt. Du kan även välja programmet i docken, ctrl+klick (eller högerklick) och bocka av "Öppna vid inloggning".

Det nödvändiga
När du kör olika program använder dessa din dators resurser. Genom att bara ha öppna de program du använder frigör du systemresurser. Tänk på att ett program inte avslutas bara för att du trycker på krysset i hörnet. Använd istället kringla+q för att avsluta programmet.

Håll ordning
Se över vad du installerar på datorn eftersom mängder av program inte bara tar upp diskutrymme utan även kan sakta ner din dator. Många program lämnar filer och autostartade objekt som därmed laddas vid varje inloggning, oavsett om du använder dem eller inte. Om du inte kan eller vill använda programmens avinstallerare kan du testa AppTrap. Överväg även att periodvis ta backup och installera om OS X.

Håll dig uppdaterad
Systemuppdateringar är fondamentala och leder ofta till förbättringar i hastighet och stabilitet. Detta gäller även för program.

Koppla ur
Genom att koppla ur USB- och FireWire-enheter körs din Mac lite snabbare.

Koppla ner
Har du dåligt med batteritid? Stäng av AirPort och Bluetooth för att spara ström.

Mappstrukturera
Tusentals objekt i dina mappar tar tid att arbeta med eftersom datorn räknar ut mappstorleken. Organisera istället dina mappar och objekt.

Intressant?

Andra bloggar om , , , , , , , , , ,

10# Windowstips- starta om Windows utan att starta om datorn

Ni kanske kommer ihåg att jag för ett tag sedan publicerade en serie innehållande blandade Windowstips? Det har varit tomt på uppdateringar där, men jag tänkte nu fortsätta serien med ytterligare ett tips:

Ibland kan man vilja starta om Windows, men man har ingen lust att starta om hela datorn. Detta går att fixa. Klicka på "stäng av datorn" och håll nere "shift" när du väljer "ok". Det känns som att det redan har tipsats om detta hos Din IT Kunskap, men jag hittade ingen länk och är inte säker.

Då jag väl är igång får du ett bonustips:
När du sätter in en CD i din dator brukar den antagligen oftast startas automatiskt. Denna funktion är inte alltid önskvärd. Håll in "shift" när du stoppar in skivan så startas den inte automatiskt.

Ett annat alternativ är:
1. Den här datorn
2. Välj disken
3. Högerklicka-egenskaper
4. Välj flicken "autoplay"
5. Välj önskad händelse för varje disktyp

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Fler Windowstips:
9# Windowstips- Skapa virtuella skrivbord i Windows
8# Windowstips- Disneytema för Windows Vista
Windows 7- Microsofts kommande operativsystem
7# Windowstips- 7 användbara kortkommandon i Windows
6# Windowstips- töm papperskorgen fort & infoga toppdomän snabbt
5# Windowstips- byt användarbild
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
3# Windowstips- lås datorn snabbt
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

15.10.08

Back to School gäller för nya Macbooks (rabatt på Mac+iPod nästan gratis!)


Jag skrev för några veckor sedan om erbjudandet "Back to School" från Apple Store. Det innebär att du kan köpa en Macbook till studentpris och nästan få en iPod gratis. Rabatten på 1120 kr dras av från priset på iPod:en. Väljer du en iPod nano kostar den 275 kronor.

Igår avslöjades Apples nya Macbooks. De är riktigt snygga och har blivit bättre. Tyvärr har de också blivit dyrare. Är du student kan du dock få rabatt då årets Back to School-kampanj gäller även för de nya datorerna. Här är priserna:
1. Macbook (nya) kostar 10795 kr och rabatten blir 1200 kr.
2. Macbook (storebror) kostar 13495 kr och rabatten är 1500 kr.
3. Macbook Pro kostar 16645 kr med rabatt på 1850 kr.
4. Macbook (vit) för 8545 kr med en rabatt på 950 kr.
5. Macbook Air för 15295 kr med rabatt på 1700 kr.

Förutom dessa rabatter får du också 1120 kr rabatt på en iPod. Läs mer hos Studentkortet Apple Store eller hos Mecenat.

Nog tusan svider det lite att jag köpte en Macbook för 3 veckor sedan...




Elf Yourself- förvandla dig till en tomte (om 27 dagar)



Den populära webbtjänsten Elf Yourself har varit nere under en längre period. Men nu, innan jul, ska den återigen öppnas. Om 27 dagar kommer du kunna göra dina egna alver (svenska?) och se ut som en liten trädgårdstomte i tajts för att sedan skicka roliga hälsningar till släkt och vänner. Länken till Elf Yourself hittar du här.

Asus Eee Top kan förhandsbokas i England för ca 5000 kr

Har ni väntat på en liten dator med touchscreen från Asus? Nu är det nära. Asus All-In-One Touchscreen, eller rättare sagt Asus Eee Top finns att beställa från Play.com. Priset är £399.99 vilket motsvarar 5009 kr. Beräknat släpp är 20 november. Specifikationerna är följande:

  • 1.6 GHz Intel Atom-processor
  • 1 GB RAM
  • 160 GB HDD
  • 128 MB delad grafik
  • 15.6" skärn
  • Single Touch Panel
  • 1.3 MP webbkamera
  • Inbyggt mikrofon
  • Inbyggda högtalare
  • WLAN (802.11bb/g/n)
  • 2xUSB och Memory Card slot på sidan
  • 4xUSB på baksidan
  • 4.3 kg
  • Tangentbord och mus (ej trådlösa)
  • Windows XP
Visst är det coolt med touchscreen, men jag ser personligen inte nyttan med att ha en stationär dator med touchscreen. Då har jag mycket hellre en mobiltelefon eller en laptop (eller netbook) med touchscreen. Det är iallafall en innovativ period för Asus.

Via| the Boy Genius Report


Andra bloggar om , , , , , ,

Nya Macbooks- nyheterna från Apples event


Svarta ramar, alumunium och touchpads i glas. Det är den 14 oktober och Apples event har hållts. Steve Jobs presenterade en rad spännande och efterlängtade nyheter. Här redogör jag för samtliga.

Macbook
Det blir nya Macbooks! Designen är nästintill identiskt med Macbook Pros men vikten är lägre: 2.04 kg. Trackpaden är i glas och kan styras med fyra fingrar, läckert. Grafiken har uppgraderats och Apple använder Nvidias nya kort: GeForce 9400M. Detta ska tydligen innebära mellan tre till sex gånger så snabb 3D grafik och har som konsekvens att Macbooken blir mer speldator. Batteritiden ligger på runt 5 timmar och batteriindikatorn ligger smart på sidan av chassit så man snabbt ser när batteriet bör laddas. Macbooken har utrustats med LED-skärm (som drar mindre ström och är mer miljövänlig), SuperDrive (bränner DVD) och tangentbordet är upplyst. Macbooken kommer säljas i två versioner:
1. Macbook med 2 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM, 160 GB hdd för priset av 11995 riksdaler.
2. Macbook med 2.4 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM, 250 GB hdd och belyst tangentbord för 14995 kr.

Obs! En av de vita äldre Macbook:arna kommer säljas parallelt med de nya- och den får ett bättre pris.


Macbook Pro
Den nya Macbook Pro är miljövänlig och riktigt snygg. Grafiken har hottats upp rejält där vi får se GeForce 9400M och GeForce 9600M GT ed 256 eller 512 MB GDDR3-minne. Macbook Pro är 2.4 cm tjock och därmed den tunnaste någonsin. Den har LED-skärm och portarna sitter på vänster sida. Firewire 400 finns inte längre men det gör däremot Firewire 800, Mini DisplayPort samt samma portar som den tidigare modellen har.

Nya Macbook Pro har en styrplatta av glas och är 39% större än på den föregående modellen. Styrplattan ger stöd för multitouch och musknapparna och försvunnit då plattan i sig fungerar som en musknapp. Macbook Pro kommer säljas i tre versioner:
1. 15.4" skärm, 2.4 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB RAM, Nvidia GeForce 9400M+9600M GT med 256 MB och 250 GB hdd för 18495 kr.
2. 15,4" skärm, 2.53 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 9400M+9600M med 512 MB och 320 GB hdd för 22995 kr.
3. 17" skärm, 2.50 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 9400M+9600M med 512 MB och 320 GB hdd för 25495 kr.


Macbook Air
Apples supertunna laptop har blivit med Mini DisplayPort och Nvidias GeFore 9400. Hårddisken har bytits ut till en 120 GB (SATA) eller 128 GB SSD. Skärmen och minnet förblir de samma.
Två versioner finns:
1. 1.6 GHz Core 2 Duo, 120 GB hdd för 16495 kr.
2. 1.86 GHz Core 2 Duo, 128 GB SSD för 23495 kr.


Cinema Display
Apples Cinema Display har blivit uppdaterad och har fått en LED-skärm. Den kommer i en 24" glossy-modell. Upplösningen ligger på 1920x1200 och har en inbyggt iSight-kamera, microfon och stereohögtalare. 3 USB-portar sitter på nu skärmens baksida och man kan ladda sin laptop med skärmens MagSafe-sladd. Coolt. Sladden är inte bara en MagSafe-sladd, utan även en USB och en Mini DisplayPort-connector så man kan använda skärmen till laptopen. Ännu coolare. Priset hamnar på 8595 kr men leveransen är inte bestämd.

För mer information bege dig till Apple Store eller till Macfeber (som även länkar till en video av kvällens event)

Via| Macworld (Macbook, Pro, Air, Cinema Display)

Intressant?
Andra bloggar om , , , , , , , , ,

14.10.08

Skapa en disk för att återställa ditt lösenord i Vista

Jag har tidigare tipsat om artiklar som handlar om återställning av lösenord i olika operativsystem. Nu har the How-To Geek skrivit ytterligare ett inlägg i serien. Du får reda på hur du skapar och använder en disk för återställning av lösenord i Windows Vista. Det går även att återställa lösenordet även fast du har ändrat det efter att du har skapat filen på din disk. Positivt är att det går bra att använda ett USB-minne. Du når artikeln på denna länk.

Relaterat:
Återställ ditt lösenord till ditt inloggningskonto i Windows och Ubuntu
Återställ ditt Ubuntu-lösenord snabbt
10 tips för att skydda din dator mot stöld och användning
Hur "hackvänligt" är dina lösenord?
Spåra din stulna laptop med Adeona

13.10.08

Snurra på en cylinder istället för en kub i Ubuntu

Compiz Fusion on Ubuntu Feisty Fawn - Cube wit...För er som använder Ubuntu är säkert Compiz redan bekant. Compiz kan beskrivas som "snyggt och läckert ögongodis för din dator". Exempel på vad Compiz gör (som är snyggt): Fönstren blir geléaktiga när du flyttar dem, de virtuella skrivbordsytorna lägger sig på en kub som du kan snurra på- antingen för att imponera på andra eller för att snabbt och överskådligt byta skrivbord.

Har du tröttnat på att snurra på kuben? Snurra då istället på en cylinder eller på ett klot! Du får instruktioner hos Make Tech Easier.


12.10.08

Kontrollera om ditt användarnamn är upptaget hos 63 webbtjänster

Via Mashable blev jag påmind om en potentiellt användbar site, nämligen Username Check. Username Check låter dig ta reda på om ditt favoritalias är upptaget hos 63 webtjänster. Detta kan vara bra för att upptäcka nya, intressanta sajter, reservera ditt välanvända alias på viktiga sajter eller för att s till att ingen annan skapar ett konto med "ditt" alias och på det sättet ger dig ett dåligt rykte.Tjänster som Blogger, iLike, StumbleUpon, Jaiku, Twitter, Last.fm, LinkedIn, Delicious, Digg, Ebay, Wordpress, Yahoo, Flickr och Friendfeed är med på listan.

Andra bloggar om , , , , ,

11.10.08

25 resurser för att anpassa din webbläsare



Oavsett vilken webbläsare man använder finns det alltid småsaker man vill ändra och personalisera för att få en browser i sin egen smak. Detta kan göras med plugins, verktygsfält, tillägg, skript osv. Mashable har sammaställt en lista på 25 resurser för att lära sig hur man anpassar sin webbläsare. Du får tips gällande Internet Explorer, Firefox, Opera, Safari och Google Chrome. Läs artikeln här.

Zoho skapar konkurrens mot Google: Nu kommer Zoho Mail med offlinestöd

Image representing Zoho as depicted in CrunchBaseZoho erbjuder dig en mängd olika tjänster på många olika språk. Några av alla tjänster du kan nå tack vare Zoho är Docs, Writer,Notebook, Wiki, Planner och Show. Det är alltså ett riktigt "maktpaket" vi pratar om. Nu kommer Zoho Mail som är öppet för alla och erbjuder sina användare en rad funktioner:

  • Mappar
  • Taggar/etiketter
  • Sökning av dina email
  • Anti-spam filter
  • Mail som konversationer (som Gmail) eller i kronologisk ordning (som i Outlook)
  • Integrerad Zoho chat
  • Integrerade webbapplikationer (öppna dina mailbilagor med motsvarande Zoho-applikation)
  • Offlinestöd med hjälp av Google Gears
  • Stöd för iPhone
  • Obegränsat utrymme
  • Stöd för multipla emailkonton
  • Antiviruskontroll
  • POP
  • Import av kontakter
  • Tangentbordsgenvägar
  • Val av font och storlek
  • Filter
  • Flaggor
  • Signaturer
  • Autosvar
  • Vidarebefodring
  • Begär läskvitto

Det var inte illa pinkat, Zoho! Nu är frågan hur mycket mark Zoho kan vinna och om Google-användare kommer överge "the big G" för Zoho. Jag gillar Zoho, deras webbapps och dess design. Men eftersom jag började med Google och är totalt beroende av Google Reader så kommer jag förmodligen inte att lämna Google i första hand.

Jag tror att fler har samma tankegång: integration och enkelhet. Man vill helt enkelt ha allt på samma ställe med en inloggning. Att Zoho inte erbjuder en (bra) RSS-läsare kan nog leda till färre användare. När bloggfenomenet har belysts och diskuterats i media har nog fler Svenssons upptäckt bloggar och kanske precis har fixat en RSS-läsare. Att den skulle vara Googles är inte helt oväntat. Om dessa människor skulle börja använda webbapplikationer finns nog risken (eller chansen) att det också blir Googles, eftersom Google är känt, och Zoho fortsätts att användas av en annan slags publik. Men det är bara mina tankar.

Intressant?

Andra bloggar om , , , , , , , ,

10.10.08

Lär dig blogga med Webmasterns tips

Vill du lära dig att blogga bättre? Hos Webmastern får du massor av bloggtips. De handlar om annonser, design, hur du fler besökare och sidvisningar och mycket mer. Nu har Mikael som ligger bakom bloggen börjat skriva en bok på Twitter. Boken heter "Bloggpengar" och ger dig bra råd om hur du kan tjäna pengar på att blogga och belysa din blogg. Läs boken på Twitter. Vill du istället läsa lite längre artiklar så kan du besöka Webmastern här.

Gör din egen iPod- i papper



Det finns vissa saker som är nördigt coola och jag har hittat ett par. Vad sägs om att göra en iPod? jag pratar naturligtvis inte om en fungerande sådan utan en gjorde i papper. Du kan välja mellan olika iPod-modeller och färger. Sedan skriver du ut, klipper, viker och vips så har du en iPod paper. Smart om ungarna vill leka med den riktiga... Länken finner du här.

9.10.08

Städa din Ubuntu-maskin



Make Tech Easier tipsar om 8 sätt att underhålla en städad Ubuntu-maskin. Vem behöver en massa onödiga filer som tar stor plats på hårddisken? De går igenom analys av hårddiskanvändning, borttagning av dublettfiler, städning av oanvända paket med mera. Artikeln har skärmdumpar så det blir lättare att fullfölja instruktionerna.

8.10.08

Mail Goggles förhindrar dig att skicka fyllemail

Image representing Gmail as depicted in CrunchBaseIgår lanserade Gmail Labs en ny tjänst som kallas Mail Goggles. Vad gör Mail Goggles då? Jo, den förhindrar dig att skicka email som du egentligen inte vill skicka. Tänk: Lördag, klockan är tre på natten och du har varit ute och festat. Alkoholen har inte gått ur dig och du känner dig onykter. Och oj vad du är arg på din flickvän/pojvän som inte har gjort det där som du vill. Du känner hur det kokar och knåpar ihop ett argt email. Du har ingen tanke på att du kanske kommer ångra dig imorgon. Du trycker på "skicka", går och lägger dig medan du tänker på det där orättvisa som har gjort dig så arg. Du vaknar morgonen efter och kommer efter kaffet på vad du gjorde igår natt. Det där mailet. Du ångrar dig.

Nu behöver du inte längre gå igenom detta. Mail Goggles tvingar dig att lösa (enkla) matematiska problem innan du får skicka iväg ditt email. Som standard är Mail Goggles aktivt på sena kvällar under helgen men när funktionen är aktiverad kan du bestämma själv när det ska vara aktivt.

Via| The Official Gmail Blog

Reblog this post [with Zemanta]

7.10.08

Nokia 5800 XpressMusic med touchscreen för 279 euro


För några dagar sedan avslöjade Nokia deras nyaste alster, Nokia 5800 XpressMusic. Den jämfördes direkt med iPhone och många var glada att Nokia äntligen hade visat upp deras första telefon med touchscreen. Men vad har denna guldklimp för specifikationer? Låt oss se:

  • Storlek 111x51.7x15.5 mm
  • Väger 109 gram
  • Touchscreen med 16 miljoner färger, upplösningen 360x640 px samt storleken 3.2"
  • 3.2 megapixelkamera med autofokus
  • Symbian S60, 5th
  • Accerlerator
  • MP3-spelare
  • Surroundhögtalare
  • Videoinspelare 30 fps med upplösningen 640x480
  • Integrerad A-GPS med Nokia Maps
  • Webbläsare som stöder flash
  • Radio med inspelningsfunktion
  • Edge/UMTS/Hsdpa
  • WLAN
  • Bluetooth 2.0
  • TV-out
  • 8.8 timmars taltid samt 400 timmars standby
  • 81 MB inbyggt minne
  • 8 GB MicroSD inkluderat, expanderbart minne upp till 16 GB

Som vi ser finns det en hel det trevliga funktioner i Nokia 5800 XpressMusic. Aftonbladet pratar om en iPhonedödare och det gör PC för Alla också. De har även testat Nokias nykomling så deras artikel kan vara intressant.

Med tanke på alla funktioner 5800:an har så kommer säkerligen några välja den framför iPhone, särskilt när det kommer till priset. Det rekommenderade priset ligger på 279 euro utan skatter, vilket verkligen är lågt. Hur det slutgiltliga priset med skatter och operatörernas avgifter blir får vi se.

Det finns lite olika uppgifter på lanseringen: Hos Mobil får vi uppgifterna att Nokia 5800 först kommer släppas i sju länder; Spanien, Ryssland, Indien, Indonesien, Förenade Arabemiraten Taiwan och Hong Kong. Övriga länder ska tydligen vara tvugna att vänta till 2009. Klas Ström, produktchef på Nokia tillägger att dessa är de första 7 länderna som de valt att gå ut offentligt med, men fler länder kan komma att aviseras.

I Nokias pressrelease om 5800:an står det "The Nokia 5800 XpressMusic will be available worldwide beginning in the fourth quarter of 2008 for an estimated retail price of 279 EUR before taxes and subsidies. The Nokia 5800 XpressMusic featuring Comes With Music will be available early next year. Pricing details to follow."

Detta skulle betyda att Nokia 5800 XpressMusic släpps under det fjärde kvartalet. Vill man ha versionen "Comes with music" med obegränsad tillgäng till Nokia Music Store får man däremot vänta till nästa år.

Det återstår att se när 5800:an släpps.

Mer om Nokia:
Synkronisera: Nokia+Adressboken+iCal samt Adressboken+Gmail-kontakter
10 anledningar till varför N82 är bättre än iPhone
iPhone vs N95 vs Touch Diamond
Generera streckkoder
Nokia N82

Intressant?

Andra bloggar om , , , , , ,

Installera program i Linux- lätt som en plätt!

Linux har vunnit mark på sistone tack vare alla minidatorer som lanserats. De flesta erbjuds med en Linuxversion. Ubuntu har också bidragit till framgångarna med ett enkelt användargränssnitt som fungerar för de flesta och inte bara experter. När man har bytit operativsystem kan det vara svårt att veta vilka program som finns, särskilt om man har levt i en Windowsvärld i 15 år. Därför tipsar jag i detta inlägg om två resurser för att hitta och ladda hem bra program.

TuxSoftware

Hos TuxSoftware hittar ni många olika program som är indelade i kategorier: accessories, graphics, internet, multimedia osv. Alla program är tillgängliga för Ubuntu, Debian, Dreamlinux, OpenGEU, LinuxMint, Maryan och gOS. Programmen installeras med Linux Software Installer, via terminalen (kommandot finns på varje programsida) eller via en AptUrl.

GetDeb

Hos GetDeb hittar du program för Ubuntu uppdelade i kategorier: Ljud, spel, internet och nätverk, grafik, video osv. Till skillnad från programmen på TuxSoftware.com är programmen redan kompilerade .deb-filer redo för installation.

Appnr
En snygg sida med program indelade i kategorier som internet, P2P, games, internet, office, desktop tools m fl. Du hittar många olika program och kan även se skärmdumpar, videos och blogginlägg om programmet.

Intressant?

Andra bloggar om , , , , ,

6.10.08

Linux Day den 25 oktober i 91 städer i Italien



Den 25 oktober organiserar ILS, Italian Linux Society en Linux-dag. Det innebär en nationell manifestation med syftet att främja Linux och fri mjukvara. Varje stad bestämmer sina egna aktiviteter. Den första gången Linux Day hölls var 2001 i 40 städer men har nu blivit större och hålls över hela landet och har därmed blivit en av de viktigaste scenerna för fri mjukvara.

Linux Day ska finnas för den stora massan och bör därmed inte behandla alltför avancerade ämnen så man kan hoppas att fler blir intresserade av Linux . Inträdet är gratis och Linux Day hålls i 91 städer, däribland Rom, Bologna, Modena, Trieste, Napoli, Genova, Bari, Torino, Firenze, Pisa och Perugia. Har ni vägarna förbi, eller är på semester i Italien så varför inte ta er en titt? Mer information och adresser finner ni på hemsidan för LinuxDay 2008.

Intressant?


Andra bloggar om , , , ,

HTC Touch HD vs iPhone

Smartphones har tagit en stor plats i bloggvärlden under den senaste tiden. Då syftar jag särskilt på iPhone men även på HTC Touch HD. Kanske du inte vet vilken av dessa två smarta telefoner du ska köpa? Eller så kanske du bara är nyfiken på en jämförelse mellan dem? Här kommer några länkar som jämför iPhone med HTC Touch HD. Du får även se bilder på bägge telefonerna.

Test hos Magnus.de (på tyska)
Into Mobile
The Smart PDA
Aftonbladet om HTC Touch HD
Gadget Reviews jämförelse: HTC Touch HD vs iPhone vs Xperia

5 tjänster för webblagring



Hos ReadWriteWeb läser jag en artikel om deras 5 favorittjänster för webblagring. Jag har tidigare gjort en jämförelse mellan olika alternativ, men det är alltid kul med fler tips. Det är väldigt smidigt att kunna komma åt de viktigaste filerna var man än befinner sig så jag förstår verkligen att fler och fler börjar lagra filer på nätet.


Box.net
Box.net är enligt författaren ett bra alternativ till webblagring, särskilt då den integrerar sig med en rad olika onlinetjänster som exempelvis Gmail, Zoho och Picnick. Du kan dela dina filer och utrymmet ligger på 1 GB. Det räcker gott och väl till textdokument. Det finns även betalalternativ med fler funktioner, mer utrymme och telefonsupport.


Live Mesh
Live Mesh erbjuder sina användare 5 GB utrymme samt ett online skrivbord som liknar Windows Vista. Du kan ladda upp alla filtyper men du kan däremot inte redigera dem i online skrivbordet. Artikelns författares favoritfunktion hos Live Mesh är kontrollen av ändringar i de mappar du synkroniserar. Dessa ändringar uppdateras automatiskt, mycket praktiskt. Med Mesh kan du dela med dig av dina mappar. Live Mesh fungerar på både PC och Mac.


DropBox
För att använda DropBox måste du installera ett litet program. En mapp skapas på din dator som automatiskt synkroniserar med DropBox, som sparar varje ändring av varje fil. Du kan dela med dig av dina mappar och ladda upp vilken filtyp som helst så länge den inte överstiger 350 MB och det erbjudna utrymmet ligger på 2GB. Betalalternativ finns. DropBox stöds av XP, Vista, Mac OS X och Linux.


Oosah
Det mest anmärkningsvärda funktionen hos Oosah är dess lagringsutrymme: 1TB. Du kan dock inte disponera utrymmet som du vill då tjänsten inte fungerar med textdokument, kalkylblad eller presentationer. Oosah stöder i gengäld integration med olika fototjänster som Picasa, Flickr, Facebook och YouTube. Du kan se bilder och videos från dessa ställen på en plats, istället för att besöka sidorna var och en för sig. Författaren uppskattar Oosah's användarvänlighet medan han kritiserar uppladdningsprocesson som är onödigt krånglig. Du kan tydligen ladda upp flera filer vi samma tillfälle, men inte flera mappar.


JungleDisk
JungleDisk är en betaltjänst kopplad till Amazon. Programmet kostar $20 och därefter betalar (till Amazon) du för det utrymmet och den trafiken du använder. Med JungleDisk visas ditt utrymme hos Amazon S3 som en nätverksdisk på din dator och du kan dra och släppa filer mellan den virtuella disken och din hårddisk. JungleDisk finns för PC, Mac och Linux.


Det finns flera bra alternativ som inte fick en plats på listan, mer om detta i inläggets kommentarer eller i mitt inlägg om webblagring.

Via| ReadWriteWeb


Intressant?

5.10.08

9 verktyg för att få reda på allt om en hemsida


Om du är en webmaster, eller kanske bara intresserad av sajtinformation ska du fortsätta läsa. I denna artikel kommer du kunna få bra tips på hur du får reda på detaljerad information om hemsidor.

Den här guiden kommer redogöra för 9 grundläggande sektorer för att ta reda på sajtinformation:

  • Trafik, besök, sidvisningar och pagerank
  • Laddningstid
  • Hosting-information
  • Antal prenumeranter på ditt feed
  • Hemsidans historia
  • Design
  • SEO: pagerank, bakåtlänkar, indexerade sidor och annat
  • Hemsidans värde
  • All information på en sida

Trafik, besök, sidvisningar och pagerank
Det första steget för en detaljerad analys är att ta reda på sidans popularitet. Detta kan du göra med hjälp av:

Laddningstid
Att veta hur lång tid det tar att ladda en sida är viktigt, särskilt för en webmaster då han lättare kan optimera sidan.

Information om hosting och ägare
Ibland kan det vara viktigt att veta vem som äger en viss sida och vem som hostar den. Ta reda på det här:

Antal prenumeranter på RSS-feed
Det är mycket prat om besökare, men det viktigaste, enligt mig, är besökare som återkommer och som uppskattar innehållet i ens blogg/på ens hemsida. Dessa personer kan prenumerara på din blogg och få uppdateringar direkt i RSS-läsaren. För att ta reda på hur många prenumeranter du har:
  • FeedCompare låter dig jämföra antal feed-prenumeranter med andra sidor
  • FeedBurner visar dig ditt prenumerantantal
  • Du kan klistra in denna länk i adressfältet: http://feeds.feedburner.com/~fc/feedID (där "feedID" byts ut mot ditt ID till FeedBurner. Vill du avaktivera denna funktion, logga in på ditt FeedBurner konto-Publicize-FeedCount-Deactivate

En hemsidas historia
Med WayBackMachine kan du skriva in en url och sedan se antal publicerade artiklar, datum för datum. Du kan då se de första artiklarna, se när sajten startades och se dess utveckling.


Design och gränssnitt
För en webmaster är det viktigt att se till att deras alster visas på ett korrekt sätt i alla tillgängliga webbläsare. Dessa verktyg kan hjälpa:

SEO: pagerank, bakåtlänkar, indexerade sidor
Sökoptimering pratas det mycket om i bloggvärlden idag. Det handlar om att hamna högt upp i sökmotorerna och det finns många variabler att optimera för att nå dit. Här kan du få information om din hemsida:

Bloggvärde
Att veta det ekonomiska värdet på en viss sajt kan vara viktigt. Det finns många verktyg som räknar ut en hemsidas värde och vissa använder avancerade metoder men resultatet blir likaväl orealistiskt. Det kan åtminstone ses som en fingervisning.
Allt om en webbsida
För att få en sammaställd information om en sida kan du använda nedanstående verktyg. Du får då reda på popularitet, senaste tweets, hosting, serverdata med mera.

Via| Area 3000, orginalartikel hos Hongkiat

Intressant?

4.10.08

Ring riktigt billigt via internet!

Det har blivit lite dåligt med blogginlägg de senaste dagarna, jag "råkade" handla impulsivt och befinner mig återigen i Italien. Men jag hoppas att det ska bli åtmistone några inlägg medan jag är borta. Nåväl, till inlägget.

När det gäller kommunikation är internet oslagbart. Chatt via messengerprogram är gratis, ljudkonversationer dator-dator är gratis och ibland kan även ljudsamtal dator-telefon vara gratis. Jag tänkte här presentera en jämförelse på olika leverantörer (5 st), en slags lathund när det gäller priser för olika företag som erbjuder oss billig telefoni. Jag har gjort ett utval och de variabler jag sållat efter har varit:
- möjlighet att visa priset i SEK
- att priserna inte ser för höga ut vid första blicken
- ingen utrustning behövs förutom en dator med internetuppkoppling samt en mikrofon då tjänsten kan användas var du än är

En av de största fördelarna med att ringa via nätet är de låga samtalspriserna till utlandet. Trots detta har jag sammanställt priser inom Sverige av en anledning: mina läsare är svenska och jag förutsätter att de flesta ringer mest inom Sverige. Något att tänka på är ljudkvaliteten som kan vara varierande samt bandbredden som telefonin upptar.

För min del ersätter inte ip-telefoni mer traditionell telefoni. Jag fortsätter använda min mobiltelefon eftersom den alltid är med mig och jag har bra samtals- och smspriser. Är jag hemma är kan jag antingen använda IP-telefoni via datorn eller via mobiltelefonen (WLAN). Hemma hos mamma snyltar jag dock på den traditionella hemtelefonen.

Jag har jämfört priset för samtal till fasta telefoner och till mobiltelefoner (har inte hittat eventuell öppningsavgift), samt SMS. Tittar man på minutkostnaderna, i vilka skatt ingår, har Voipstunt lägst priser och flest gratisdagar. Ringer du till andra länder gäller det att kontrollera priserna mellan olika leverantörer då priserna kan skilja en hel del.

Skype, som är mest känt, är dyrast i testet och krediten har en förfallodag. Använder du inte din kredit inom 180 dagar försvinner den. Om du skickar ett SMS eller ringer innan den 180:e dagen så kommer din kredit vara aktiv ytterlitare 180 dagar. På Skypes plussida ligger användargränssnittet. Skype är snyggt, enkelt att komma igång med samt enkelt att använda. Det finns bra dokumentation på svenska på deras webbplats. Det kan man inte säga om de andra alternativen. En annan faktor som avgör är mjukvaran. Hos alla företag förutom Skype är mjukvaran gjord endast för Windows XP/Vista. För oss som kör OS X och Linux finns det inget program utan vi får använda tjänsten via webbläsaren. Skype finns för Windows, Mac OS X och Linux.

Du kan se mitt lilla test här, som är i formatet Google Spreadsheet.

Intressant?

Andra bloggar om , , , , , , ,

3.10.08

Så gör en en backup på din webbläsare (Firefox, Safari, Opera, IE, Flock, Chrome)




De flesta som använder internet till mer än att läsa Aftonbladet har med stor förmodan på något sätt personaliserat sin webbläsare. När jag byter dator eller webbläsare finns det mycket att fixa. Det är bokmärken, webbläsarinställningar, add-ons, bokmärkesfält med mera. Det tar sin lilla tid och är inte alltid särskilt rolig. Som tur är finns det verktyg som hjälper dig att ta en backup på din webbläsares inställningar för enkel "återställning".

Google Chrome

Med Google Chrome Backup kan du spara dina bokmärken och inställningar.
Firefox och Flock
Med Mozbackup kan du säkerhetskopiera och återställa dina bokmärken, mail, kontakter, historia, addons med mera. Mozbackup fungerar för Firefox, Flock och andra Mozillabaserade webbläsare som SeaMonkey.

Safari
Det bästa alternativet är Safari Backup and Restore, men även Apple tillhandahåller tips på denna process.

Internet Explorer

Med BackRex Internet Explorer kan du spara dina bokmärken, historia, lösenord med mera.

Opera
Det är bara Opera som har en officiell backupklient. Den heter OperaFly och kan förutom att säkerhetskopiera de vanliga filerna göra en backup och återställa till/från en FTP-server, skicka backups via email och återställa dem från en http-sida. Du kan schemalägga backups fast webbläsaren är stängd.

Via| Friendbeef's Tech

Intressant?
Andra bloggar om , , , , , , , ,

2.10.08

13 Gmail-tillägg för Firefox

Image representing Gmail as depicted in CrunchBaseGmail är en av de mest populära webbbaserade emailtjänsterna som finns. Det är inte svårt att förstå
då Gmail har en användarvänlig design, diskret reklam, erbjuder stort utrymme och integrerar övriga Google-tjänster. Men, och det finns alltid ett "men", Gmail
lämnar vissa funktioner att önska. Många av dessa funktioner går att erhålla med hjälp av tillägg. Mashable har listat 13 Gmail-extensions för Firefox. Du får i denna artikel tips på tillägg som ger dig html-signaturer, bookmarklets, mailnotifieringar, "Gmail-polygami", virtuell hårddisk, att-göra-lista med mera. Artikeln är värd ett besök.

Läs gratis manga online



För er som gillar manga finns här en sida som ger er möjlighet att ta del av scannade serier. Du ska tydligen kunna ladda ner serierna i pdf-format, men jag har inte förstått hur. Du kan annars läsa serierna direkt i datorn. De mest kända manga finns också, som Naruto och Bleach. Läs direkt på One Manga gratis.

Via| Tecnologia

Relaterat:
Gör en manga-avatar

1.10.08

Mer än 100 vackra wallpapers

Lite då och då brukar hongkiat.com tipsa om skrivbordsunderlägg. Många av dem är väldigt vackra och häftiga. Den här gången har de listat mer än 100 fina wallpapers med temat natur. Det är berg, hav, stränder, snö, , träd, gräs, himmel och moln. Ta en titt, ladda ner några stycken skrivbordsunderlägg och dröm er bort.

Sugen på fler wallpapers?
Relaterade inlägg:
Mer än 1100 snygga ikoner (och wallpapers)
70 snygga wallpapers för Firefox fans
Mer än 60 snygga bakgrundsbilder till din dator
De 55 snyggaste wallpapers för iPhone
Riktigt snygga wallpapers
Snygga upp din desktop med nya wallpapers och ikoner

Facebook 2.0 för iPhone har släppts

Image representing Facebook as depicted in Cru...Facebook 2.0 för iPhone har släppts! Facebook är som bekant det största sociala nätverket i världen och har därmed slagit MySpace. Alla mina vänner, även de som inte använder internet mer än några timmar i månaden, har ett Facebook-konto. För er som äger en iPhone är denna uppgradering viktig då ni kan göra i princip allt som går att göra i webbläsaren. Bland nyheterna ser vi:

  • Fulla feeds
  • Sökning av personer
  • Vänförfrågningar
  • Fototagging och bildtexter
  • Full åtkomst till vänners gästböcker
  • Full tillgång till marknadsplatsen
  • Bilagor till meddelanden
  • Du kan läsa inboxen, skickade och sparade meddelanden
Applikationen ska vara snabbare och stabilare än föregångaren. Ladda ner Facebook 2.0 här.

Via| Macworld