25.2.08

Google Reader- en bra rss-läsare!

En väldigt smart sak om man läser många bloggar är att använda sig av en tjänst och prenumerera på . Med andra ord innebär det att istället för att surfa runt på alla bloggar du läser för att se om de är uppdaterade, så använder du en särskild sida som samlar alla bloggar. Där ser du vilka bloggar som är uppdaterade. Smart och väldigt tidsbesparande! Särskilt om du surfar på en långsam lina.

Jag har använt mig av och den inbyggda rss-läsaren i (som främst är känt för att vara en emailklient). Bloglines har jag använt mig av länge men Thunderbird blev bara ett test för mig, samtidigt som jag testade att använda programmet för email. Jag trivdes inte och gick över till där jag trivs bra.

Det går utmärkt att gruppera . När man loggar in ser man hur många olästa objekt man har allt som allt, samt på vilken blogg de olästa inläggen finns på följt av antalet. Att läsa bloggen i rss-läsaren går jättebra, länkar finns både till inlägget och bloggen. En finess som jag gillar skarpt är att när jag scrollar så avmarkeras inlägget som oläst, automatiskt. En annan funktion jag gillar är möjligheten att söka bland bloggarna. Det är bara att skriva in ett sökord i sökrutan och vips dyker passande inlägg upp. Du kan även dela med dig av dina objekt till andra läsare. Ännu en rolig funktion är "trender" där dina läs- och prenumerationstrender visas.

För den som använder sig av s andra tjänster är det ännu ett skäl att använda Google Reader. Det finns nämligen länkar till Gmail, kalendern, Picasa och den vanliga sökfunktionen (samt andra länkar).

Så för er som fortfarande surfar runt på X antal sidor om dagen eller som inte är nöjda mer er nuvarande feedläsare kan Google Reader kanske vara något?

24.2.08

sök upp emailadresser

Ju mer tiden går desto mer använder vi internet. Det är ju bra att kunna maila istället för att skriva brev och ringa samtal. Men ibland kanske man inte har mailadressen till den man vill maila. Då finns det några tips:
Eniro och hitta.se finns adresser och telefonnummer, men det finns även annan information, beroende på vad personen i fråga har skickat in för uppgifter. På Eniro kan även skriva in och hitta emailadresser, MSN-alias, ICQ-alias och Skype-alias. På hitta.se kan man även hitta MSN, ICQ, Google Talk, AIM och Skype-alias. Det är ju bra.

Men jag tänkte tipsa om en annan sida, nämligen mailkatalogen.se där man hittar just mailadresser till folk. Så om man letar efter en mailadress men inte hittar den är det ett bra ställe att börja leta på.

16.2.08

Nokia N82

För några månader sedan köpte jag ny mobil. Jag kände att min kära gamla följeslagare behövde uppgraderas, och om en mobil ska uppgraderas så ska den göra det rejält. Därför köpte jag en . Det kände läskigt, att gå från Sony Ericsson till Nokia- jag som inte hade använt en Nokiatelefon på 5 år!

Den är stor, det ska man inte sticka under stol med. Den är större än min gamla men sjävklart bättre, annars skulle jag aldrig köpt den. Dels tycker jag att den är snygg, den är spegelblank på framsidan och silvergrå på baksidan. Men vad är det som är så bra med den här luren då? Jo, här kommer en lista, som det sig bör:

  • 5 megapixelkamera
  • Blixt (ej lampa)
  • 3G
  • inbyggt WLAN
  • 2,4" skärm
  • Videoinspelning med 30 bilder per sekund
  • 100 MB inbyggt minne samt 2GB på ett medföljande minneskort
  • GPS (A-gps)
  • 3,5 mm hörlursuttag (använd dina vanliga hörlurar)
  • Orienteringssensor (dvs, bilden roterar mellan horisontellt och vertikalt läge när telefonen vrids)
  • Openoffice (t ex Wordfiler kan läsas i mobilen)
  • TV-out (anslut telefonen till TV:n för att visa bilder, power point-presentationer eller filmer)
  • Bluetooth
  • OS: S60
  • Självklart MP3 och radio
Det dåliga?
  • eftersom inte bara är en vanlig mobil utan en kan den vara seg (lösning någon?)
  • knapparna är lite för små, det är ganska svårt att sms:a utan att titta på knapparna (vanesak?)
  • navigeringskorset känns som bekant lite ostabilt
  • det finns inga snabbknappar för att byta låt, vilket innebär att du antingen måste dra upp telefonen ur fickan eller trycka på korset genom byxorna vilket oftast funkar om du inte kommit åt något så att läget "spelas nu" inte är kvar
  • batteritiden, den är rent utsagt usel. Lyssna på musik några timmar, söka efter wirelessnät ett par gånger och kanske skriva ett sms, sen är det laddning som gäller
  • Att använda GPS:en är i sig gratis. Däremot kostar det att använda A-gps (positionen hittas snabbare, operatörkostnad) samt röstnavigeringen (abbonemang hos Nokia). Att räkna rutter och följa ett rutt kostar ingenting sålänge det inte är röstnavigering. 3 månader gratis röstnavigering ingår vid köpet (kul att det gäller för Sverige och Norden, jag som bor i Italien. Kan inte utnyttja gratiserbjudandet)
Sammanfattningsvis är det en bra telefon som tar bra bilder, har bra ljud, WLAN och GPS- en av de bästa mobilerna på marknaden just nu.

Tips!
  • Är du dålig på att komma ihåg när du har mens? Jag är det iallafall. Jag tänker varje gång att jag ska sätta ett kryss i min kalender, men glömmer det alltid. Nu finns Menstral som helt enkelt är en menskalender och håller koll på din mens.
  • Vill du msn:a, skype:a eller voip:a med mobilen (via WLAN eller operatören (varning för extrakostnader gällande det senare)) finns . Med detta program kan du förutom att chatta och ringa överföra filer. Det smartaste är att man kan använda sin SIP-operatör för att ringa till en annan telefon, och då använder man sina credits på det kontot man har.
  • Använder du mest Skype kan Iskoot kanske vara något?



 Prenumerera via rss-läsare

Prenumerera via email

Våra bästa år- days of our lives!

Jag följer fortfarande och tycker det är spännande. Och jag vet att det är segt och manuset är lite... Ja, vad ska man säga, bristfälligt? Se bara här. Jag får ta jävligt mycket skit av min flickvän för att jag alltid ska kolla på och egentligen kan jag förstå henne; det är ju ett avsnitt om dagen.

Hursomhelst, jag har pga två vänner fått reda på vad som ska hända. Det tänker jag inte skriva här. Men jag kan avslöja att det handlar om ett giftemål, ett nytt par samt en stor grej om morden. Nu tänker jag berätta om min teori som är just en teori och vad jag vet, inte fakta. Men ärligt talat tror jag att jag har rätt.

Man vet att the Salem stalker (mördaren) är Marlena. Jag tror att det är Hattie, kvinnan Stefano och Rolf (var det de?) operererade för att se ut som Marlena. Hon försvann för några år sedan, men jag tror att Stefano har kidnappat Marlena, satt in ett chip i Hatties hjärna så hon får Marlenas minnen och låter Hatte vara Marlena, för att mörda.

Till att börja med. Jag har skrivit om detta förut men det är så bra att jag nämner det igen. Jag pratar om Days download. Sidan days.nu drivs av en schysst kille som även lägger ut avsnitten som gått på tv, ofta senare samma dag. Detta innebär att det även finns svensk text.

För ett och ett halvt år skrev jag detta inlägg. Jag vill nu bygga på. Innan sommarlovet i Afrika till hemkomsten till för ett tag sedan. Den mittersta killen spelade verkligen en bortskämd skitunge men var som tur inte med så många avsnitt. Nu är det en ganska dålig skådespelare men han spelar iallafall väluppfostrad (undra hur han kan vara det med tanke på hans föräldrar och släkt) och trevlig.

Det är inte bara Will som har spelats av olika skådespelare, Mickey Horton spelades av inte mindre än tre skådespelare inom loppet av några dagar. Den första skådespelaren har mig veterligen spelat från starten, den andra något avsnitt och den tredje har även han spelat i några avsnitt, men ska spela Mickey framöver.


Det som är så roligt med den här serien är att den är så dålig. Manuset, minerna och även händelserna. Jag har börjat hata Julie för hennes miner. Dåligt skådespeleri och alldeles för teateraktig drama. En annan sak jag tänkte på var när Brady och Nicole var handfängslade. De satt ihop både vänster-höger och höger-vänster, d v s de hade ingen koll vilken hand handbojan satt på. Och, hur fasen kunde de klä på och av sig flera gånger utan att klippa sönder kläderna? Dåligt även det.

Förresten, visste ni att:
Brady och Nicole har varit gifta på riktigt?
Den första Mickey, John Clarke är far till Melinda Clarke, som spelade Julie i The OC?
Hope designar smycken? Snygga och ganska dyra.
Ganska många skådespelare kommer bytas ut inom den närmsta tiden och om några år kommer ett par gamla tillbaks?

Här finns inlägget med bilder.

15.2.08

snygga upp din desktop med nya wallpapers och ikoner

Jag tycker väldigt mycket om att hålla på med min dator och då inte bara surfa, utan även städa, organisera filer och fixa ett lättöverskådligt skrivbord och mappar. Detta inlägg är inspirerat av ett inlägg Tommy K Johanssons blogg om datorer & internet (för övrigt är en väldigt bra och intressant blogg som återfinns i min länklista). Där skriver han om ett program som kanske kan lösa mitt i-landsproblem. Jag har ju inte bestämt mig än för vilken av alla mina fina jag ska använda. Lösning på problemet: John's backgound Switcher. Detta program byter wallpaper åt dig. Coolt.

Hursomhelst, idag har jag surfat och letat efter snygga (hur många gånger har jag inte gjort det men bara hittat kändisar och nakna brudar? Visst, det är inget fel på det men det är inte exakt vad jag vill ha på min desktop). Tack vare ett gäng länkar på Tommys blogg hittade jag en hel del snygga, söta och coola saker. Här nedan kommer en liten redovisning, so enjoy!

En väldigt bra sida innehållandes söta ikonpaket och ännu sötare . Det stinker krambjörnarna, tecknat, gulligt och kawaii. Självklart kan man bläddra efter kategori och upplösning. Det finns också en shop med söta och coola prylar.

Är du ute efter wallpapers med olika teman (t ex natur, abstrakt, fantasy) ska du ta dig en titt på denna sida.
Här är en annan sida med wallpapers i temana sci-fi, fantasy, abstract och natur.
Ett annat tips på en sida med ovanligt snygga desktopbilder ser du här. Välarbetade och häftiga. Tre "utställningar" finns med fina naturbilder och andra coola effekter.

Bilder finns här.

14.2.08

surfa trådlöst var du än befinner dig (via wi-fi hotspots, wlan och FON)

När mobiltelefonerna med integrerat börjar vinna mark samt att allt fler köper bärbara datorer är det ju väldigt viktigt att kunna använda dessa tekniska prylar fullt ut. Jag pratar om . Internet. Förutom att surfa hemma, vilket idag nästintill är ett krav, är det ju väldigt trevligt att kunna surfa när man är utomhus. Kanske man vill plugga i en park? Blogga på ett café? Läsa tidningen på stan? Eller boka biljetter på en parkbänk?

om s är det självklara svaret på dessa i-landsbehov. Visserligen har det mobila bredbandet blivit populärt, men det kräver ju dels ett modem som brukar vara ganska dyrt och mobiltäckning (vilket kan vara ett utmärkt alternativ, särskilt om man använder det mest hemma) samt att det finns en bindningstid, månadsavgift och hastigheter är oftast lägre än wi-fi.

Ibland måste man betala för att få surfa på hotspots men ibland är det även gratis. Ett projekt som inletts är FON. Efter att ha läst på deras forum är jag inte helt övertygad av den enkla anledningen att det finns en del missnöjda kunder (men visst, missnöjda kunder finns ju även i andra företag). Idén är bra; du köper en wi-fi router och ansluter den till din bredbandsuppkoppling. Du kan även bestämma hur mycket bandbredd du vill dela ut. Sedan kan du surfa via andras trådlösanätverk, var du än är! Här finns en karta där alla accesspunkter finns.

http://www.netfree.se/ rapporteras det in hotspots. Gratis.
den här sidan finns lite olika hotspots ordnade efter län. FON-punkter ingår på denna karta.
Här finns det andra hotspots i Stockholm via och . Gratis.

En annan fördel är att man inte ens behöver släpa runt på en dator, om man har en mobiltelefon med inbyggt WLAN (som exempelvis min ).

8.2.08

Into the wild

Jag och C var på bio i Paris. Då såg vi "into the wild" och den sågs med blandade känslor. Det är en mycket vacker film, väldigt fina naturbilder och den känns överlag härlig och befriande. Det händer inte så mycket men det kompenseras av de känslor man får när man ser filmen. Filmen känns heller inte så Hollywoodiserad. Slutet, vilket jag inte tänker redogöra för, var hemskt. Jag mådde fysiskt dåligt när filmen var slut och började gråta. Visst, jag är känslig men det var inte trevligt.
Med få ord kan jag sammanfatta ovanstående med "en sevärd och annorlunda film".

6.2.08

Asus eee pc

Jag tror att jag ska kòpa en Asus EEE. Hàrddisken àr liten, 4 GB, men flashminne, internminnet ligger pà 512 MB men kan utòkas. Denna nàtta lilla dator har en skàrm pà 7". Ultraportabel med andra ord. Vàger ca 900 gram.

Det negativa àr ju som sagt att hàrdisken àr liten, men det àtgàrdas ju làtt av min externa hàrddisk eller ett usb-minne (minnet i dessa àr ju relativt stort idag).

CD/DVD àr ju inte med men det kan man ju leva utan sàlànge man har andra datorer.

Batteriet àr helt ok, ca 3 timmar sàgs det. Ràcker fòr en fòrelàsning.

299 euro=2814 kr.

Pà Expansys kostar den 3185 eller 3586 (700 vs 701)+ frakt antar jag. Och dà àr det 2 GB hàrddisk samt engelskt tangentbord.
Jag slipper ju frakten och fàr italienskt tangentbord.

Mànga àr sugna pà datorn verkar det som, efter nàgon timmes surfning.

Till sist, datorn kòr Linux. Borde fungera som smort!