14.7.08

Hur pekar man ett domän till en blogspot-blogg?

Jag älskar att blogga, det är så otroligt kul. Därför har jag nu fixat ett eget domän och ska så småningom fixa webbhotell, men inte förrän jag har tid att lära mig hur det funkar. Tills dess tänkte jag peka domänet till min blogspot-blogg. Men jag vet inte hur man gör. Därför tänkte jag fråga er läsare, kan någon av er hjälpa mig?

Jag ska tydligen skapa ett CNAME och skriva in ghs.google.com någonstans. Mina alternativ i inställningarna hos Crystone är:
Domän: _________.mindomän.se
Kanoniskt namn: ________________
TLL: Formge: Välj nummer (3600 är förvalt)
Standard TLL: förbockat

Vet någon vad jag ska skriva och var jag ska skriva det? Jag skulle bli jätteglad om någon ville hjälpa mig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det borde ligga där du har domänen registrerad, t.ex. .SE - inte hos själva Crystone om jag har rätt. Ring och kolla med dem, om de har en sådan service.

Anonym sa...

Och sedan har jag för mej att Blogspot har hyfsade ex- och importeringsmetoder..? Du kan alltid registrera en ny blogg och importera den gamla. Medan du registrerar bloggen är det hur lätt som helst att välja egen domän etc. under avancerade inställningar. Jag gjorde det skitenkelt: kolla pryvea.softtype.se.
Det var enkelt, och jag behövde inte ändra CNAME-poster. Iofs är jag ganska bekant med sådant domännamnstjafs, så mejla mej om du vill ha lite hangledning, som Leveno stavar handledning i en av deras datorer..som jag lyckligtvis inte äger ;)

Anonym sa...

Jag igen... det är synd att man inte kan redigera inläggen! Vilken domän har du valt? ;)

scarymary sa...

Okej, jag har loggat in på .SE och angett ghs.google.com som namnserver. Var det rätt eller fel? Sen står det att det kan ta 24-48 timmar innan ändringen går igenom. Sen har jag i Blogger-inställningarna angett min domän.. Och nu? Ska jag vänta eller göra något mer? :)

scarymary sa...

Jag angav mitt domän i Bloggers inställningar men då funkade inte längre mina länkar... Jag ändrade snabbt tillbaks... men jag förstår mig inte på sånt här :(

Bladerunner sa...

Det är egentligen ganska enkelt men lite tidsödande för den som inte är bekant med att hantera namnservrar.

Namnservrar är servrar vars uppgift är att tala om vilken webbserver som har en viss domän och viceversa.

Domäner kan som bekant vara ett namn, till exempel mammanilsson följt av toppdomänen, till exempel .se för Sverige - dvs mammanilsson.se. Webbservern där du har din sida motsvaras av en sifferkombination, t.ex. 118.118.118.118.

Namnservern talar alltså om såsom en telefonkatalog att mammanilsson hittas hos 118.118.118.118.

Med detta i huvudet måste du alltså ha kontroll över namnservern. Strunta i webbhotellet, det är en onödig belastning i detta specifika fall.

Därför föreslår jag att du surfar till någon tjänst som tillhandahåller gratis namnservertjänser. Ett sådant ställe är http://www.zoneedit.com/. Teckna upp dig för ett fritt konto där.

Ta även reda på hur du ska logga in i domänhanteraren på www.iis.se. Det är där du sedan anger vilka namnservrar som ska ansvara för din domän.

När du gjort detta så vägleder jag dig vidare - posta i bloggen.