12.4.08

Har du rätt fingersättning? Lär dig skriva snabbare!

Vill du snabba upp dina fingrar, eller se hur fort du skriver på ett tangentbord finns det en del olika hjälpmedel.

Ett som jag kan rekommendera keybr.com. Du kan välja mellan tre olika nivåer, om du vill skriva en slumpad textslinga, en egen text som du klistrar in eller från ett feed. Tyvärr tillhandahåller inte testet svensk text, utan språken att välja mellan är följande: engelska, tyska, italienska, spanska, franska, portugisiska och ryska.

Skrivhastigheten mäts i ord per minut och antalet skrivfel du gör syns också.  

Ett annat sätt att lära sig skriva snabbt på är Typer Shark, ett gulligt stressigt spel som du kan spela här. Fiskar simmar mot dig med olika ord och bokstäver, det gäller att skriva dessa ord och bokstäver snabbt- innan fiskarna äter upp dig!

Här kan du få testa gratis online hur snabb du är på att skriva. Du får välja mellan tre (tråkiga) texter. Kom ihåg att du under detta test måste skriva ut versaler (stora bokstäver), punkter, komman och citattecken där det krävs.

Ytterligare en plats för att lära sig skriva snabbt är Kunskapskärnan. Det finns även fler saker att lära sig där (matematik, geografi och strategiska spel). Men nu pratade jag om tangentbordsträning och denna är på väldigt låg nivå. Testet går ut på att du ska skriva den bokstav (eller komma, punkt) som visas och tanken är att du ska ha rätt fingersättning (vänster hand: asdf, höger hand:jklö). Grafiken är tråkig men visst är detta ett bra sätt att lära sig skriva från grunden, eller om man vill lära sig att skriva med rätt fingersättning och nu skriver med pekfingrarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack. Nu kämpar man på med tangentbordsskrivningen.