30.9.08

Återställ ditt lösenord till ditt inloggningskonto i Windows och Ubuntu

Är man en datoranvändare och använder internettjänster är det ofta många lösenord att hålla reda på. Visserligen finns det olika program som hjälper dig komma ihåg alla lösenord, som KeePass, eller Firefox lösenordsfunktion som automatiskt "kommer ihåg" dina lösenord på de gällande webbsidorna. Och när Firefox redan har "skrivit" din lösenord är det kanske ännu större risk att du glömmer dem.

Ett lösenord som man inte bara får glömma är lösenordet till sitt inloggningskonto på datorn (Windows, Linux). Det kan dock hända och tur är det då att det finns guider för att återställa lösenordet. Idag tänkte jag ge tre länktips till lösenordsåterställningsguider (långt ord!), alla från the How-To Geek:

How to reset your forgotten password the easy way using the ultimate boot cd for Windows
Reset your forgotten Ubuntu password in 2 minutes or less
Reset your Ubuntu password easily from the live cd

Jag tipsade om en av dessa länkar förra veckan, men då var det bara Ubuntu som gällde.

iPhone-drinkunderlägg



Väldigt nördigt, men oh så läckert! Ett gäng iPhone-coasters redo för festen. Så kan man ju tänka... Men jag skulle aldrig lägga fram 12 underlägg när de hade kostat 60 dollar (köpes här). För priset är så högt. Precis som nämns i kommentarerna till artikeln borde drinkunderläggen ha rundade kanter.

Om man inte har pengar, eller inte vill lägga ut 60 dollar på drinkunderlägg, kanske man kan skriva ut ikonerna och göra egna underlägg?

Via| Prylfeber

Testa Kaspersky 100 dagar gratis!

Går du i antivirustankar? Det kan vara svårt att veta vilket program man ska välja för att skydda sin dator. Jag rekommenderar dig att kolla in TkJs genomgång för att själv hitta din favorit. Är du inne på att köpa ett antiviruspaket men skulle vilka testa programmet före? Du har chans att testa Kaspersky 100 dagar gratis (erbjudandet kommer från tidningen Computer Shopper, lagligt?) om du vill. Gör så här:
1. Gå till denna sida.
2. Fyll i alla fält och välj "submit".
3. Nu ska du fylla i fältet "Please enter the fifth word of the sixth step from issue 249" med ordet "also" (med gemener och utan citattecken).
4. Kontrollera din inbox för ett meddelande med cd-nyckeln är på väg.

Jag har själv inte provat Kaspersky, eller tagit del av erbjudandet för den delen, så jag kan inte rekommendera programmet på personlig basis. Det finns ingen information om erbjudandets tidsbegränsning, men är du intresserad bör du ta del av det så fort som möjligt så det inte hinner bli ogiltigt.

Via| downloadblog.it och Killer Tech Tips

29.9.08

Sten vs iPhone




Det cirkulerar just nu många jämförelser mellan olika telefoner/saker och iPhone. En av dessa är den gamla men stabila Nokia 3310, men ännu roligare är stenen här under. Nu är ju dessa bildern väldigt överdrivna men de pekar ändå på grundläggande funktioner som en smart och så hypad telefon som iPhone borde ha.

Mer än 1100 snygga ikoner (och wallpapers)

Det är alltid roligt att snygga upp datorn med skrivbordsunderlägg och ikoner. David Lanham har gjort en mängd snygga ikoner som enligt mig förtjänar uppmärksamhet. De är annorlunda, kreativa och vissa är riktigt häftiga. Ikonerna ligger i olika paket:

Hos David Lanham hittar du även en mängd roliga skrivbordsunderlägg.


Relaterade inlägg:
110 supersnygga RSS-ikoner
Förvandla ditt XP till Mac OS X
Förvandla Ubuntu Hardy Heron till Mac OS X Leopard
4 platser att ladda ner iPhone ikoner
70 snygga wallpapers för Firefox fans
Mer än 60 snygga bakgrundsbilder till din dator
De 55 snyggaste wallpapers för iPhone
Riktigt snygga wallpapers
Snygga upp din desktop med nya wallpapers och ikoner

Total Copy underlättar kopieringen i Windows

Då och då måste man kopiera filer till och från vissa mappar. Med Windows finns möjligheten att avbryta processen och kopieringen är ganska långsam. Med Total Copy får du en rad funktioner som kopieringsfunktionen i Windows inte har:

  • Paus/återuppta filöverföringar
  • Om t ex diskutrymmet tar slut pausas kopieringen och du kan forsätta när du har fixat till problemet
  • Om datorn stängs av under kopieringsprocessen kan du fortsätta att kopiera när du har startat om datorn
  • Det finns en hastighetsbegränsare som kan sakta ner kopieringen för att ge dig resurser för annat
  • Total Copy är snabbare än Windows kopiering
  • Kopieringshastigheten, procent och kilobytes kvar visas
  • Windows kopieringsfunktion lämnas intakt
Så nu slipper man bli irriterad om en filkopiering avbryts innan den är klar. Total Copy finns för Windows 98/2000/XP. Läs mer och ladda ner här.

Via| 3 sul blog
Intressant?

28.9.08

ALLPlayer- en fulländad mediaspelare?

Det finns väldigt många mediespelare ute på marknaden. Jag har under många år använt VLC, och den använder jag fortfarande. Idag tänkte jag tipsa om en för mig ny filmuppspelare vid namnet ALLPlayer. Det som är speciellt med ALLPlayer är att den spelar upp alla de kända filformaten, bland andra MKV, DivX, Xvid, Quicktime, DVD, MP3 och FLAC.

Med ALLPlayer kan du infoga undertexter (via OpenSubtitle) och du har även möjligheten att lyssna på dem. Det finns även en funktion som kallas "fullscreen on desktop" som låter dig använda en skärmdump från en film som skrivbordsbild.

ALLPlayer fungerar även som konverterare från olika format till AVI. Sammanfattande kan ALLPlayer följande: ta screenshots på filmer, byta skins, uppdateras automatiskt online, förhandsgranska torrents och en användarvänlig design. Programmet är gratis och finns för Windows XP samt Vista. Besök ALLPlayers hemsida för mer information och nedladdning här.

Fixa ramar och effekter till dina foton





Ibland är det roligt att fixa lite med sina foton. Det finns många tjänster som låter dig lägga till pratbubblor, glitter, ramar med mera. Jag tänkte idag tipsa om LoonaPix som ger dig möjligheten att lägga in ditt foto i en ram. Tjänster ger dig inte bara ramar, utan även effekter och olika former på bilderna. Den första bilden är en ram från kategorin "baby", den andra är en effekt och den tredje är en "trim", en form som du fyller din bild med.

Lek med dina egna foton hos LoonaPix.

Via| Caputo's blog

Relaterade inlägg:
Gör roliga bilder med FunPix hos Slide
Gör din egen South Park eller Simpsons avatar (eller andra sorters)
Förvräng ditt ansikte!
2 sätt att fixa pratbubblor till dina bilder
Skydda dina bilder med vattenmärkning

27.9.08

110 supersnygga RSS-ikoner


De flesta bloggare önskar många besökare. Jag personligen besöker inte bloggar som inte har ett RSS-feed eftersom det i längden blir för jobbigt och tidskrävande. I och för sig, jag har nog aldrig stött på en för mig intressant blogg/webbsida utan RSS (ett enda undantag: Macrumors). För att samla ihop många prenumeranter gäller det att tydligt visa prenumerationsknappen så läsaren inte behöver krångla och leta efter den. Och för den delen, liten skönhet har väl aldrig skadat?

Jag tänkte härmed tipsa er om 110 snygga RSS-ikoner. De allra flesta är gratis och fria medan ett fåtal kräver godkännande av skaparen. Du hittar RSS-ikoner i vanlig stil, runda, blanka, 3D, med text och i olika former. Sidorna innehållandes ikonlänkarna hos Pro Blog Design är verkligen värda ett besök: 60 gratis RSS-ikoner samt ytterligare 50 RSS-ikoner.

26.9.08

Upptäck vilka sajter som delar server med er

YouGetSignal är en samling webbverktyg och ett av dessa är Reverse IP Domain Check som låter oss ta reda på med vilka andra sajter vi delar server. Sånt kan ju vara ganska intressant att veta. Skriv in adressen i fältet, klicka på "check", vänta några sekunder så dyker resultatet upp. Besök tjänsten Reverse IP Domain Check här.

Via| 3 Sul Blog

The Pirate Bay är åter tillgängligt från Italien


I början av augusti blev Italiens internetoperatörer tvingade att censurera The Pirate Bay, varpå det blev omöjligt för Italiens medborgare att besöka sidan. Nu har domstolen i Bergamo annulerat detta beslut efter överklagan från The Pirate Bay's sida då beslutet inte anses vara lagenligt. Självklart är The Pirate Bay's administratörer nöjda, men advokaten Giancarlo Mancusi lovar att överklaga beslutet.

Detta tillsammans med 3 miljoner användare är goda nyheter för The Pirate Bay men inte minst för italienarna som har hårt kritiserat lagbeslutet.

Via| Corriere.it

Google Timeline och Project 10 to the 100th



Google har under sina 10 år lanserat en rad tjänster som många människor dag är beroende av. Den populäraste sökmotorn på internet är Googles. Att söka information med hjälp av Google har till och med fått ett väl använt begrepp, att "googla". Google har förändrat vårt sätt att använda internet. Det är inte illa pinkat.

Vad exakt har Google åstadkommit under dessa 10 år? För att hedra detta jubileum finns det en tidslinje med milstenar, uppköp och andra händelser. Bege er till Googles 10th Birthday-sida för att titta på tidslinjen.

Men det är inte allt. Det finns även en tävling, Project 10 to the 100th, med målet att förändra världen. Alla får delta i tävlingen och uppgiften består i att skicka iväg en idé som kan hjälpa andra människor, eller som Google uttrycker det: May those who help the most win. Läs mer om Project 10 to the 100th här.

25.9.08

11 verktyg för att spara sajter till senare

Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om tjänster som låter dig spara sidor, text eller delar av test (webclips) tidigare. Ofta surfar man runt, hittar intressanta länkar men inte hinner undersöka materialet vid tillfället. Det är där dessa tjänster kommer in. Jag kallar det en interaktiv att-läsa-lista.

Jag använder mig av Read It Later, Delicious samt stjärnfunktionen i Google Reader. Men alla har inte samma smak, därför är det bra att det finns fler tjänster. Mashable har listat 11 verktyg som hjälper dig att spara sajter för senare läsning. Vilken använder du?

Liknande artiklar:
4 sätt att skapa web clips- klipp ut de delarna av en webbsida du vill spara!
2 smarta verktyg för den aktive surfaren
Readbag- spara intressanta webbsidor till senare

Synkronisera: Nokia+Adressboken+iCal samt Adressboken+Gmail-kontakter

iSyncJag är helt förälskad i synkroniseringar. Det är smart, tidsbesparande och coolt. Jag har precis, efter mycket om och men, lyckats synka min N82 med Adressboken och iCal, Adressboken med Gmails kontakter. Jag tycker om att ha vanliga skrivbordsprogram till viktiga saker, av främst två anledningar:
1. Det är lättare att ändra och lägga till data då programmen inte är beroende av en internetuppkoppling. Det blir därmed ingen väntetid.
2. Eftersom webbapplikationer är just webbapplikationer, kräver de en uppkoppling. Det har man inte alltid.

Detta betyder inte att jag avfärdar webapps, tvärtemot. Jag tycker om tanken på att alltid ha viktig information tillgänglig, var jag än befinner mig och oavsett om jag har min laptop. Det är fruktansvärt jobbigt att för hand skriva in dubbel information; tider, ämnen, kontakters namn, telefonnummer, emailadresser osv. Därför synkroniserar jag denna data. Jag har precis lärt mig detta men är överlycklig och tänkte här skriva en liten guide.


Hur synkroniserar man N82 med Adressboken och iCal?
Med iSync kan du synkronisera din Nokiatelefons kontakter och kalender (ett flertal modeller stöds, däribland E62, E70, E90 Communicator, N73, N80, N82, N93, N95) med Adressboken och iCal.
1. Stäng ner iSync.
2. Ladda ner Nokias plugin här.
3. Installera den.
4. Starta iSync- det borde fungera! Nu är det bara att välja vad som ska synkas.
5. Officiell dokumentation hittar du hos Nokia.


Hur synkroniserar man Adressboken med Gmail-kontakterna?
Lifehacker har skrivit en guide om detta med några screenshots. Det tog mig iallafall ett bra tag innan det fungerade. Gör så här:
1. Ladda hem Property List Editor om du inte har det installerat.
2. Öppna: användare/Bibliotek/Preferences/com.apple.iPod.plist (det fungerar bara om du väljer vägen via hemmamappen, inte Macintosh HD/Bibliotek).
3. Ta en kopia på filen.
4. Öppna upp "com-apple.iPod.plist" och tryck på pilarna så följande struktur visas: Root-Devices-00AXXX3G6XX4T7LX-Family ID. Värdet i kolumnen Family ID ska ändras till "10001".
5. Spara filen.
6. Starta om Adressboken
7. Öppna inställningarna, "kringla+,". Under fliken allmänt borde du längst ner se "Synkronisera med Google" som ett alternativ".
8. För att synka, öppna iSync och snart har du alla dina kontakter på alla dina enheter.

Vad jag har förstått så måste du dock ha en iPod för att det ska fungera att synka dina kontakter med Googles. Om du inte har det rekommenderar jag att du läser kommentarerna på inlägget av Lifehacker.

Intressant?


Digsby är uppdaterad och stöder nu LinkedIn

DigsbyJag har flera gånger tidigare skrivit om Digsby, en kompetent messengerklient (som jag saknar från Windows). När jag använde den fanns det dock alltid något problem. Men nu har teamet uppdaterat Digsby och det finns en del nyheter: RAM-användningen har optimerats och den ska du vara ungefär 75% lägre. Anslutbarheten är bättre med IM-nätverk. Du kan nu även använda LinkedIn.

Digsby finns bara för Windows, än. Versioner för Linux och Mac var på gång för många månader sedan och är fortfarande på gång. Ladda ner programmet här.

Läs mer om Digsby:
5 program för att hantera sociala nätverk
Trött på MSN? Testa något nytt!




23.9.08

Byt ut din hårddisk mot en SSD-disk

An SSD in standard 2.5-inch form factor.Jag tror att vi alla har märkt det senaste årets explosion av minidatorer, så kallade netbooks. En del av dessa ultraportabla datorer har SSD-diskar istället för traditionella hårddiskar. Fördelarna är betydelsefulla då disken kan vara snabbare, strömsnålare, tystare och mer stöttålig. Visserligen kostar en SSD-disk en slant, men det kan vara värt priset. Vill du byta din hårddisk till en SSD-disk? Kolla isåfall in den här artikeln från Techworld som förklarar hur denna process går till och ger dig tips så övergången ska gå så smidigt som möjligt.



iPhone-kakor, de mest orginella kakorna i hela världen?



Eftersom jag jobbar på ett konditori fick jag en mängd idéer när jag såg denna bild. Mycket innovativt och häftigt. Jag hade nog aldrig kommit på det själv. Dessa kakor/muffins har vunnit förstapriset i en tävling om de mest orginella kakorna i världen. Nu undrar jag bara om de kommer lanseras som "iPhone cupcakes" och bli sålda i hela världen.

Via 3 sul Blog

Mer om iPhone:
Upplåst iPhone 3G finns att köpa i svensk butik
16 sajter för recensioner av iPhoneprogram
Med Bookmarks når du Delicious på din iPhone
10 anledningar till varför N82 är bättre än iPhone
Recensioner av iPhoneprogram (minitips)
iPhone tips och tricks
7 program för att blogga med iPhone
Chatta med din iPhone
iPhone vs N95 vs Touch Diamond
Wordpress för iPhone är på väg
Ta skärmdumpar med din iPhone!
15 tips som förlänger batteritiden hos iPhone (eller andra mobiler)
Anledningar till att undvika iPhone
22 länkar för att ladda ner bakgrunder till iPhone
Gör egna teman till iPhone

22.9.08

Snabba upp ditt bredband!

Det har varit mycket prat om bredbandsleveratörer som inte levererar tillräckliga hastigheter. Om du misstänker att din uppkopplingshastighet är längre än vad du betalar för, eller om du bara är nyfiken kan du testa din uppkoppling på Bredbandskollen.se. Jag läser hos PC för Alla att PUNKT SE har nu lanserat ett åtgärdsprogram med målet att vägleda användaren till ett snabbare bredband.

När du har gjort ditt test kan du svara på några frågor för att komma underfund med eventuella problem. Ett flertal lösningar föreslås och du kan läsa mer om dessai guiden. Ett bra initiativ! Gör testet här.

Återställ ditt Ubuntu-lösenord snabbt

Ubuntu logoMånga datoranvändare använder lösenord för att komma in i operativsystemet. Men vad händer om man glömmer sitt lösenord? Till Ubuntu finns det ett lätt sätt att återställa lösenordet. The How-To Geek har skrivit en artikel om just detta, och han har även bifogat screenshots så processen blir ännu enklare.


21.9.08

Testa Windows Vista online utan att installera något

Sitter du fortfarande med Windows XP och sneglar lite avundsjukt eller skeptiskt på Windows Vista? Windows Vista Ultimate SP1Test Drive låter dig testa Vista- utan att installera något på din dator. Du måste dock ha ActiveX installerat i din browser. Du kan då undersöka Vistas program, inklusive spelen och Microsoft Office Profession 2007. Det verkar vara lite problem för vissa att få det hela att fungera men för mig gick det bra.

Via| Downloadblog

20.9.08

Fixa Chromes bästa funktioner i Firefox

Är du imponerad över Chromes funktioner men trivs bra med Firefox? Du behöver inte byta webbläsare- det går att skaffa dessa funktioner i Firefox tack vare dess extensions.

Incognito
Surfa utan att lämna spår efter dig. Denna funktion kallas även för porn-mode då webbläsaren inte sparar historia, cookies, enkätinformation med mera. Lösningen för dig med Firefox heter Stealther. Skillnaden mellan Chromes Incognito och Stealther är att Chrome tillåter varje sida att "bli anonym" medan hela webbläsaren blir det i Fx.

Nedladdningar i statusfältet
Vanligtvis när : du laddar hem filer med Firefox dyker ett popup-fönster upp. Detta kan vara ganska irriterande. Vill du också att dina nedladdningar ska hamna i statusfältet som i Chrome? Ladda då hem tillägget Download Statusbar för Firefox.

Ny flik med favoritsajter
En ny flik i Chrome innehåller dina mest besökta sajter, de mest använda sökmotorerna och de senaste stängda flikarna. För Firefox finns det ett par alternativ till dessa funktioner: Speed Dial (idé från Opera) som låter dig skapa din egen fliksida med dina favoritsajter samt Auto Dial som håller koll på dina mest besökta sajter. Nyligen stängda flikar hittar du i Firefox: Historik-nyligen stängda flikar.

Domänet i adressfältet belyses
I Chrome markeras domänet i adressfältet. Detta är bra för att exempelvis motverka phishing.För Firefox finns tillägget Locationbar2.

Förvandla en webbsida till ett program
Om du vill använda en webbsida som ett program kan du göra det i Chrome. I Firefox finns denna funktion inte inbyggd- än. Du kan däremot nå samma resultat med Mozillas plugin Prism.

Snabba sökningar
Med Chrome blir dina sökningar en dans på rosor. Eller åtminstone snabb. Det kan den bli även i Fx. Läs detta inlägg från Lifehacker som handlar om snabbsökningar i Firefox.

Vill du även ha Chromes utseende i Firefox? Läs då detta inlägg hos Softtype.

Via| Lifehacker

Intressant?

19.9.08

22 länkar med program för Mac

Hos Macworld hittar jag en intressant artikel gällande program för Mac (särskilt intressant då jag precis fått hem min allra första!). UsingMac.com har sammanställt en lista på 22 användbara programlänkar. Så är du sugen på några nya program har du något att bita i.

Google Chrome backup- ta en kopia på din profil i Chrome



Google Chrome kommer nog utses till månadens snackis! Jag har hittills inte testat Chrome, dels för att jag kom till Sverige (och min standarddator) igår kväll och dels för att jag kan vänta. När du surfar så kommer din webbläsares profil innehålla mycket information; historik, bokmärken, tillägg med mera. Jag brukar ta till vana att hålla en relativt ny kopia på min profil på en minnespinne, om det skulle hända något. Du kan enkelt göra en backup på dina profiler i Chrome genom att manuellt kopiera den informationen. Vill du ha ett mer användarvänligt sätt att kan jag tipsa om Google Chrome Backup som låter dig göra en snabb backup av dina profiler i Chrome. Du kan även skapa nya profiler och återställa dem. Läs mer hos tillverkaren eller ladda ner Google Chrome Backup direkt.

Via|gHacks

18.9.08

TwitterKeys: symboler för Twitter

Har du fallit för Twitter? Du kanske uppdaterar Twitter ofta men skulle vilja kunna uttrycka dig bättre med tanke på de få tecken du har till förfogande? TwitterKeys erbjuder dig ett gäng symboler för att "piffa upp"dina tweets. Nu pratar vi inte om flashiga ikoner utan enkla symboler i form av hjärta, telefon, smilegubbe, döskalle osv. Det är lätt att börja använda symbolera: Klicka på den här länken så ploppar ett fönster upp där du kan välja symbol, kopiera den och sedan klistra in i ditt tweet. Om du vill använda TwitterKeys kan du dra samma länk till bokmärkesfältet för snabbt inklistrande.

Via| CNET news

17.9.08

LockNote- för lösenordsskyddade anteckningar



Är du ute efter ett litet, snabbt program för att skriva viktiga dokument med? Då kan jag tipsa om LockNote. LockNote är ett program som är kusligt likt Anteckningar i Windows. Skillnaden ligger i LockNotes möjlighet att lösenordsskydda .txt-filen. Programmet installeras inte på datorn utan körs direkt. När du har skrivit klart sparar du filen och anger filnamnet som vanligt. Ett fönster kommer sedan öppnas där du kan skriva in ett lösenord. En ny fil kommer skapas, med samma namn som ditt nyskrivna dokument, och innehåller den text du nyss skrivit.

Programmet skapar inte .txt-filer utan endast .exe-filer som innehåller den text du skrivit. LockNote är ett bra, men inte snyggt, program som du kan använda som exempelvis dagbok. LockNote är gratis och kan hämtas här.

Lenovo Ideapad S10 och Asus 904 kommer till Europa med bra priser




Det är helt otroligt hur stor framgång de ultraportabla datorerna har fått och nya modeller kommer lika ofta som man byter kläder. Nu är Lenovo Ideapad S10 på gång i Frankrike. I ett reklamblad från Auchan finns en bild på Lenovo S10 med priset €399.



Även Asus Eee PC 904 är på väg ut i Frankrike, läser jag hos Tecnophone. Priset hamnar vid €329. Erbjudandet gäller mellan 24 september och 4 oktober.

16.9.08

9# Windowstips- Skapa virtuella skrivbord i Windows

Om du använder din dator dagligen finns det en viss risk att du har många program installerade på datorn. Kanske du har många fönster öppna när du arbetar/leker/pluggar vid datorn? Räcker inte skrivbordet till?

Mac- och Linuxanvändare är bekanta med virtuella skrivbord, d v s flera olika arbetsytor. Den stora fördelen med virtuella skrivbord är allt extra utrymme för dina öppna program. Varför inte ha dina chattfönster på ett skrivbord medan du på ett annat arbetar i GIMP/Photoshop, i ytterligare ett annat har du mediespelaren igång och i ett fjärde har du webbläsaren. På detta sätt slipper du ha ett stökigt skrivbord och leta efter rätt fönster varje gång du vill hitta det.

För en Windowsanvändare utan erfarenhet av Mac OS X eller Linuxdistar kan virtuella desktops vara något nytt då de inte ingår i Windows. Det finns dock program som skapar virtuella arbetsutrymmen även i Windowsmiljö:

VirtuaWin är ett litet program som stöder upp till 9 virtuella skrivbord och finns i portabel version. Ladda ner VirtuaWin här.

Vista/XP Virtual Desktop Manager
är ytterligare ett program för att skapa virtuella desktops. Du kan ha så många utrymmen du vill, bara din dators prestanda klarar av det. Hämta hem programmet här.

Virtual Dimension
är programmet för dig som gillar att använda hotkeys. Du kan även i detta program skapa så många skrivbord du vill. Ladda ner Virtual Dimension här.

Dexpot låter dig använda upp till 20 virtuella desktops med olika skrivbordsunderlägg för varje skrivbord. Dexpot kan hämtas via denna länk.


Via| Make Tech Easier

Intressant?

Läs mer om Windows:
8# Windowstips- Disneytema för Windows Vista
Windows 7- Microsofts kommande operativsystem
7# Windowstips- 7 användbara kortkommandon i Windows
6# Windowstips- töm papperskorgen fort & infoga toppdomän snabbt
5# Windowstips- byt användarbild
4# Windowstips- lås ut nyfikna från din hårddisk
3# Windowstips- lås datorn snabbt
2# Windowstips- hoppa över papperskorgen
1# Windowstips- hantera dubletter
Snabba upp Vista- följ Microsofts råd

Back to School ger dig en Mac+iPod nano+LARobe-fodral till rabatterat pris!

Äntligen har Back to School-erbjudandet kommit. Erbjudandet ger dig en rabatt pa 1120 kr om du köper en Mac och en iPod nano eller Touch. Först till kvarn får aven ett LARobe-fodral (erbjudande fram till 23 september)! Erbjudandet galler från och med idag fram till den 31 oktober. Jag ska äntligen köpa en Macbook!

Belkins RockStar låter dig dela ljudet från din iPod (och andra MP3:or)


De flesta av oss har en MP3-spelare att fördriva tiden med under tråkiga resor. Men hur gör man om resekamraten är lat eller glömsk och inte har med sin egen? Visserligen kan man strunta i det, vara osocial och lyssna på sin egen musik. Eller, så kan man lyssna tillsammans. Belkin har lanserat en liten mockafjäng som kallas för RockStar.

RockStar låter dig koppla upp till fem par hörlurar till samma enhet och fungerar med iPods, andra MP3-spelare, DVD-spelare och "other portable media devices". Detta borde innebära att man kan koppla RockStar till laptopen vilket leder till fler möjligheter. Sitter man på ett flyg, som jag ständigt verkar göra den senaste tiden, så "kan" man inte se på film med ljudet på- det är hörlurar som gäller. Men det är totalt värdelöst att sitta med en snäcka i ena örat för att resekompisen ska kunna lyssna också. Belkins RockStar kan därmed komma händigt till. Även priset är en fördel, $20 är väl överkomligt?

15.9.08

12 webbapplikationer för sidofältet i Firefox

Hongkiat.com har listat 20 användbara webbapplikationer som kan placeras i Firefoxs vänstra sidofält. Det är överskådligt och tidsbesparande att kunna göra saker i sidofältet istället för att öppna en ny flik och bläddra emellan dessa. Jag har modifierat Hongkiats lista, lagt till och tagit bort och här kommer resultatet (det blir väldigt många länkar):

Facebook Chat
Använder du flitigt Facebooks Chat kan det vara bra att lägga den i sidofältet. Det gör du genom att gå till denna adress: http://www.facebook.com/presence/popout.php och bokmärka sidan. Namnet väljer du själv, förslagsvis "Facebook Chat". Högerklicka nu på bokmärket och bocka för rutan "load this bookmark in the sidebar".

Tips!
Använder du Pidgin som IM-klient? Då kan du lägga till Facebook Chat direkt i programmet. Läs mer hos Google Code eller mitt inlägg om detta. Adium har också stöd för Facebook Chat. Digsby har även en Facebook Chat funktion.


Facebook
Facebookversionen för iPhone fungerar fint för Firefox också. Bokmärk denna länk: http://iphone.facebook.com/ (högerklick- bookmark this link). Klicka sedan på bokmärket och bocka för "load this bookmark in the sidebar".

Tips!
Jag har tidigare skrivit ett inlägg om 5 program som hanterar sociala nätverk där alla har stöd för Facebook.


Google Reader
Google Readers version för iPhone fungerar bra för sidofältet i Firefox. How-To Geek har skrivit om hur du fixar Google Reader i sidofältet.

Tips!
Vill du bara ha meddelanden om när det finns olästa feeds? Hämta då Google Reader Watcher som ger dig just notifikationer om olästa feeds samt vilka bloggar och hur många inlägg det gäller.


Gmail
Bokmärk denna länk: http://m.gmail.com/. Högerklicka på bokmärket och bocka för "load this bookmark in the sidebar".

Tips!
Föredrar du att använda vanliga Gmail men vill ha meddelanden när du får email? Ta dig en titt på mitt inlagg som handlar om Gmail notifications.


Google Docs
Du kan använda Google Docs i sidofältet genom att ladda ner gDocsBar, som är ett tillägg för Firefox. Mycket användbart då du kan dra och släppa filer for uppladdning. Du kan även skapa nya dokument, söka och filtrera dem. En annan bra funktion är att du kan skapa webclips genom att markera en text, dra och släppa i gDocsBar, namnge filen och den laddas upp automatiskt. Resultatet blir ett textdokument med webclippet i.


Google Maps
För snabb åtkomst av Google Maps finns tillägget Minimap Sidebar med en rad funktioner. Jag måste testa denna extension, enligt beskrivningen låter den användar. Läs mer hos geo2web.com eller ladda ner tillägget direkt.


GTalk
Vill du lägga GTalk i sidofältet istället för att köra via Gmail eller desktopklienten? Läs då denna artikel från Digital Inspiration.


Google Notebook
Visserligen finns en extension för Google Notebook i Firefox. Den är dock ganska liten och seg. Detta problem går att lösas genom att lägga anteckningsblocket i sidofältet (orginalartikel här). Processen är enkel: bokmärk denna länk: http://www.google.com/notebook/ig?hl=__MSG_locale__ . Högerklicka nu på det nya bokmärket och bocka för "load this bookmark in the sidebar".


Meebo
Meebo är en webbapplikation för instant messaging som stöder MSN, AIM, Yahoo och Google Talk. För att flytta Meebo till sidofältet bokmärk denna länk: http://wwwl.meebo.com/index-en.html. Högerklicka på det bokmärket och bocka för "load this bookmark in the sidebar".

Tips!
Det finns ett Firefoxtillägg for Meebo här. Applikationen hamnar i sidofältet.


YouPlayer (YouTube)
Tittar du ofta på online videos är YouPlayer något för dig. Börja med att ladda hem tillägget för Firefox här. Följ sedan denna enkla guide hos Hongkiat.


Twitter
För att snabbt uppdatera Twitter behövs någon slags applikation. TwitterBar låter dig skicka tweets i adressfältet. Läs mer här.

Tips!
Du kan även uppdatera Twitter med Digsby eller med IMified som fungerar för MSN, AIM, Google Talk och Jabber.


FriendFeed
Om du är en användare av FriendFeed så ta dig en titt på denna artikel från World of Slippy som visar hur du placerar FF i sidofältet.


Jag använder mig av den del av ovanstående tips när det gäller Googles tjänster samt Facebook. Dels sparar jag tid, dels kan jag multitaska och dels blir hela "arbetet" mer överskådligt. För att hela grejen med att öppna dessa sidor i sidofältet ska vara smidigt krävs det att du lägger bokmärkena i bokmärksfaltet så du snabbt kommer åt "rätt knapp" (min högst personliga åsikt).

Gillar du inte alls att arbeta i sidofält men tycker det är ganska jobbigt att öppna varje sida manuellt kan du antingen använda dig av bokmärksfaltet (mycket basic men smart) eller göra som Din IT Kunskap har tipsat om: testa GMDesk som placerar dina Google-tjänster på skrivbordet.

Intressant?

Läs mer om Firefox:
Dela Firefox-inställningar mellan Windows och Linux
11 extensions till Firefox för den internetberoende
70 snygga wallpapers för Firefox fans
Firefox 3 redan i portabel version
5 nya och bra funktioner i Firefox 3
Genvägar i Firefox
Snabba upp nedladdningen i Firefox
Firefox download day
Firefox extensions


13.9.08

Ett fingerfärdigt usb-minne!



USB-minnet är en användbar pryl som idag inte kostar många kronor. Det finns en mängd olika utseenden på dessa och vissa är konstigare än andra. Ta en titt på de här minnena. De har "minnesfingrarna" är nog de mest obehagliga och motbjudande jag sett.
Kapaciteten ligger på 2 GB, vikten på 18 gram och minnet är kompitabelt med Windows och Mac OS X. Priset? $20.

Via| Tecnophone.it

Googles Chrome i portabel version

Jag är tillbaka efter ett par veckors semester. Bloggandet har gått på halvfart men nu är det dags att återuppta bloggandet. Jag har plöjt igenom tusentals inlägg och det fattas fortfarande fler. Som jag läst i många bloggar har Google släppt sin webbläsare, Chrome. Jag har ännu inte hunnit testa den än- det blir ett litet projekt när jag kommer tillbaks till Sverige och min standarddator. Jag tänkte hursomhelst tipsa om att Chrome även finns i portabel version, redo att installeras på ditt usb-minne. Här kan du läsa mer om Portable Chrome samt ladda ner programmet.

9.9.08

Dela Firefox-inställningar mellan Windows och Linux

är en av de mest populära webbläsarna idag. Det håller jag med om! Det är en väldigt anpassningsbar browser. Det finns en mängd extensions, tillägg, till Firefox för att passa till varje användare. Eftersom Firefox är just anpassningsbar brukar surfare personalisera webbläsaren. Mozilla har även en populär emailklient, Thunderbird. Även till finns plugins.

Det finns en hel del datoranvändare som dualbootar med och , av diverse anledningar. Problemet när det gäller Firefox och Thunderbird här är att inställningarna inte följer med mellan operativsystemsväxlingarna. Eller inte följde...

Du kan använda samma inställningar i Firefox och Thunderbird i både Windows och Linux. Följ den här guiden hos PC's Place.

Via PC's Place

Intressant?

8.9.08

Få Gmail under kontroll med dessa tips

Image representing Gmail as depicted in CrunchBase








Googles Gmail är en väldigt bra mailtjänst som erbjuder gott om plats. P g a lagringsutrymmet finns det knappt (åtmistone för mig som har hundratals mail men bara använder 1% av utrymmet) något behov att radera meddelandena. Jag är dålig på att filtrera mail och glömmer bort att arkivera. Som konsekvens har jag alltför många email i inkorgen. Jag snubblade över ett inlägg hos Mobile Technology som handlar om hur man får kontroll över inboxen. Det är inga avancerade och "hemliga" tips utan implementerande av några av Gmails funktioner:

Skapa etiketter
Etiketterna i Gmail fungerar som taggar. Du kan tilldela flera taggar till samma mail. Dessa etiketter kommer organisera dina email. Du kan även färlägga dina etiketter.

Skapa filter
Med filter kan du hantera inkommande mail på ett visst sätt. Beroende på, exempelvis, vilket nyckelord eller mailadress det gäller kan du stjärnmärka, tagga, arkivera, ta bort särskilda meddelanden.

Arkivera
Om du vill städa din inbox markerar du "färdiga" email och arkiverar dem. Det innebär att de längre inte tar upp plats i inkorgen- men de finns kvar i ditt konto. Du kommer åt dessa mail genom att välja "alla mail" eller genom att göra en sökning.

Håll inkorgen städad så du kan använda den som en att-göra-lista
När din inkorg är städad kan du använda den som en "att göra lista". Det blir självklart krångligt om du har för många meddelanden så arkivera mailet efter att du har svarat på det. Vissa email kanske du inte kan eller vill arkivera. Använd då en passande etikett för dessa mail så du vet vad det rör sig om när du ser det. Var inte rädd för att radera onödiga email. Det kan handla om Facebook-meddelanden, aktiveringsmail etc. Objekt i papperskorgen tas bort permanent efter 30 dagar och är sökbara tills dess. Denna punkt avslutas med en viktig sak: du kommer säkerligen få mail som du inte vill ha. Säg upp prenumerationer, blockera spam och filtrera icke önskade email så att de raderas direkt.

Jag har faktiskt tagit efter de här tipsen och känner att mitt mailkonto är mer organiserat och överskådligt. Behöver jag ta fram ett mail är sökningen smidig.

Via Mobile technology in TAFE

Relaterat:
12 anledningar att byta till Gmail
5 program för att hantera sociala nätverk
Flock- en webbläsare för den sociala surfaren
En smart nyhet i Gmail
Trött på MSN? Testa något nytt!
Spraymail hackat
Gmail notifications
Firefox extensions

Intressant?


Läs mer om , , ,

7.9.08

Lägg in adresser till Adressboken- snabbt

Nu är det möjligt att lägga in sina kontakter i Adressboken på ett lättare och snabbare sätt. Jag läste på Macfeber.se att en plug-in till Adressboken har gjorts av en Leo Bergnér. Det funkar så att efter start av Adressboken väljer du telefonnumret som du vill ha adressen för och sedan "lägg till adress för xxx-xxxxxxx". Plug-in:et hämtar adressen (om telefonnumret är kopplat till en adress) från Eniro.se och lägger in den. Hur smart som helst. Finns en sådan plug:in till någon annan adressbok för Windows eller Linux, eller till telefonboken för exempelvis Nokia?
Läs artikeln här och ladda ner Adressera Mera här.

6.9.08

10 verktyg som boostar GTalk

Instant messing är ett bra sätt att hålla kontakten med familj och vänner. Det är också ett bra verktyg för arbete och studier med chatt, ljud- och videochatt, konversationsloggar, snabba svar (förhoppnignsvis), filöverföring med mera. Jag skulle anta att majoriteten använder Windows Live Messenger men eftersom många använder också Googles GTalk.

Mashable har skrivit om 10 add-ons som ökar GTalk-upplevelsen. Det finns en del intressanta idéer i listan. Läs vidare:

Extended Talk är en gratis extension för GTalk. Du kan byta teckensnitt, göra fönster transparenta, använda smiles, filöverföring, skapa textfilter med mera.

Google Talk Shell är ytterligare en extension för GTalk som låter dig lägga till olika avatars växlandes på en tidsbestämd intervall. Du kan automatiskt dölja GTalk eller låta det vara överst. Om du vill köra olika användare kan du det också. Chattar du när du inte borde så finns det en programmerad tangent för att snabbt dölja GTalk (anti-boss hotkey).

Translation bots med uppgiften att hjälpa dig översätta ord och meningar. Dessa bots agerar som kontakter. Du skickar ett meddelande till en bot som översätter ditt meddelande. Det finns 50 bots. När det gäller svenska finns eng-sv och sv-eng. För att lägga till en bot skriver du dess emailadress, t ex sv2en@bot.talk.google.com.

Transliteration bots som översätter engelska meningar till exempelvis Hindi, Tamil och Telugu. Samma princip som med translation bots gäller vid tilläggande av ny bot.

Chatback badge används för att chatta med de som inte använder GTalk. Badgen kan du sätta på din blog och din onlinestatus visas ihop med en "chat with me"-bubbla. Du kan ändra utseendet på badgen om du vill.

GTalk Sidebar låter dig chatta när du använder Firefox. Chattlistan lägger sig i sidofältet, varje chattfönster öppnas i en egen flik och du slipper byta fönster när du surfar. Det går dock att ha ett vanligt chattfönster. Ett alternativ till GTalk sidebar är att bokmärka Googles GTalk Gadget och öppna det automatiskt i sidofältet (när du skriver in bokmärksinformationen (egenskaper) finns en liten ruta nertill "öppna bokmärket i sidofältet").

GTalk Profile
är en onlinetjänst som kan användas när du vill hitta GTalk-användare från hela världen. Välj ett ställe på kartan för att hitta användare. Det finns även en sökruta.

Ping.fm
uppdaterar din status på 21 communities så som Facebook, Jaiku, Twitter, Plurk, Friendfeed m fl. Lägg till Ping.fm som en kontakt i GTalk och skriva din statusuppdatering som ett meddelande. Du måste öppna ett konto hos Ping.fm för att lägga till dina profiler.

GTalk to VOIP
erbjuder dig en rad VOIP-tjänster som fungerar i din IM-klient (GTalk, Microsoft Live Messenger och Yahoo). Du kan ta emot samtal från mobiltelefoner och fasta telefoner och ringa till SIP-telefoner. För att ringa till mobiler och fasta nummer måste gå via ett en operatör som är skild från GTalk.

Inezha förvandlar GTalk till en rss-läsare. Skicka feed-url:en till Inezhas bot så fixar det sig. Du kan också gå in på ditt konto på Inezhas webbsida och ange feed-url:en. Det finns även bookmarklets för Firefox och IE så processen går snabbare.

Orginalartikeln läses hos Mashable.

Intressant?

5.9.08

Förvandla ditt XP till Mac OS X



För en månad sedan skrev jag om en guide som ändrar utseendet i Hardy Heron så det ser ut som Mac OS X Leopard. Majoriteten av datoranvändarna kör Windows. Om de vill ändra sitt operativsystems utseende då? Det går att göra med FlyakiteOSX, ett program som förvandlar ditt XP till Mac OS X.

Först och främst byts alla symboler, ikoner, fönster, bakgrunder och skärmsläckare ut. Startpanelen lägger sig överst på skrivbordet och på den nedra delen placerar sig docken där de viktigaste programmen finns. Vid installation kan du välja vilka delar du vill installera: fönster, muspekare, meny, mappar osv. Du kommer också under installationens gång få möjligheten att skapa en återställningspunkt.

Programmet fungerar på Windows XP men inte Vista och inte heller på 64 bitarsversionerna.

Läs mer på Flyakites hemsida eller ladda ner programmet direkt.

4.9.08

Graffiti online med Wetpaint

Har du alltid velat måla graffiti på väggar men inte vågat eller fått lov? Du kan nu uppfylla din tonårsdröm och visa dina talanger tack vare Wetpaint Please Touch. Det rör sig om en webbapplikation som låter dig måla graffiti på en virtuell mur. Det finns olika verktyg för att måla: roll (eller roller?), spray, pensel mm. Alla konstverk sparas och visas i det offentliga galleriet. Du kan fortsätta på sparade målningar. På det sättet kan olika människor bidra med deras färdigheter och tillsammans skapa väldigt coola bilder.

Den negativa aspekten är att du har en viss mängd färg vilket innebär att du inte kan måla hur länge som helst på samma bild. Detta kommer du undan om sparar ditt alster. Då kan du fortsätta måla senare.

Läs mer om Wetpaint på wikin eller börja måla här.

3.9.08

5 tips för att rädda din dator när skadan är framme

Många av oss spenderar ganska mycket tid framför datorn. Då blir det nästan omöjligt att aldrig äta eller dricka. Problemet är när du är klumpig och spiller ut cola på datorn eller trampar på den. På natten när det är färdigsurfat är det lätt att lägga datorn på golvet bredvid sängen. På morgonen när du är trött är det inte säkert att du tänker på att din dator ligger nedanför sängen. PC för Alla har publicerat en artikel om just detta. Inledande tips är att inte förvara barn, husdjur, dryck och mat där datorn finns. Du ska heller inte ställa ner datorn på golvet (här får jag slå mig själv på fingrarna). Men vad ska du göra när olyckan är framme? Artikeln ger svar på frågan.

Frukt
Frukt som rinner är bra för kroppen men farligt för datorn. Dra ur strömkabeln och ta bort frukten från datorn. Rengör med ren bensin och se till att den är borta innan du sätter in kabeln.

Vätska
Drycker som spills på datorn är inte heller bra. Har du ett tangentbord så kan du känna dig lugnare. Det är bara att göra rent det. På en laptop är det värre. PC för Allas tips är att genast bryta strömmen, vända på datorn, ta ur batteriet och behålla datorn upp och ner. Skruva loss tangentbordet och annat- om du vet hur du ska sätta ihop det igen. Torka delarna med torrt papper.

Skruvmejslar
Ska du skruva till skruvar så gör du det förslagsvis med en skruvmejsel men enligt artikeln kan en skruvmejsel vara farlig om du blir förbannad. Det finns alltså folk som misshandlar sina datorer på flit när de blir arga. Om du har mer oskyldiga tankar och vill laga något, tänk på garantin. Kanske du bryter den genom att själv fixa problemet? Pilla inte i datorn om du ine vet vad du gör. Är skadan redan gjord- och nu menar jag inte om du slår din laptops tangentbord eller skärm med en skruvmejsel 10 gånger om du blir arg- köp ett nytt exemplar av den förstörda datordelen. Och monera inte in den själv, låt en fackman göra det.

Damm och trampskador
Som jag skrev i inledningen är det inte särskilt konstigt att ställa ner datorn på golvet- kanske du är trött och ska sova eller så kanske skrivbordet är fullt. PC för Alla berättar något som jag egentligen visste men aldrig tänker på: Datorns fläkt suger in dammet som ligger på golvet och det fastnar såklart någonstans. Förr eller senare visar sig skadan. Förutom damm så är tramp på datorn väldigt skadligt. Rådet vi läsare får är att inte ställa ner datorn på golvet. Dammet kan även orsaka bränder. Trampar du på datorn är det kört. Vill du rengöra datorn från smuts måste du använda skruvmejseln och det kan ju vara riskfyllt även om nödvändigt ibland. Skruva loss tangentbordet och rengör med en liten dammsugare.

Husdjur
Djur kan klia sig mot datorn och förstöra den med för mycket spänning. Små djur kan fastna i datorn och svansen kan fastna i fläkten. Jag har själv aldrig tänkt på detta då jag inte har husdjur. Det är ganska lätt att undvika dessa problem genom att inte låta djuret vara i samma rum som datorn finns i. Om du går till köket och tar en kaffe, djuret smyger sig in i datarummet kan skadan redan vara skedd. Jag har inte riktigt förstått processen men summan av kardemumman är att datorn blir förstörd, och även djuret. Usch.

Jag fick en del bra tips från denna artikel. Jag är bra att lägga min laptop på golvet, äta och dricka framför datorn. Har just nu en farlig dryck en decimeter från datorn. Jag har säkert trampat lite på min stackars laptop också. Nu ska jag sköta den bättre, det är trots allt min stackars mamma som ska ta över den snart. Läs hela artikeln hos IDG här.

Intressant?

2.9.08

Tweetake tar en backup på dina tweets, follwers, vänner och favoriter

För några dagar sedan skrev jag om TwitterSafe som gör en backup av dina followers på Twitter. Det kan absolut vara användbart, särskilt om man använder Twitter i arbetet. Hos Lifehacker läser jag nu om webbapplikationen Tweetake som låter dig göra en backup på inte bara dina followers, men också på dina vänner, favoriter, tweets (!) eller allt. Det är inte helt fel med tanke på Twitters problem. Backupen görs i csv-format och laddas ner till din dator. Filen är mycket liten så nedladdningen går på några sekunder. Besök Tweetake här.

Läs mer om , , ,

1.9.08

31 dagar att fixa en bättre blogg- värdefulla bloggtips

Antalet bloggare har blivit otroligt stort under de senaste åren. De flesta bloggar- kändisar, politiker, "vanliga" människor, ja, till och med bebisar och hunder (då är det såklart föräldrarna, matten och hussen som står för skrivandet). Bloggarna har fått nyhetsvärde, en del bloggare blir kända och vissa tjänar bra med pengar på sin blogg. Då bloggandet har blivit så populärt är det nästan givet att vissa bloggar bloggar om själva bloggandet (vilken jobbig och upprepande mening). Exempel på intressanta inlägg om just detta:
5 smarta tips för en mer välbesökt blogg- TkJ
Så kommer du runt skrivkramp på bloggen- TkJ
I princip hela kategorin "tips för bloggande"- Webmastern
7 tips att få fler besökare till din blogg- Bloggproffs

På Problogger.com har man haft ett projekt vid namn "31 days to build a better blog". Denna serie utgörs av bloggtips skrivna av Problogger under 31 dagar samt bloggtips från läsare som skickats in under projektets gång. Probloggers tips består av små uppgifter som förhoppningsvis kommer förbättra din blogg. Det handlar om att ta kontakt med sina läsare, bloggvänner, undersöka statistiken, göra en poll, länka till konkurrenter och mycket mer. När det gäller läsartipsen finns det hur mycket matnyttiga inlägg som helst. Jag rekommenderar starkt att du läser 31 Days to build a better blog.

Intressant?