30.4.08

Readbag- spara intressanta webbsidor till senare

En av de bästa för Firefox är som jag skrev om i mitt inlägg om just Firefox extensions. Det är en extension som låter dig spara sidor för senare läsning- perfekt om du inte vill ha oorganiserade bokmärken, glömma bort intressanta sidor eller
krångla med att kopiera länkarna i ett textdokument. Du kan helt enkelt läsa igenom sidorna, sålla bort och organisera när du har tid. Om du inte gillar Firefox eller tillägg finns det ett annat alternativ, nämligen Readbag.

Readbag är en smart tjänst med samma syfte som Read It Later. Skillnaden är att det inte är ett tillägg till Firefox (om du inte vill att det ska vara det) och att det inte skapar en bokmärkesmapp. Gå in på readbag.com och logga in med dina -uppgifter. Det finns sedan en knapp med texten "bookmarklet". Denna knapp som kommer få texten "to readbag" (det går självklart att ändra) drar du till bokmärkesfältet (oftast fältet under adressraden). När du senare surfar in på en intressant sida som du inte hinner läsa trycker du helt enkelt på . Det ploppar upp en popup som bekräftar valet och vips har du länken i din "läspåse".

Vill du integrera funktionen i laddar du enkelt ner verktyget via "goodies" som finns i Readbag-menyn . Du kan även använda i , men då krävs Greasemonkey (en Firefox extension som gör att du kan använda scripts för att ändra webbsidor).

Har du inte alltid tillgång till internet kan offline-läsning var intressant. Då behövs Google Gears. Vill du läsa sidorna i går det bra; länken finns under "mobile" i Readbag-menyn.

29.4.08

Skydda dina bilder med vattenmärkning

Flickr, Picasa, Bilddagboken, Photobucket, Webshots... Det finns många fototjänster online idag och du vet egentligen inte vad som kan hända med dina foton. Det finns några sätt att skydda dina bilder, t ex genom att avaktivera högerklickning eller lägga på en transparent gif. Eller så kan man sina bilder. Det innebär att en text kommer fästas på din bild. Det kan vara ditt namn, din hemsideadress osv.

är enkelt gjort online med hjälp av PicMarkr. Börja med att ladda upp mellan 1-5 bilder och välj typ av vattenmärkning. Ska det vara en text, en logga eller text/loggor över hela bilden? Var ska texten ligga? Ska det vara vit eller svart text? När bilden är vattenmärkt kan du lätt ladda upp den direkt till Flickr eller spara på datorn. Så här kan resultatet bli:

image_1

Har du ett starkt lösenord?

Det är väldigt viktigt att skydda sin personliga integritet på , så se till att använda bra och svårknäckta lösenord och olika lösenord till olika tjänster. Har du samma lösenord till t ex Bilddagboken, mailen samt Facebook så blir du ett lätt byte för hackare när de bestämmer sig för att hacka Bilddagboken, exempelvis.

Här kan du testa hur säkert ditt lösenord är. Har du ett svagt lösenord så kan du gå in på den här sidan som genererar lösenord åt dig. Där väljer du hur långt lösenordet ska vara samt om det ska innehålla symboler. Klicka på "generate password" och upp kommer ett lösenord som inte kan liknas vid "iloveyou" eller "melon". Du får även ett förslag på hur du kan komma ihåg lösenordet samt vad du ska tänka på vid val av lösenord (längd, både stora och små bokstäver, siffror, tecken, var tecknen ska placeras i lösenordet mm).

Jag genererade ett lösenord med 7 tecken samt symboler och fick upp:
}s36Z+V
Som kan kommas ihåg med:
} sony 3 6 ZODIAC + VIRGIN

Ett annan gullig lösenordsgenerator är Password Bird som skapar ett lösenord genom att du fyller i ett speciellt namn, ord och datum för dig. Jag skulle inte vilja påstå att lösenordet blir särskilt starkt, men däremot lättare att komma ihåg. Sött är det iallafall!

Säg att du vill byta ut dina lösenord och du har cirka 5-10 (eller fler) olika onlinesidor eller tjänster som kräver lösenord, då är det nästan omöjligt att komma ihåg alla lösenord. Just därför finns det en mängd olika . Jag använder mig av KeePass Password Safe för att spara mina . Vill du inte använda en onlinelösenordsgenerator kan du använda den inbyggda i KeePass. Det är även lätt att gruppera lösenord samt att dra och släppa de i webformulär.

KeePass finns för linux, mac, windows mobile, symbian, i portabel version... Kan laddas ner här.

------------------------
Intressant?

28.4.08

Oxford Murders

oxford-murders-33

 

Förförra veckan var jag på bio igen och det var dags för Oxford Murders. Det är väldigt konstigt att se Elijah Wood som någon annan än Frodo.

Filmen utspelar sig 1993 på Oxfords universitet. Frodo, aka Martin, spelar en amerikans utbytesstudent som har kommit till England för att skriva sin avhandling och vill ha Arthur Seldom som sin handledare. Martin bor hos en tant och hennes dotter. Filmen kommer igång när Martin stöter på Arthur utanför tantens hus. De går in ihop och upptäcker tanten död. Arthur tror att de har att göra med en seriemördare. Arthur och Martin börjar samarbeta med polisen för att hindra de potentiella kommande morden.

Det är mycket siffror och teorier i filmen och jag kände mig ganska dum för jag inte förstod allt. Visst, jag är varken matematisk, särskilt logisk i mitt tänkande samt att filmen självklart var dubbad på italienska. Jag fick allt förklarat när filmen var slut och jag förstod genast allt.

En spännande thriller men inget mästerverk. Sevärd.

25.4.08

Spraymail hackat

Med tanke på detta är jag så glad att jag för några månader sedan bytte till . Inte bara är den snabbare utan också mer lättanvänd. Integrationen till s andra tjänster är bra och man slipper all jobbig reklam. Jag tycker inte att Googles design är speciellt snygg men den är enkel och då blir det snabbare. Det duger för mig.

Jag har under min Gmail-period aldrig haft ett enda problem med mailen förutom de som hör ihop med min internetuppkoppling. Med en är det alltid något som gör att tjänsten inte fungerar felfritt (uppgraderingar, byten av servrar och nu hackattacken) och jag jag missat en del riktigt viktiga saker pga att Spraymailen inte har fungerat.

23.4.08

gratis licensierade program

Gratis är gott. Så är det bara. Därför är det ju alltid trevligt med bra program som är gratis. Därför finns Giveaway of the Day som erbjuder ett licensierat program varje dag. Programmen som erbjuds är av alla möjliga typer; filhanteringsprogram, hmtl-redigerare, spel, filkonverterare med mera. Erbjudandet gäller i 24 timmar.

 

Är du på jakt efter , , finns det väldigt många resurser. Här kommer några:

BraFiler.se
Bra och gratis program (inte bara gratisprogram)
SourceForge
Freeware Files
Freeware Home
MajorGeeks.com

Virusscanna filer online

Vill du veta om en (nedladdad) fil innehåller ? Då kan du använda dig av följande två tjänster: VirusTotal eller Kaspersky's Virus File Scanner.

Vill du scanna igenom hela datorn finns det s:

F-secure Online Virus Scanner
Symantec Security Check
Trend Micro's online virus scanner
Kaspersky's Virus Scan
Bitdefender Online Virus Scan
Panda Active Scan
McAfee free scan
Ewido online scanner
avast! Online Scanner

För att använda dessa onlinescanners krävs ibland Internet Explorer, att du tillåter sidans pop-up och ActiveX-kontroller.

22.4.08

Är sidan nere för alla eller bara för dig?

När man surfar brukar man ibland vilja komma åt sidor som inte fungerar. För att veta om problemet ligger hos din dator eller om sidan är nere räcker det att gå in på Down for everyone or just me? Skriv in adressen och klicka på länken "or just me" så kommer svaret upp. Smidigt.

Lyxig, läcker lagring

De nyare na brukar vara ganska snygga och stilrena. Men gillar du lite mer lyxiga produkter finns Data Safe II Fashion Edition från Prestigio. Utrymmet på hårddisken ligger mellan 120-320 GB. Väskan följer med. Kostar från 179 euro.

 

 namnlös

20.4.08

6 program för att skriva dagbok i datorn

Uppdaterad version: 6 program för att skriva dagbok i datorn

Med anledning av min dagbokstorka har jag för längesedan börjat fundera på möjligheten att skriva dagbok på datorn. Visst är det många gånger tråkigare och en stor del av charmen av dagboksskrivande (och läsande) är just att bläddra i dagboken och läsa handskriven text. Men vill man skriva men struntar i det för att det är jobbigt att skriva för hand, eller hämta dagboken- då kanske datorn ändå är ett bra sätt?

Jag har valt ut 6 program, gratis och har bra funktioner, som ska testas.

Det första programmet heter Smart Diary och är på engelska. Det finns även en kom-ihåg-funktion samt en planeringskalender i programmet. En ny dagbok skapas lätt och varje post sparas med datum och tid. En rolig sak med detta program är att du kan välja humör, trötthet, fysisk hälsa, vikt, om du har mens, om du har haft sex före postningen (!) och hur du har drömt (det går bra att ändra orden för humör, drömmar osv). Du kan även formatera texten men däremot går det inte att infoga bilder och länkar. Designmässigt har Smart Diary inte mycket att komma med.

+ lätt att komma igång
+ det går enkelt och fort att beskriva humör, drömmar mm utan att behöva skriva om det i inlägget
+ kan överföras på ett usb-minne (kom bara ihåg att backa upp din information ofta om du skulle råka tappa bort minnespinnen)

- designen
- programfönstret går inte att maximera

Det andra programmet heter iDailyDiary, finns på svenska och påminner mycket om en ordbehandlare. Längs den vänstra marginalen ligger en spiral för att ge en anteckningsblockskänsla (den går att välja bort). Det är väldigt lätt att komma igång och skapa nya sidor. Texten går att formatera och i detta program går det bra att infoga länkar och bilder. Inläggen autosparas med jämna intervaller och det finns även stöd för automatisk backup. Längst ner i fönstret ligger en horisontell linje med månadens dagar vilket är smart så man slipper byta program för att hålla koll på datum. Designen påminner väldigt mycket om Wordpad, vilket enligt mig är ganska negativt. Dock blir programmet därmed lättanvänt.

+ finns på svenska
+ användarvänligt
+ autospar och autobackup

- ful design
- få funktioner

Det tredje programmet i mitt lilla test heter MSD Organizer och kommer med en hel drös funktioner: kalender, alarm, dagbok, uppgifter, kontakter, budget, hälsa, musik, ägodelar (hus, bil, investeringar osv) och fack. Utöver detta finns en inbyggd ordbehandlare, kalkylator, kalkylprogram, bildvisare, klocka, måninformation (eller vad det nu heter, månålder, fullmåne etc.) samt genvägar till Windowskalkylatorn och anteckningar.

Vid start av programmet ligger det redan en mängd poster i programmet som jag antar är exempel på hur man kan använda programmet. Väldigt drygt då man själv inte vill ha detta i programmet och får ta bort allt för hand. Det går väldigt lätt att i "options" välja vilka funktioner man vill visa i programmet; jag har för närvarande tre: kalender, dagbok och budget. Det är lätt att skriva en ny post som man själv döper på lämpligt sätt, väljer datum och typ av post. Även i detta program är designen tråkig men bäst hittills.

+ många funktioner
+ lätt att komma igång

- förifylld information vid första programstarten som måste tas bort

Det fjärde programmet är EasyNoter Lite. Vid start av programmet möts jag av en bok på skärmen med klocka, datum och flikar för dagbok, anteckningar, adresser och kom-ihåg. På dagbokssidan finns det en kalender och en blank sida, redo för att fyllas med text. Programmet är lätthanterligt och ganska häftigt. Det finns direktlänkar till några program, viss textformatering samt infogande av bild. Det går inte att maximera till helfönsterläge men det fungerar bra att minimera, antingen så att bara klockan och datumet syns, eller minimera hela programmet.

+ programmet ser precis ut som en dagbok
+ lätt att skriva
+ fotoalbum inkluderat

- går inte att maximera fönstret...
- ... med konsekvensen att det kanske inte är det ultimata programmet för att skriva långa inlägg

Det femte programmet är ett fullfjärdat anteckningsprogram jag använder väldigt mycket för diverse anteckningar, att-göra-listor och annat, nämligen Evernote. Jag ändrar fort om kategorierna och skapar en "dagbok"-kategori. Trycker på "new note" och börjar skriva. Alla anteckningar i Evernote sparas automatiskt.

+ enkelheten
+ snygg men enkel design
+ alla funktioner som finns i Evernote- allt finns på samma ställe
+ finns även i portabel version, men vad jag har förstått så går den inte att synka med Evernotes desktopversion (om man inte köper programmet)

- kostar i full version

Det sjätte och sista programmet heter EssentialPIM (jag har testat den portabla versionen) och funktioner som att-göra-lista, kalender, anteckningar och kontakter. Programmet verkar direkt organiserat och lättöverskådligt. Det finns även en infogad kalender på "startsidan". Det är lätt att skapa en ny anteckning och programmet stöder trävisning av inläggen vilket innebär att det går bra att skapa olika kategorier, t ex "dagbok-2008-januari". Programmet jag testat är den portabla verionen som man också kan lägga på hemmadatorn. Autospar och backup finns som alternativ, samt import/export. Textredigering, infogande av länkar och bilder stöds samt infogande av datum och tid (så man slipper skriva det för hand), lösenordsskydd finns.

+ välorganiserat program
+ trävisning
+ designen

- ingen (vad jag har hittat) synkronisering utan det gäller att importera och exportera

Ett annat sätt att föra dagbok på, som jag dock inte testat, är genom Google Anteckningsblock (Google Notebook). Alla poster finns på samma stället (nätet) och du kommer åt de från vilken dator som helst. Du slipper komma ihåg usb-minnet. Det negativa är att du måste vara uppkopplad och innebär att Googles anteckningsblock går bort om man inte har internet hemma (visserligen kan man ju skriva sina inlägg i en ordbehandlare för att när man är online flytta över texten till anteckningsboken, men det tycker jag tar bort lite av idén att föra dagbok). En trevlig sak med Googles anteckningsblock är integrationen med Googles andra tjänster samt tilläggen för Firefox. Det kan du läsa mer om här.

Jag står i valet och kvalet mellan EssentialPIM och Evernote. Båda programmen har bra funktioner och finns som portabla versioner. Jag tror dock att det lutar mot Evernote, dels därför att jag är van vid det programmet, dels för att jag har många viktiga dokument på samma ställe och dels för att jag enkelt sparar webbsidor.

Jag får se.

16.4.08

Bloggpaus i några dagar

Det är en liten paus i bloggandet; mamma och syster har kommit för en lite citysemester.

14.4.08

Letar du efter trådlösa nätverk?

Tänkte ge mitt bästa tips för den trådlöse surfaren. Om du vill veta var i huset ditt trådlösa nätverk har bäst signal eller om du letar efter (öppna) är detta verktyget för dig. Network Stumbler. Detta program är väldigt behändigt, du ser och kan på det sättet flytta datorn för att nå högre signal (tips: det räcker ibland med att flytta datorn några centimeter). Oumbärligt program för ett trådlöst liv, oavsett om det är hemma, hos en kompis, på stan eller i skolan.

Ett annat program finns för samma ändamål,  Easy Wifi Radar. Skillnaden är mot är att detta program kopplar upp dig. Dock fungerar det inte bra för mig.

Testa dig fram!

Vill du surfa var du än befinner dig? Då ska du läsa även mitt inlägg om wifi hotspots och trådlöst bredband. Det gör du här.

Update: För Linux finns Kismet.

clip2net

Clip2net är ett program som låter dig ta screenshots (skärmdumpar) på [en del av ditt] skrivbord och ladda upp den. Du får sedan en länk till bilden så du kan skicka den vidare, eller publicera på din blogg eller i forum.

Du kan även ladda upp filer genom att dra och släppa till drop zonen.

Registrering är inte obligatorisk, däremot kommer man inte åt alla funktioner.

Här hittar du hemsidan.

12.4.08

Har du rätt fingersättning? Lär dig skriva snabbare!

Vill du snabba upp dina fingrar, eller se hur fort du skriver på ett tangentbord finns det en del olika hjälpmedel.

Ett som jag kan rekommendera keybr.com. Du kan välja mellan tre olika nivåer, om du vill skriva en slumpad textslinga, en egen text som du klistrar in eller från ett feed. Tyvärr tillhandahåller inte testet svensk text, utan språken att välja mellan är följande: engelska, tyska, italienska, spanska, franska, portugisiska och ryska.

Skrivhastigheten mäts i ord per minut och antalet skrivfel du gör syns också.  

Ett annat sätt att lära sig skriva snabbt på är Typer Shark, ett gulligt stressigt spel som du kan spela här. Fiskar simmar mot dig med olika ord och bokstäver, det gäller att skriva dessa ord och bokstäver snabbt- innan fiskarna äter upp dig!

Här kan du få testa gratis online hur snabb du är på att skriva. Du får välja mellan tre (tråkiga) texter. Kom ihåg att du under detta test måste skriva ut versaler (stora bokstäver), punkter, komman och citattecken där det krävs.

Ytterligare en plats för att lära sig skriva snabbt är Kunskapskärnan. Det finns även fler saker att lära sig där (matematik, geografi och strategiska spel). Men nu pratade jag om tangentbordsträning och denna är på väldigt låg nivå. Testet går ut på att du ska skriva den bokstav (eller komma, punkt) som visas och tanken är att du ska ha rätt fingersättning (vänster hand: asdf, höger hand:jklö). Grafiken är tråkig men visst är detta ett bra sätt att lära sig skriva från grunden, eller om man vill lära sig att skriva med rätt fingersättning och nu skriver med pekfingrarna.

11.4.08

Gmail notifications

Använder du ? Har du inte sådan stor koll på program som kan göra livet (eller åtminstone mailläsandet) enklare?

Då finns det en hel drös med program. Jag tänkte rekommendera två.

Det första programmet heter som fungerar som en till . Detta tillägg berättar för dig hur många olästa mail du har och placerar sig längst ner i det högra hörnet i webbläsaren. Det finns även vissa möjligheter till att anpassa programmet; visa eller dölja alias, visa förhandsvisning av ett inkommande mail, hur ofta ska programmet kontrollera för ny epost.

 

Det andra programmet (som jag själv använder mig av) heter och är ett litet program som placerar sig i aktivitetsfältet. Ikonen består av ett brev, som får en blå ram omkring sig när ett nytt mail kommer, samt ett pipljud och en förhandsvisning med avsändare och lite text. Du kan även välja vilken webbläsare du vill använda vid visning av inkorgen.

Anledningen till att jag använder det senare programmet är enkelt; det fungerar även när jag inte har Firefox igång.

 

Gmail Notifier hittar du här och Gmail Manager hittar du här.

10.4.08

Google Desktop

Jag har sedan en tid tillbaka använt mig av . En sidomeny placerar sig på skrivbordet (den går att fästa på den högra eller vänstra sidan). I denna meny kan man lägga till som underlättar ditt arbete eller din surfning. Det kan röra sig om allt från en ruta med Wikipediasökning, väder, klocka, kalender, anteckningsblock, att-göra-lista, twitter widgets till nyheter och bloggar via rss, fotovisning, hitta.se-ruta, oläst epost, signalmätare för trådlösa nätverk, kartor och systemövervakning. Längst ner i menyn finns en Google-ruta. Börja skriva något där så visas dina resultat. Där finns även en länk för att söka på webben.

Innan du använder Google Desktop så ska du välja mappar för indexering- från vilka mappar vill jag att Google Desktop ska hitta resultat?

Jag har till exempel valt alla mina dokument (filmer, worddokument, musik) samt alla program. I inställningar väljer du även vilka objekt som ska genomsökas (epost, webbhistorik, office-program, pdf-filer, zip-filer osv). Du kan även söka igenom ditt Gmail-konto.

 

Mitt problem ligger i att jag ofta surfar och har många fönster öppna och därmed inte ser/använder skrivbordet och då inte lätt kommer åt sökrutan i sidomenyn. Genom att trycka på shift två gånger dyker sidomenyn upp. Vill man bara söka och inte använda gadgets så trycker man på control två gånger och upp kommer en ruta där man kan söka på webben eller i datorn. Skriv in några bokstäver så dyker resultat upp direkt även här.

Jag använder Google Desktop väldigt flitigt, dels eftersom Windows sökfunktion är så dålig och seg, dels eftersom jag varken använder mig av ikoner på skrivbordet (jag har en desklet) eller startmenyn.

Därmed söker jag inte enbart efter dokument utan öppnar filer och program med hjälp av Google Desktop, som du laddar hem här.

9.4.08

Firefox extensions

Jag använder, som många andra, webbläsaren Firefox. Det som är bra Firefox är säkerheten, fliksurfandet och bokmärkesfältet (i den senare versionen av Internet Explorer återfinns samma funktioner). En funktion som mig veterligen endast finns i Firefox är listan över sparade lösenord. Förutom dessa inbyggda funktioner är det enkelt att ladda hem extensions, d v s tillägg. Dessa hjälper dig på olika sätt; lägger till nya funktioner i läsaren, integrerar webbsidor och program och modifierar vissa basfunktioner i Firefox.

De extensions jag använder är:

  • Chromatabs- färglägger flikar.
  • CustomizeGoogle- tar bort spam och förbättrar sökresultat.
  • Dizionario italiano- ett italienskt lexikon (så jag ser när jag skriver fel).
  • Download Statusbar- när du laddar hem en fil i Firefox dyker en ruta upp med filnamn, storlek och nedladdningsstatus samt hastighet. Detta fönster kan irritera vissa surfare och därför finns denna extension som placerar sig längst ner i fönstret, som ett horisontell verktygsfält. Prydligt och städat.
  • Evernote Web Clipper- använder du Evernote som anteckningsblock är denna extension väldigt bra. Du markerar den texten du vill anteckna och trycker på "add" så hamnar texten i Evernote. Det går också att spara hela webbsidor.
  • Firefox Google Bookmarks- skapar en meny till höger i menyfältet. Du kan skapa bokmärken som blir åtkomliga från vilken dator som helst.
  • Foxytunes- en favorit i mängden. Många av oss surfar och lyssnar på musik samtidigt. Då blir det lätt jobbigt att byta fönster för att byta låt. Foxytunes placerar sig längst ner i webbläsaren och funktionerna är följande: play, pause, stop, previous-next track, show-hide player, mute, volume.
  • Gmail Space- extension som tillåter dig att använda ditt Gmail-konto för fillagring. Maxstorlek per fil är 19 MB. Filen hamnar i din inkorg. Lägger sig längst ner i det högra hörnet i webbläsaren. !!!!!!!!
  • Google Anteckningsblock- använder du Google Notebook är denna extension smidig, markera texten och infoga den i ditt anteckningsblog. Placerar sig längst ner i webbläsaren, bredvid Foxytunes.
  • Google Reader Watcher- ett tillägg som visar hur många olästa rss-meddelanden du har. Lägger sig längst ner i webbläsaren. Klicka på tilläggsikonen och Google Reader öppnas. Smart och tidsbesparande- du slipper öppna Google Reader för att se olästa bloggar och nyheter.
  • Google Toolbar for Firefox- behövs väl ingen närmare beskrivning?
  • Google Preview- när du googlar så ser du ett litet fönster bredvid varje sökresultat. I detta fönster visas webbsidan som hör ihop med resultatet. Smidigt. På så sätt kan man ofta avgöra innan om det är värt att gå in på sidan för att titta, särskilt om man har seg uppkoppling.
  • Menu Editor- när man lägger till olika extensions så brukar menyerna kunna bli ganska röriga. Menu Editor låter dig organisera i menyerna.
  • MeeTimer- ett tillägg som övervakar din surftid. Du kan lägga in de sidor du spenderar tid på i grupper och sedan får du statistik på hur länge du surfar på dessa sidor.
  • PDF Download- låter dig bestämma vad du vill göra när du stöter på en pdf-fil. Öppna, ladda ner, visa med extern läsare eller visa som html.
  • Read it Later- surfar du mycket men hinner inte alltid läsa alla sidor som verkar intressanta? Och du vill inte stöka till bland dina organiserade bokmärken? Read it Later är en extension som låter dig spara sidor för senare läsning.
  • Remember The Milk for Gmail- en gtd-extension (getting things done, att göra) för Gmail. Hantera dina uppgifter direkt i din inbox.
  • Speed Dial- de flesta har några sidor de alltid besöker. Därför finns Speed Dial. Du anger varje sida ett nummer, och när du trycker på ikonen får du antingen upp en lista på de webbsidor du sparat, eller så kommer det upp en sida med ett antal olika rutor. Varje ruta är en sparad webbsida. Ärligt talat så använder jag inte Speed Dial särskilt mycket då jag hellre och enklare använder mig utav bokmärkesfältet.
  • StumbleUpon- funktioner: visa nästa sida, lägg till favoriter, inga fler såna här sidor, tagga sidan, dela sidan med vänner, recensioner av den här sidan, favoriter, byt surfkategori, foton, videos mm. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
  • Svensk ordlista- skriver du rätt?
  • Tab effect- onödig med ganska cool extension. Varje gång du byter flik ser du en kub med olika skrivbordsytor (eller webbsidsytor).

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

last.fm

Detta är absolut ingen nyhet i internetvärlden, men möjligtvis för en del av mina läsare (vad vet jag?).

Om man lyssnar på mycket så kan det ju alltid vara kul att få statistik över den. Genom att registrera sig på last.fm så fårman just detta. En lista på senast spelade låtar, toppartister den senaste veckan, toppartister totalt samt topplåtar totalt visas på profilsidan tillsammans med antalet gånger låten har spelats.

En annan sak som är lite rolig med är till höger om listorna finns en ruta med rubriken "grannar". Dessa grannar är alltså medlemmar med liknande musiksmak. Det är alltså möjligt att dels skaffa nya vänner och dels upptäcka ny musik.

Upptäcka artister, konserter, blogga, tagga låtar, lyssna på låtar kan man också göra på last.fm.

Det skapas även personliga radiostationer baserade på ens musiksmak.

Så här ser det ut:

lastfm

8.4.08

Forvo, en uttalsguide- på nätet!

För , och nyfikna finns en väldigt trevlig sida som kan ses som ett komplement till lexikonet.

Här väljer du språk (eller kategori) och upp kommer en massa ord. Tryck på ett ord och du kommer höra ordet. Det är nämligen ett slexikon. Väldigt användbart om man studerar och vill veta hur ett ord uttalas, eller om man ska resa och inte kan eller orkar läsa den fonetiska skriften bredvid ordet i lexikonet/parlören. Eller kanske du alltid undrat hur man uttalar ett vist ord?

Om du vill kan även du hjälpa till genom att lägga till och läsa upp egna ord på ditt språk.

Här hittar du sidan som heter .

Upptäck Twitter

Använder du för och vill hitta andra i ett visst område? Kolla in den här sidan. Skriv in stad och avstånd så får du upp ett rss eller xml feed med de senaste tweetsen från ditt valda område. Varje rubrik innehåller en direktlänk till personen i frågas twitter-sida.

Update: Det fungerar nu att söka efter andra tweets på Twitters sida, högst upp på sidan finns det en sökruta.